Detský účet

oliverceky
5. nov 2024

Dobrý deň, má banka právo nevyplatit rodicom peniaze na bežnom účte,ktorý je napísaný na 13 ročné dieťa?
Účet je bežný, nie termínovaný a banka je Slsp.
Ďakujem

br4n
5. nov 2024

Ano, pretože su to peniaze diatata. Môžne riešenie zrušiť účet, ale to sa dá iba do určitej sumy, potom už treba povolenie súdu, aspoň tak mi to v slsp povedali.

oliverceky
autor
5. nov 2024

@br4n do akej sumy? Napr.Uni kredit nemá problém vyplatiť rodičom
Ďakujem

vikusjk
5. nov 2024

@oliverceky teda, to cumim... moja dcera ma detsky ucet v Prima banke a kludne si z neho mozem previest peniaze, ved ja ich tam aj vkladam a do jej 18tky som predsa za nu zodpovedna.

br4n
5. nov 2024

Rodic si s toho uctu nevie vybrať ani cent, iba môže v mene dieťa ho zrušiť, a ak je tam tuším nad 4000 tak uz povolenie súdu treba. By som si overil v banke ci je este tak.

br4n
5. nov 2024

V lete ked som túto torturu absolvoval to tak bolo.

oliverceky
autor
5. nov 2024

@br4n máte pravdu, aj teraz je to tak

123profil321
5. nov 2024

@oliverceky účet založili dieťaťu rodičia alebo iný člen rodiny?

liz_lemon
5. nov 2024

@oliverceky ved ak mas k uctu kartu, tak si ich vyber cez bankomat

oliverceky
autor
5. nov 2024

@123profil321 rodičia a je na meno dieťaťa

oliverceky
autor
5. nov 2024

@liz_lemon kartu nemám a nedá sa urobiť prevod do inej banky, že je prekročený denný limit už aj pri nízkej sume, čo sme náhodne skúsili

betulinka1
5. nov 2024

@oliverceky v prima banke problem nemaju, vyberám a vkladám aj vacsie sumy. Skoc do prima banky, ci sa to neda ako pri dosplech, ze banka banke oznámi, zrušenie uctu v slsp a prevedú peniaze na novy detsky ucet.

lenkakravcova
5. nov 2024

@oliverceky koľko je na tom účte suma? Posielali ste tam aj niečo alebo je sú to len tie peniaze čo banky dávajú za založenie detského účtu, resp za dobré vysvedčenie?

oliverceky
autor
5. nov 2024

@betulinka1 tak sa to dá, ale musí byť opäť založený iba na meno dieťaťa

oliverceky
autor
5. nov 2024

@lenkakravcova banka nedala žiadne peniaze a je tam niekoľko tisíc

maranco
5. nov 2024

@oliverceky aké máte úročenie na tom detskom účte, že tam skladujete tisícky?

Detský účet s takými podmienkami má slúžiť len na vreckové alebo ak ide dieťa na výlet tak si vezme svoju kartu a neberie zbytočne hotovosť.
Aj keby si nasporilo na bicykel tak si ho nevie kúpiť (prekročí limity), takže fakt mať ho len na vreckové a že si dobije kredit na mobil a iné drobnosti.

bucko555
5. nov 2024

V ČSOB normálne rodičia vyberali s detských účtov

123profil321
5. nov 2024

@oliverceky
@betulinka1
A to keď účet zakladali rodičia, nie sú vlastníkmi oni a dieťa len disponent? Veď logicky, že dieťa, ktoré nie je plnoleté, nemôže podpisovať zmluvy... Navyše, o neplnoletým predsa rozhoduje zákonný zástupca, rodič, teda aj o financiách.
Trošku nechápem... 🤔

maranco
5. nov 2024

@123profil321 vlastníkom účtu je dieťa, aj peniaze na jeho účte sú jeho a rodičia môžu nakladať s peniazmi len v záujme dieťaťa a logicky 13 ročné dieťa nepotrebuje vybrať tisícky € pre seba, nejde kupovať auto ani zariadenie do bytu

lenkakravcova
5. nov 2024

@oliverceky a prečo ste dieťaťu ten účet vlastne zriadili a poslali tam peniaze? Alebo odkiaľ sú tie peniaze? (Nie je to nejake dedičstvo).
Je tam nejaká výhoda oproti dospelácke mi účtu, okrem odpustenych mesačných poplatkov za jeho vedenie?

liz_lemon
5. nov 2024

@oliverceky tak si daj vydat kartu

123profil321
5. nov 2024

@maranco asi sa opýtam ako blbec. Vlastník účtu nie je ten, kto ho zakladal a podpísal papiere? To môže niekto založiť účet hocikomu s tým, že nebude majiteľ ani disponent účtu ten, ktorý ho zakladal?

maranco
5. nov 2024

@123profil321 na založenie detského účtu musíš zobrať rodný list dieťaťa zo sebou a pochybujem že by založili účet ak nie si zákonný zástupca toho dieťaťa
a ak má dieťa už 15 rokov tak musí prísť aj on so svojím OP

maranco
5. nov 2024

@123profil321 a dieťa si môže peniaze presunúť na sporenie, kde sa úročí prvých 1000€ 5% úrokom

123profil321
5. nov 2024

@maranco Aha, ďakujem za vysvetlenie 🙂