Možno chladný názov diskusie, avšak nejako to na mňa doľahlo. S mužom sme relatívne mladí, VŠ vzdelaní ľudia, pracujeme už vyše 3 rokov, v podstate hneď ako sme skončili školu. Plat máme na Bratislavu priemerný, možno trochu menej, ale sme spokojní. O rok by sme chceli brat hypotéku na byt, bude to však vychádzať ešte o nieco viac, ako platíme teraz za nájom 2i bytu (cez 900e). Vždy sme chceli dve deti, no pomaly nám bude ťahať na 30, a nevieme, kedy vôbec začať plánovať to prvé. Určite nie do nájmu, ale vo svojom budeme mať výdavky ešte vyššie a neviem ako zvládneme zníženie príjmu a zvýšenie výdavkov kvôli dieťaťu. Nechceme sa úplne odrezať od toho štandardu, ktorý máme teraz, ale viem, že to nebudeme zvládať keď budeme mať dieťa. Kamaráti a kamarátky v podobnom veku nás nepriamo ohovárajú, ale tak oni po deťoch netúžia vôbec. My aj áno, ale už sme sa tiež bavili aj o možnosti, že by sme ostali dobrovoľne bezdetní. Pripadne počkali ešte tak 5-7 rokov, to už sa mi zdá zle priveľa, hlavne keď sme chceli deti dve. Ja viem že sa to dá aj v takom veku zvládnuť, ale radšej by som v 40 už mala väčšie deti. Presťahovať do lacnejšieho mesta sa nemôžeme, kvôli práci, na druhej strane sme pozerali byty aj v iných mestách a tie ceny nie sú výrazne nižšie. Čo by sme mali robiť?
Staci, ked sa budete mat s partnerom radi. Potom zvladnete uplne vsetko.
samozrejme a z lasky aj budu zit, aj splacat hypo, aj dieta financovat, aj vsetko ostatne :D
@janka1011 ja viem, preto mi tiež tento prístup nepríde najlepší, ale na veci sa pozeráme z tej praktickej stránky.
@crazy_cat_lady ale oni netrú biedu už teraz, oni si len "nechcú odrezať zo štandardu".
Kúpit byt a mať dieťa o rok, dva.Este nemás jedno už píšeš o druhom.Da sa aj dochadzat, keď píšes, že Nemozes mať všetko pracu, byt, peniaze, dieťa do 40 tky väčšie daj si priority.Mozete ho mať aj o 4 r nemusíš byt doma 3 r kúpte byt, zabyvajte sa a dieťa.Je rozumné plánovať, ale nie sa zbytočne strasit
Uplne ti rozumiem, ja mam z tohoto dovodu prve dieta az teraz v 35 rokoch a to mam tiez obavy. Ale kazdy ich ma a da sa to vzdy zvladnut. Moja babka vzdy hovorila na tuto temu, ze keby mali deti len ti, ktori na to maju, tak nema deti nikto.
Najprv porieste byvanie/hypo, potom si setri na matersku a planuj deti. Obe deti som rodila po 30-ke (34,37), ked uz sme boli zabezpeceni. Usetrila som si tak kopec stresov.
A vyjde splátka a bývanie z jedného platu?
Jasné, keby sme sa aj teraz rozhodli to dieťa mať, tak áno, nezomreli by sme hladom, ani by sme neskončili niekde na ulici. Možno aj keby sme tie deti mali dve. Ale ide mi o tú kvalitu života, aby mali detskú izbu, no zároveň aby som ja s mužom nemusela spať v obývačke na rozkladacej sedačke. Aby sme nemuseli hľadať v letákoch kde je čo momentálne najlacnejšie, alebo sa úplne vzdať cestovania. Myslím, že ten stres spôsobený týmto, by za to nestál.
Koľko viete ušetriť mesačne?
Zobrat teraz hypo (nehnutelnosti lacnejšie nebudú takže čím skôr tým lepšie) , zastabilizovat sa, a hneď keď sa bude dat a budú dobré podmienky tak refinancovat hypotéku. Dovtedy šetriť ako sa bude dať ...
Bude aj (snad) tehotensky príspevok, kocik kúpite potom z "kocikovneho" (cez 800€) , aj potom počas materskej (8 mesiacov) sa da pekne šetriť - mne vyšla vyššia ako bol môj plat) . Potom ten rodičovský prispevok je slabší ale dá sa zvládnuť ..
@gribka1 keby sme brali hypotéku teraz, tak to vychádza niečo menej ako jeden plat, so všetkými poplatkami a v závislosti od ceny bytu je to cca výplata jedného z nás. Ťažko povedať teraz konkrétne sumy, tiež je druhá vec ako to bude vyzerať o nejaký rok - aj s cenami bytov, úrokmi a našimi platmi.
