Deti v podnájme

11. sep 2024

Ahojte,aký máte názor na ľudí čo plánujú napríklad v skorom veku deti a pritom nie sú finančné pripravení ? Napríklad ,že nemajú ani svoje bývanie ale bývajú iba v podnájme ? Poznám prípad kde jedno dieťa v škole druhé v škôlke ale matka stále sedí doma miesto práce a sťažujú sa že sa nedá získať hypotéka ,pritom muž normálne pracuje ,nie je podľa vás to také že proste stále sa musíte báť v Tom nájme,či vás náhodou nevýhodia? Nepríde vám zodpovednejšie mať dieťa až keď má človek porieseny otázku bývania ?

zmrzlinka2021
11. sep 2024

Je to úplne ok, vďaka takým ľuďom sa ti napr spláca hypotéka. , zhodnocuje majetok.

dettilv
11. sep 2024

A podľa teba je hypotéka istejšia? Ja napr poznám ľudí ktorí mali hypotéku , prišli o prácu, tým pádom nevedeli splácať a po nejakej dobe sa museli vysťahovať. Alebo iní nehnuteľnosť museli predať, vyplatili hypotéku a išli do podnájmu.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

Keby sa kazdy staral o seba, bolo by o kazdeho postarane. Ak sa Ti to zda nezodpovedne, tak Ty bud zodpovedna😉

vikiki29
11. sep 2024

No podľa mňa je väčšia nezodpovednosť ak si niekto plánuje či už prvé, alebo aj druhé či dokonca tretie dieťa s “priateľom”, ktorý nepracuje, mamička takisto nepracuje. V podnájme ľudia žijú, ak sú zodpovední, uvedomelí a je tam finančná gramotnosť, tak je to Ok.

qwert87
11. sep 2024

Hypotéka tiež nie je výhra a už vobec nie istota. Robila som v banke pred MD a bolo strašne veľa ľudí, ktorí nedokázali splácať. Riešili sme aj dražby.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2024

Autorka-a co hovoris na tych, ktori ziju s dietatom u rodicov v detskej izbe?

kavasmliekom
11. sep 2024

Ty si porieš deti a bývanie ako chceš. Ja som od 18r pracovala, v 23r môj ešte ie manžel vzal úver na byt, v 24r som sa za neho vydala, v 25r mala dieťa. A v 35r som sa rozvádzal a išla s dcérou do podnajmu. 🤷 Kde som mala ísť? Áno, vtedy som bola hlúpa, nikto nečakal, že ma takto odrbe muž, otec dcéry. Vysmial sa mi, že mi môže dať 20tisic co som investovala za tie roky do bytu. Nemala som úspory ani takú prácu aby som mohla zarábať tisíce na úver.
A môj terajší manžel obišiel tak isto. Ešte horšie, lebo oni neboli zosobášení, ona mala svoj byt, on bol len investícia 😀 a ešte ho aj zadlžila.

doriiis
11. sep 2024

Áno,je to nezodpovedne.Ja by som nemohla spávať,keby som nespala pod SVOJOU strechou.
Radšej niečo malé,staršie ale moje.To je môj nazor

h2
11. sep 2024

Tak neviem, položila si vlastne dve otázky: Či je v poriadku, mať deti a bývať v podnájme. Podľa mňa áno. Nie každý si môže kúpiť vlastné bývanie, ale aby teraz kvôli tomu ľudia nemali vôbec deti?
Iná otázka je, či je v poriadku, že žena, ktorá má deti v škole a škôlke, je v domácnosti, ak si to rodina nemôže dovoliť z finančného hľadiska. To už v poriadku nie je.

milanemila
11. sep 2024

My sme mali najskor stabilnu pracu, uspory a vlastne byvanie a az potom sme si spravili dieta. Pre mna iny scenar neprichadzal do uvahy.
Ak to niekto ma inak a zrazu zisti, ze mu to nevychadza, tak by sa minimalne nemal potom stazovat a nadavat ako sa stat “nepostara” a ako maju zit z rodicaku 🤦🏼‍♀️ teme planovaneho rodicovstva by sa zrejme mali venovat uz na skolach.

