Dobrý deň, má banka právo nevyplatit rodicom peniaze na bežnom účte,ktorý je napísaný na 13 ročné dieťa?
Účet je bežný, nie termínovaný a banka je Slsp.
Ďakujem
@br4n do akej sumy? Napr.Uni kredit nemá problém vyplatiť rodičom
Ďakujem
@oliverceky teda, to cumim... moja dcera ma detsky ucet v Prima banke a kludne si z neho mozem previest peniaze, ved ja ich tam aj vkladam a do jej 18tky som predsa za nu zodpovedna.
Rodic si s toho uctu nevie vybrať ani cent, iba môže v mene dieťa ho zrušiť, a ak je tam tuším nad 4000 tak uz povolenie súdu treba. By som si overil v banke ci je este tak.
V lete ked som túto torturu absolvoval to tak bolo.
@br4n máte pravdu, aj teraz je to tak
@oliverceky účet založili dieťaťu rodičia alebo iný člen rodiny?
@oliverceky ved ak mas k uctu kartu, tak si ich vyber cez bankomat
@123profil321 rodičia a je na meno dieťaťa
@liz_lemon kartu nemám a nedá sa urobiť prevod do inej banky, že je prekročený denný limit už aj pri nízkej sume, čo sme náhodne skúsili
@oliverceky v prima banke problem nemaju, vyberám a vkladám aj vacsie sumy. Skoc do prima banky, ci sa to neda ako pri dosplech, ze banka banke oznámi, zrušenie uctu v slsp a prevedú peniaze na novy detsky ucet.
@oliverceky koľko je na tom účte suma? Posielali ste tam aj niečo alebo je sú to len tie peniaze čo banky dávajú za založenie detského účtu, resp za dobré vysvedčenie?
@betulinka1 tak sa to dá, ale musí byť opäť založený iba na meno dieťaťa
@lenkakravcova banka nedala žiadne peniaze a je tam niekoľko tisíc
@oliverceky aké máte úročenie na tom detskom účte, že tam skladujete tisícky?
Detský účet s takými podmienkami má slúžiť len na vreckové alebo ak ide dieťa na výlet tak si vezme svoju kartu a neberie zbytočne hotovosť.
Aj keby si nasporilo na bicykel tak si ho nevie kúpiť (prekročí limity), takže fakt mať ho len na vreckové a že si dobije kredit na mobil a iné drobnosti.
V ČSOB normálne rodičia vyberali s detských účtov
@oliverceky
@betulinka1
A to keď účet zakladali rodičia, nie sú vlastníkmi oni a dieťa len disponent? Veď logicky, že dieťa, ktoré nie je plnoleté, nemôže podpisovať zmluvy... Navyše, o neplnoletým predsa rozhoduje zákonný zástupca, rodič, teda aj o financiách.
Trošku nechápem... 🤔
@123profil321 vlastníkom účtu je dieťa, aj peniaze na jeho účte sú jeho a rodičia môžu nakladať s peniazmi len v záujme dieťaťa a logicky 13 ročné dieťa nepotrebuje vybrať tisícky € pre seba, nejde kupovať auto ani zariadenie do bytu
@oliverceky a prečo ste dieťaťu ten účet vlastne zriadili a poslali tam peniaze? Alebo odkiaľ sú tie peniaze? (Nie je to nejake dedičstvo).
Je tam nejaká výhoda oproti dospelácke mi účtu, okrem odpustenych mesačných poplatkov za jeho vedenie?
@oliverceky tak si daj vydat kartu
@maranco asi sa opýtam ako blbec. Vlastník účtu nie je ten, kto ho zakladal a podpísal papiere? To môže niekto založiť účet hocikomu s tým, že nebude majiteľ ani disponent účtu ten, ktorý ho zakladal?
@123profil321 na založenie detského účtu musíš zobrať rodný list dieťaťa zo sebou a pochybujem že by založili účet ak nie si zákonný zástupca toho dieťaťa
a ak má dieťa už 15 rokov tak musí prísť aj on so svojím OP
@123profil321 SLSP má takto https://www.slsp.sk/sk/ludia/ucty/space-ucet-pr...
@123profil321 a dieťa si môže peniaze presunúť na sporenie, kde sa úročí prvých 1000€ 5% úrokom
@maranco Aha, ďakujem za vysvetlenie 🙂
Ano, pretože su to peniaze diatata. Môžne riešenie zrušiť účet, ale to sa dá iba do určitej sumy, potom už treba povolenie súdu, aspoň tak mi to v slsp povedali.