Priveľa premyslas ale ja ta chápem ja som úplne rovnaká povaha ako ty a tiež si vždy všetko takto prepočítavam. Môj muz zarobí v priemere 1600€ z toho keď zaplatí byt,hypo,úvery, výživné tak mu zostane 200€, ja ešte kým som pracovala tak som mala 1100€ v priemere a v podstate 3/4 som vedela ušetriť a teraz? Som na pn nakupujem detské veci, prerabali sme byt, plat mi klesol na 850€ z pn a z ušetrených 10000€ mi zostalo 2000€ 😂ale? Som najšťastnejšia že budeme rodičia a že nám je dopriate 🩷 niekedy mám take stavy že rozmýšľam ako to zvladneme atd ale to asi každá zena a je to v poriadku… peniaze boli aj budú no rodina je väčší dar
Si ako anonym tak asi nie je problem ked sa Ta spytam, aky je vas spolocny mesacny prijem v cistom? Nech vieme o akych financiach sa rozpravame a ci su Tvoje obavy opravnene.
A hej, za mna privela rozmyslas, nikdy som ja takto prehnane veci neriesila, ked vidim ze normalne rodiny ziju a preziju aj z obycajnych platov a s viacerymi detmi... (A nie, nemusi to byt hned zivorenie ani traumatizujuce pre nikoho 🙃 ). No dnes mi to pride uz ako druhy extrem. Kym clovek nema x tisic mesacne, vsetko svoje, a milion izieb pre "buduce deti" (zelam Ti ich, no realita moze byt ina), tak dieta ani za nic. Potom pred 40tkou chcu zeny rodit a nejde to - tak "nasetrene peniaze na matersku" najprv pominaju na IVF. Nie je to pravidlo, mnohym to vyjde aj neskor, ale ZIAL je to cim dalej tym viac pravdepodobne.
Ja keby ze mam stabilny vztah (=manzel) a dva dobre platy a netrieme nudzu, a mam 30 rokov, urcite idem do prveho porodu (=dietata) a na neskor by som to nenechavala.
Ale aj plat ide hore. Je pravda, že niekedy sme neriešili, či na deti máme a mali sme ich. Naučili sme sa uskromniť, a predstav si, aj sme neskôr spali v obývačke. Aké keby sme špekulovali, tak dnes nemám vnúčatá 🤣
Tak ona sa to da prezit tie 3 roky neist k moru ani na lyzovacku na vianoce si kupit pyzamo a ponozky miesto sperkov a parfemov..aj kavu si uvaris aj doma a vecere nebudu v restike.ak vam bude vychadzat hypo energie strava a vsetko tak sa da trosku uskromnit.volny cas zacnes travit vonku s kocikom alebo na ihrisku nie v kine a divadle.aj my sme mali uz urcity standart dcerku odrastenu penazi viac a teraz tu mam zas pol rocne zlaticko a zas budu pod stromcekom asi len ponozky a nohavicky a vies co?vobec mi to nevadi..ono to fakt za to stoji.a strasne rychlo to utecie. Do druheho babetka uvidis ci sa budete citit ale aspon to jedno by som zacala riesit..
Ja by som dieta neodkladala prilis, ak vahate a ak na tom nie ste financne vyslovene zle. Kludne sa moze stat, ze sa zacnete snazit a proste to nepojde, budete sa musiet roky liecit, kym sa vobec jedno podari. Lebo vies, kariera, peniaze, to sa vsetko da dobehnut aj neskor, ale dieta nie. Ked v 40-tke sa budete citit na to, ze ano, chcete urcite dieta, lebo zistite, ze vam to velmi chyba a vam povedia, ze uz neskoro, ze uz sa neda. Tak cas spat nevratis. A podla mna, ked teraz citite, ze by ste dieta chceli, tak neskor mozete velmi lutovat, ze ste zavahali. Dieta sa na dochodku uz dobehnut neda, ostatne veci ano. Ine by bolo, keby ste dieta nechceli, ze by ste to tak vobec necitili.
Inak ja som pred materskou preratavala hore dolu nase prijmy a vydavky a teoreticke vydavky pri detoch a doslova som z toho panikarila. Lenze clovek to nesmie prilis riesit. Otehotnela som, porodila a v pohode nam vychadzalo, museli sme sa jemne uskromnit, ale sme si na to spravili rezervu na to obdobie, takze sme to az tak nepocitili. Este by som povedala, ze dcere sme mohli dopriat az privela, teraz vidno, ze je trochu rozmaznana a musime ju ucit skromnosti vacsej. A to sme sa ani pred materskou nemali nejako nadstandartne.