ukgirls
11. sep 2024

podnajom je prave pre tych co z neakeho dovodu nemaju alebo nechcu vlastne byvanie- byvat v podnajme nieje vobec hanba.. kolke mali vlastne a po rozvode sa hold aj tak museli prestahovat do podnajmu lebo po vyplateni dlzob na byvanie im neostalo nic alebo minimum a vek uz vyssi takze novy uver neprichadza do uvahy ... tiez sa moze dieta zadarit ani nevies ako -zlyhanie antikoncepcie je bezne ... cize tolko na tvoje otazky.... co vsak nieje normalne ale bude to tu stale je staranie sa do druhych ... kazdy nech si zije ako vie,zariadi sa ako vie- je to ich zivot a nie tvoj - takze si odpusti starost navyse a zi si svoj zivot -nikdy nevies kedy sa zvrtne a kde a ako dopadnes zrovna ty,ci tvoje deti

brrunetkaa
11. sep 2024

Aj keď máte hypo tak nespíte vo svojom ale v nehnuteľnosti, ktorá patrí banke. Takže neriešila by som to. Skôr v tom vidím flexibilitu napr v prípade ponuky lepšej prace, že ma tu nedrží majetok a môžem sa zbaliť a ísť.

lakebabe
11. sep 2024

Pokiaľ sú zodpovední financne a majiteľ bytu je s tym v pohode , ok nech tak fungujú. Viac by som sa na ich mieste bala situácie, že ten byt bude majitel raz potrebovať a nájsť nový nájom s dvoma troma deťmi bude umenie.
Je to každého rozhodnutie , to ze ja by som tak žiť nechcela, neznamená ze aj iní nechcú.

h2
11. sep 2024

@brrunetkaa 🤦‍♀️ Nie, nehnuteľnosť na hypotéku nepatrí banke.

melanta
11. sep 2024

Vlastniť nehnuteľnosť je povinnosť? Ak niekto býva v podnájme, má prácu a finančnú rezervu, tak je to v poriadku a pre mňa to znamená, že má podmienky pre dieťa. Mimochodom, ja som otehotnela pár mesiacov po maturite. Na účte nula, prax nula, vlastné bývanie žiadne. Podľa teba zrejme úplná socka. Dnes prenajímam niekoľko bytov. Tak nesúď a ak ti vadí niekto konkrétny, tak mu podaj pomocnú ruku v tom, že mu pomôžeš postaviť sa na nohy či mu ukážeš, čo a ako robiť, aby sa mal lepšie.

melanta
11. sep 2024

@milanemila žiaľ, na školách chýba toho oveľa viac ako diskusie o plánovanom rodičovstve. Sexuálna výchova, finančná a sociálna gramotnosť - toto zlyháva nielen na školách, ale hlavne v rodinách.

tenerifka
11. sep 2024

Pre mña bolo vzdy vlastne byvanie priorita. Ono je fajn platit prenajom, ak obidvaja dobre zarabaju, ale tato situacia sa moze hocikedy zmenit, skoncis na ulici a nemas nic.
O dochodku to plati dvojnasobne.
Treba planovat.
Najprv najst dobru pracu s perspektivou, ziskat TPP. Par rokov setrit a zit skromnejsie. Uzavriet manzelstvo. Hned ako to bude mozne, poziadat o hypoteku a ist do vlastneho. Snazit sa ziskat este nieco pomimo obcasnou brigadou, ked sme mladi, mame viac sily aj moznosti. Nadalej rast, vzdelavat sa a mozno aj rozmyslat nad zivnostou (aj ked to nie je pre kazdeho, viem). Vo vhodnej chvili naplanovat dieta, kedy viem, ze ak vypadnem na nejaky cas z prace, nepridem o ñu a taky rok prejdeme v pohode. Samozrejme nebudem doma 3 roky. Neskor mozno zmenit byvanie za vacsie.
Ja to vidim nejako takto, vzdy som veci planovala dopredu a robim to vlastne stale.

tiezjedna
11. sep 2024

@brrunetkaa bože to je sprostosť...

Podnájom je jedna z bežných foriem bývania. Nie je na ňom nič zlé, preto sa na ľudí, ktorí ho preferujú nepozerám nijako. Horšie je, keď si niekto nevie spočítať 2+2, namnoží sa a potom huláka, že z rodičáku sa nedá žiť.

daniela2629
11. sep 2024

@h2 Pokiaľ nesplatis celú hypotéku, tak nehnuteľnosť patrí banke! Skus pár mesiacov neplatiť hypotéku a banka ti zhrabne dom, či chceš alebo nechceš..

tiezjedna
11. sep 2024

@daniela2629 ďalšia...🙄 Kam chodíte na tieto kraviny?? Banka ti žiaden dom nezhrabne. Dom môžeš kedykoľvek predať a banku vyplatiť. Tak jednoduché to je.

