Dieťa žije u babky, otec je vo väzbe. Aké výživné by mala platiť matka?

24. apr 2020

Ahojte
Chcem sa spýtať ohľadom výživného.
Dieťa nežije u rodičoch ale u babky z rodinných dôvodov (nebudem to tu rozplitvavat). Babka ho naučila na dráhe znackove veci a na luxus lebo si to môže dovoliť.
Otec dieťaťa je vo výkone trestu a prispieva na dieťa 💯€
Koľko by mala prispievať matka dieťaťa keď je na RD s ročným dieťaťom plus ďalším 8 rocnim, ale už s novým partnerom, ktorý si však to prvé dieťa ktoré žije u babky neadoptoval a ani neprivlastnil, no matku si vzal za manželku.
Bývajú u jeho rodičoch

suet1994
24. apr 2020

Ak je súdom daný do náhradnej starostlivosti, súd na základe príjmov určí výšku výživného.

mondolina
24. apr 2020

Presnú sumu ti tu nikto nehodí, sumu nech si matka určí hlavne podľa svojho svedomia a možností, druhá vec je čo odklepne súd.

sissy27
24. apr 2020

Ak sa bavíme o výške výživného z pohľadu zákona - nech rozhodne súd. Vypočíta na základe opodstatnených potrieb dieťaťa. A ak otec vo výkone trestu dokáže posielať 100€ mesačne, tak ona môže určite viac.
Z morálnej stránky - nech dá matka toľko, koľko by sama požadovala a vynásobí 3x. Má doma dve deti, hádam vie koľko čo stojí. A že babka tretie dieťa rozmaznala? Nuž keď sa snaží vynahradiť otca aj matku... a aby to “rozmaznávanie” nebol náhodou úplne bežný životný štandard...

veronikaszabova
24. apr 2020

Kolko ma dieta rokov?
Minimalne by mala posielat tolko, kolko otec.

namornicka
24. apr 2020

Tipek si dieta nemusi adoptovat a matka si ho moze zobrat k sebe.

josephine987
24. apr 2020

V prvom rade čo je to za matku keď si nevie dieťa vziať a vychovávať ho. Keď sa nestará tak nech plati, píše že bývajú u rodičov teda svokrovcov, asi nemajú vysoké výdavky na život. Tak keď už mu nedáva lásku tak nech dáva peniaze na jeho potreby. Dosť že sa nestará ešte nechce ani prispievať.

autor
24. apr 2020

Dieťa bude mať 17 rokov. Chodí na brigády.
Babka mu kupuje veci mesačne aj za cca 500€ oblečenie, plus si dieťa zvyklo jedávať v reštauráciách.
Matka bola ochotná platiť 260€, potom to znížila na 200€ ale aj to je pre nu veľa.
Manžel je zamestnaní no momentálne je doma kvôli tejto situácii, plat mal do 1000€ ale platí všetko (nájom, telefón,svoj úver, plus strava....) a z tohto platu má momentálne iba malých 60%
Matka je ochotná posielať 100€ ale to sa dieťaťu nepáči, a ani babičke...
Súdom nebolo nič riešené, bola to iba ústna dohoda

autor
24. apr 2020

Nikdo nepovedal že sa nechce starať.

mondolina
24. apr 2020

Keby dieťa nevychovavala babka tak HO nenaučí na nadštandard.
Každé preto má svoje lebo.

veronikaszabova
24. apr 2020

Tak nech to da babka na sud a hotovo.
Neviem, ci ty si ta matka, ale porieste to sudne - a bude pokoj

autor
24. apr 2020

Človek chcel trochu poradiť a hneď je zdrbany...
Nikto nevie rodinné dôvody a problémy...tie sa tu rozpisovať nebudú

josephine987
24. apr 2020

Tak keď sa chce matka starať tak nech posiela maximum koľko môže. Ja byť babkou dám na súd nielen to že nechce platiť ale aj to že ho nechala napospas

c_est_la_vie
24. apr 2020

Ak ma manzel 60% platu, znamena to ze je na ocr. Co vzhladom na to, ze matka je na rodicaku naozaj nemusi.
Navyse situacia s koronou nie je dlhodoba a pre znizenie prijmu za dva mesiace snad nebudete chodit po sudoch, to viac preveziete.
Ale celkovo mi je luto dietata- matka sa ho vzda kvoli chlapovi a este jej je luto nan prispievat.

A chcela by som vidiet tu babku co mina z dochodku 500 eur na vnuca. To by vnuca nebrigadovalo. Sama na seba 500 eur mesacne neminiem a to mam standard dobre zarabajuceho dospeleho cloveka.