Ak si analyticky typ ako ja, budes z toho mat paniku stale. Lebo nikdy sa neda na 100% sa financne zabezpecit. Nikdy nevieme co pride. Ale ak dieta chcete a nezijete na dlh alebo z vyplaty do vyplaty, tak nevahajte prilis. Mohli by ste to neskor olutovat. Kupte byt, uvidime par mesiacov jak vam vychadza a pokial ho nebudeme musiet hned predat, ze vam az tak nevychadza, tak podla mna nevahajte. Mozno sa podari hned a mozte byt stastni, to sa dnes malokomu. Mozno sa aj tak nepodari dalsich par mesiacov ci rokov a bude to vyriesene vlastne.
A teda lepšie je hypotéku riešiť kým obaja pracujete, keď budeš na materskej už vám takú nedajú...
Teda rozmýšľate dobre ze nechcete bábo do podnájmu...
V tvojom podaní je rozhodnutie mať/nemať dieťa ako nejaká časť biznis plánu. Prepočítavaš, či sa do toho oplatí/neoplatí ísť, kedy by to bolo vhodné a podobne. Ale dieťa nie je položka na odškrtnutie na zozname. Ja keď som sa vydávala, nemali sme nič. Mali sme prácu, muž zarábal lepšie ako ja, bývali sme v podnájme. My sme neriešili, či nám dieťa ukráti z rozpočtu, mali sme sa radi a chceli sme spolu rodinu, to bolo všetko. Brali sme hypotéku na byt, ktorý bol lacnejší, lebo na BA pomery bol, ako môj kamoš povedal, “v úplnej riti”, na iné sme nemali. Chvíľu sme spali na zemi a mali nábytok po babke. Ale boli sme happy. Časom sme stúpali kariérne vyššie, mohli si dovoliť viac napriek tomu, že deti nám pribúdalo. Teraz máme 3, bývame v dome, aj na dovolenky chodíme, aj cestujeme, aj máme všetko, čo potrebujeme. S manželom sme spolu 17 rokov a máme fakt super vzťah a to mi príde podstatnejšie ako všetok štandard sveta. Už sme si viackrát hovorili, že nech by sa stalo čokoľvek, spolu to dáme, lebo náš vzťah stojí na fakt pevných základoch. Poznám rodiny s totálnym nadštandardom, ale žiť by som tam nechcela.
Mat svoje byvanie je dobry krok, dieta kym je male naozaj nestoji tisice a da sa vyriesit vybavicka doslova za par e. Problem je vypadok jedneho prijmu, nemusis byt ale doma 3 roky. Rovnako je do buducna perspektiva, ze vas prijem bude rast.
Som prekvapena, ze ste uz davnejsie nesli do vlastneho byvania, lebo 900e mesacne vyhadzovat von oknom je naozaj nezmysel 🤷🏼♀️
Ja som chcela rodit do 30, stihli sme 2 deti a v 40ke budu uz velkaci. Mam ale o6 rokov starsieho muza, takze ked ja som koncila vysku on uz 5r po vyske pracoval.
@colsami dokopy aj s príspevkami na stravu či inými finančnými benefitmi čo máme z prác, je to dokopy takmer 3000 v čistom, tie platy máme približne rovnaké. Ako som písala, nájom je teraz 950, strava drogeria 500, keďže šetríme na hypotéku, tak sa snažíme odkladať čo najviac - 1000+. Do toho sa vždy niečo vyskytne, či už treba niečo nové kúpiť alebo sa odloží na dovolenku...
Buď budete mať ten svoj "štandard" a v chorobe, starobe si pomôžete sami, alebo rodinu, pokračovanie rodu, možno oporu v budúcnosti
3000 v čistom, a ty uvažuješ, ako vám dieťa naruší rozpočet? Nuž, čo na to povedať... radšej nič.
Bud chces deti, alebo nie. Ak chces a ak budes mat to stastie mat ich, lebo to dnes nie je vobec samozrejmost, tak normalne pracujuci par to vzdy zvladne, zarabate predsa obaja. Ak vam ale viac zalezi na standarde, radsej tie deti ani nemajte, aby si raz nevypoculi, ako ste sa kvoli nim museli obetovat…Je fajn mysliet aj na prakticke veci, ale ty o tom pises az prilis chladne -prakticky ako sucast planu. Zamysli sa mozno aj nad nad tym, na co budes v starobe viac spominat, ci na ten standard vo dvojici, alebo kopec krasnych rodinnych zazitkov.
@veklipo haha, ale to nie je take jednoduche, je tu milion diskusii ako po narodeni dietata aj najvacsia laska vyprchala a nedajboze sa daco stane, chlap zdrha . Treba si to byvanie zabezpecit
@katulienkax Veď byt s hypo, a šup na to. Každá žena musí počítať s tým, že chlap to proste nedá. Takí boli, sú a budú.
Samozrejme, tých 950 každý mesiac sú v podstate vyhodené peniaze, ale dostať sa na ten základ hypotéky tiež netrvá pol roka. Pri dnešných cenách to je tak 40-50 tisíc.
Keby sme takto uvažovali všetci, ľudstvo vyhynie.