h2
11. sep 2024

@daniela2629 Nie, nepatrí. Nebavíme sa o situácii, keď neplatíš. Pokiaľ nesplácaš svoje dlhy, môžeš rovnako dobre prísť aj o nehnuteľnosť, ktorú nemáš na hypotéku, príde ti ju zabaviť exekútor. Ak niekto normálne riadne spláca, banka mu nemôže nič. Tak netvrď, že jej tá nehnuteľnosť patrí. Lebo nepatrí.

saxana000
11. sep 2024

Stale lepsie v podnajme jak v detskej u rodicov. Na Slovensku stale zije generacia ktora si zaklada na vlastnom byvani.nechcu vidiet zeprichadza doba kedy vlastne byvanie bude pre strednu pracujucu triedu nedosiahnutelne a bude sa zit zapadnym stylom v podnajmoch..
Ja na tom nic zle nebidim surodenci tak ziju v zahranici a tam je to uplne bezne.naozaj ked sa nad ttm zamyslis ze v Nemecku stoji byt/dom 300 000 co teraz budem cakat do 50kh kym naskreckujem peniaze na vlastne byvanie a az potom si zalozim rodinu?vyhodit ma nemoze ak mame spisanu zmluvu a za 3 mesiace si viem najst iny podnajom. Btw ze mamicka nepracuje ozaj nie je tvoja starost mpzno im to tak vyhovuje.mozno treba poriesit tie deti a muz ma pracu ktora mu to nedovoluje.. skolkar sa sam zo skolky nevyzdvihne a na skrateny alebo polovicny uvazok je velmi malo ponuk.

oveckaaa19
11. sep 2024

To sú slovenské tupé zastaralé názory, že dieťa má žiť iba v kúpenej nehnuteľnosti a kto nemá kúpené je niečo menej a ukazujú naňho prstom. V niektorých štátoch žije väčšina ľudstva v podnájmoch a nikto to nerieši ako tu. Hlavne v dnešnej dobe niečo kúpiť a začínať od nuly je veľmi ťažké.
Keby si slovenský národ konečne hľadel svojho a neriešil život druhých.

daniela2629
11. sep 2024

@h2 Stojím si za tým, že pokiaľ máš hypo ,tak ti dom úplne nepatrí, tak prosím respektuj môj názor..

daniela2629
11. sep 2024

@tiezjedna Také jednoduché to teda nieje.. Predať nehnuteľnosť založenú hypotékou nepredas tak ľahko, zabudas na úroky, ktoré musíš vyplatiť banke tiež..vlastná skúsenosť..

miruska951
11. sep 2024

@daniela2629 Nemáš pravdu

daniela2629
11. sep 2024

@miruska951 Vravím to z vlastnej skúsenosti a môj osobný názor..Chceli sme predať nehnuteľnost založenú hypo a museli sme vyplatiť predtým všetko banke, aj všetky úroky, celú hypo..

h2
11. sep 2024

@daniela2629 A ty, prosím, rešpektuj môj, že nepatrí banke, ale vlastníkovi, ktorý je uvedený na liste vlastníctva (prečo sa to asi tak volá "list VLASTNÍCTVA"???) a poctivo spláca splátky. Ty si mňa oslovila prvá s tým, že s mojím názorom nesúhlasíš. Či prečo mám ja rešpektovať tvoj názor a ty môj nie?

la_dolce_vita
11. sep 2024

Porovnavat podnajom, kde ma moze majitek kedykolvek vyhodit z bytu alebo navysovat vysku najmu s bytom na hypoteku je absurdne! Pri predaji bytu na hypo sa to vyplati z predaja cez kupnu zmluvu kupujuceho. Celu hypo nie.

janage
11. sep 2024

A čo ti, ktorí čakajú a potom to dieťa neprichádza? A pritom dobre vedia, že čoraz viac párov má problém s plodnostou. Ideálny vek na dieťa je podľa lekárov 25 u ženy.
Podľa tvojej úvahy, sú rovnako nezodpovedni ti, čo teda vedome založenie rodiny odložili a potom sa nedarí. A je potrebná drahá liečba atď.
Dokonca tak ako bol prijimany názor, že očkovanie spúšťa autizmus som už čítala úvahu, že nárast autizmu u detí súvisí práve s posuvanim plodenia a rodenia deti do vyššieho veku.
Asi by to bolo veľmi neuvazene takto zjednodušene to zovšeobecniť.