Dobrý deň,
kupujeme dom. Je to trochu zložitejší prípad, nechce sa mi to tu opisovať, ale vec sa ma tak, že budeme nechávať pomerne veľkú čiastku na depozicnom ucte v realitke a keďže sme dosť opatrní tak sa chcem spytat, či má niekto v tom skúsenosť.
Pokiaľ prebehne predaj a zápis do katastra, financie z depozicneho účtu budú pripísané na účet predávajúceho, ak k prepisu nedôjde, financie budú poslané nám.
Co by sa stalo v prípade keby sa realitka zrušila, zanikla, zbankrotovala?
Nakolko predaj bude zdĺhavý, čaká sa na rozhodnutie súdu.
Ďakujem.
Ďakujem.
Ma to aj iny názov: úschova v realitnej kancelárii.
@zic je mi to jasne, všetky zmluvy nám celý život robil notár, ale toto je nestandardna vec ktorá si vyžaduje žiaľ neštandardný postup, aj keď s tým nie sme stotožneni..A sme mierne povedané z toho nervózni.
O peniaze môžte prísť.
Na to slúži pomerne lacná banková vinkulácia alebo drahšia notárska úschova.
Ok. Ale co ma nestandardna situacia s vyberom, kde budete mat vinkulaciu... banka vs notar... Alebo inac sa opytam, co ponuka realitka ine ako notar / banka?
Prečo to nespraviť cez banku (vinkulácia)? Ja som to takto riešil už asi 3x a všetko išlo bez problémov.
No jasné môžeš nechať aj v relotke tak je to kryté právnikom čo výkone a túto úschovu takže pohoda. Alebo potom ísť k notárovi ak tomuto neveríš. Notár je drahší ako banka ale zas banka není krytá...môže sa stať že predávajúci môže mať dlh. A medzi tým siahne na peniaze. A keď ti to náhodou ani kataster neprepise tak nemáš prachy ani dom. Takže právnik alebo teda uschovať v RK .a notár je najbezpečnejšie. Oni sú kryty zo zákona a banka nie.
Urcite (hlavne velke peniaze) by som nenechaval v realitke ale bud u notara alebo v banke... realitka je nikto... za nic neruci... Notar sice tiez moze zdrhnut s prachmi, ale asi je zvyknuty na vacsie obnosy a predsa len spada pod drsnejsiu regulaciu...