Cele to nesedi

josephine987
24. apr 2020

to že dieťa si zarobí je len jeho šikovnosť. Aj keď je korona tiež potrebuje jesť obliekat sa a žiť. Presne, chuda dieťa, otec v base, matka sa nestará. Ono všetko je o dohode, ale dieťa má právo podieľať sa na rovnakej životnej úrovni ako otec či matka. Stačí rozvrhnúť peniaze spravodlivo pre všetky 3 deti a nie jedno zavrhnúť

cacianka
24. apr 2020

Nechcem sa zastávať ale ani útočiť
Mozno bolo 17r tak zmanipulovane ze si vybralo tu osobu lebo ved mu skace okolo riti a podplaca znackovymi vecami.možno matka nechcela nutit takmer dospelaka aby zil s ňou ked si postavil svoju hlavu.jeho nedonuti ani súd...puberta robi svoje.
Neviete okolnosti tak nerieste.odpovedajte na položenú otázku.
Opodstatnené naklady mladeho versus moznosti matky.
Odhadom 100-150e. Ak sa babke/ dietatu nepáči mozu dat navrh na súd a ten rozhodne podla vsetkych okolností

autor
24. apr 2020

@cacianka
Ďakujem konečne normálna odpoveď

sissy27
24. apr 2020

Keď mladý chodí na brigádu tak až taký rozmaznaný nebude. Mňa by úprimne zaujímalo prečo mladý odišiel k babke. Puberta robí svoje, ale vzťahy s otčimom, výrazne mladšími súrodencami, matkou asi neboli ideálne a to určite nie je len jeho chyba.
260€ výživné na 17r je určite primerané a nie je dôvod ho znižovať na 100€.

syslik81
25. apr 2020

sumu ti nik nepovie kedze zalezi ci dieta studuje a ake su prijmy a vydavky ... ak uz otec dava 100 matka by mala podla mna okolo 150 az 200 ak studuje.. ak nestuduje 100 a dovidenia... dieta ak je zvyknute na zivot v restauraciach nech si nan zarobi ... a babke sa to raz vrati ... takto nicit mlady zivot peniazmi ... radsej mali odkladsat na neskor ako plytvat a rozmaznat ..

sissy27
25. apr 2020

@syslik81 takto ničiť život dieťaťu peniazmi? A ničenie života dieťaťu tým, že jeden z rodičov pácha trestnú činnosť a druhého viac zaujíma nový partner a nové deti, hm? Ktovie, aký je pravý dôvod toho, prečo mladý skončil u babky a popritom rozmaznávaní peniazmi ešte aj brigáduje...

0silvia0
25. apr 2020

@syslik81 toto su jednostranne informacie podane tak, aby sme tohoto 17 rocneho videli v negativnom svetle ako hyriveho rozmaznanca. Pravda je mozno niekde uplne inde. Mozno ma jedny znackove tenisky, na ktore si prispel z brigady a mozno si obcas kupi kebab, ked ide zo skoly a je to tu podane tak, ze pomaly v tej restauracii ranajkuje, obeduje a veceria....

syslik81
25. apr 2020

@0silvia0 minat v 17tich 500 plus obedy v restikach ci uz fastfood alebo nie mesacne na seba bez toho aby si odlozil ci myslel na buducnost je marnotratnost ..ano moze i nemusi tobyt pravda.. ale to sa tu predsa zakladatelka nepyta.. chce vediet kolko platit ak maju prijem v rodine s malym dietatom a 8 rocnym okolo 600 plus materska nieje vela a z toho davat takmer 300 prec sa neda ... chlapec by sa mal uskromnit tiez a aj babka... preco isiel chaqlan k babke je ich sukromna vec a nemusi to tu rozoberat len preto,ze ste zvedave .. dovodov mohlo byt xy a ano mohla byt zla matka ale aj nemusela- nesudim nieje to moja vec.... sud jej neurcil nic takze nemusi ani nic platit kym to nedaju sudne.. no doteraz ako pise platila a celkom peknu sumu sak ten chalan mal vatasi prijem ako jeden pracujuci zarobi za mesiac.. co si myslel ze to bude donekonecne .. este rok a dovidenia - staraj sa ...

0silvia0
25. apr 2020

@syslik81 pisala som, ze tie sumy, ktore tu padli mozu a nemusia byt pravda. Nic viac, nic menej...

loginexistuje
25. apr 2020

100 eur je na danu situaciu primerana suma

autor
25. apr 2020

@syslik81
Ďakujem
Nikde nebolo písané že babka je na dôchodku...
Chalan nemá len jedny tenisky značkové, značkové má od trenok až po čapicu.
U babky býva od septembra, matka sa naňho nevykaslala je ochotná mu prispievať ale ... A nie nie je to novým partnerom a ani deťmi..
Ja ďakujem za všetky odpovede aj keď podaktore sa radšej mohli zdržať komentu.
Nikdo nikdy nevie do akej situácie bude postavený

eliska13
30. apr 2020

100 eur je málo na 17 r chlapca, ktorý študuje precestuje, preje....ale zase, ak je príjem v rodine do 1000 eur plus zenina rodičovská suma 260 eur sa mi zda vysoká
Ak je teraz situácia horsia tak dá koľko môže
@syslik81 prečo ešte rok?vyzivovacia povinnosť je pokým študuje, keď pôjde na VŠ tak bude platiť do cca 25 r.Poznas 17 r ktorý šetrí a mysli na budúcnosť?

eliska13
30. apr 2020

Ja si myslím, že je úplne nepodstatné ako je dieťa oblečené, kde a čo jedava matka a otec majú povinnosť prispievat tým to začína a končí.Ak je možné dať teraz 100 eur, tak dá 100 len by ma zaujímalo, keby bol v spoločnej domácnosti či by ho za tých 100 eur aspoň prestravovali.
Ideál by bolo dať to na papier sudom

zarabajteraz
Odpoveď bola odstránená
Zobraz