Depozitný účet v realitke

23. jan 2024

Dobrý deň,

kupujeme dom. Je to trochu zložitejší prípad, nechce sa mi to tu opisovať, ale vec sa ma tak, že budeme nechávať pomerne veľkú čiastku na depozicnom ucte v realitke a keďže sme dosť opatrní tak sa chcem spytat, či má niekto v tom skúsenosť.
Pokiaľ prebehne predaj a zápis do katastra, financie z depozicneho účtu budú pripísané na účet predávajúceho, ak k prepisu nedôjde, financie budú poslané nám.
Co by sa stalo v prípade keby sa realitka zrušila, zanikla, zbankrotovala?
Nakolko predaj bude zdĺhavý, čaká sa na rozhodnutie súdu.
Ďakujem.

Ďakujem.

zic
23. jan 2024

Urcite (hlavne velke peniaze) by som nenechaval v realitke ale bud u notara alebo v banke... realitka je nikto... za nic neruci... Notar sice tiez moze zdrhnut s prachmi, ale asi je zvyknuty na vacsie obnosy a predsa len spada pod drsnejsiu regulaciu...

autor
23. jan 2024

Ma to aj iny názov: úschova v realitnej kancelárii.

autor
23. jan 2024

@zic je mi to jasne, všetky zmluvy nám celý život robil notár, ale toto je nestandardna vec ktorá si vyžaduje žiaľ neštandardný postup, aj keď s tým nie sme stotožneni..A sme mierne povedané z toho nervózni.

draik
23. jan 2024

O peniaze môžte prísť.
Na to slúži pomerne lacná banková vinkulácia alebo drahšia notárska úschova.

zic
23. jan 2024

Ok. Ale co ma nestandardna situacia s vyberom, kde budete mat vinkulaciu... banka vs notar... Alebo inac sa opytam, co ponuka realitka ine ako notar / banka?

marseillefan
23. jan 2024

Prečo to nespraviť cez banku (vinkulácia)? Ja som to takto riešil už asi 3x a všetko išlo bez problémov.

kotulicek
24. jan 2024

No jasné môžeš nechať aj v relotke tak je to kryté právnikom čo výkone a túto úschovu takže pohoda. Alebo potom ísť k notárovi ak tomuto neveríš. Notár je drahší ako banka ale zas banka není krytá...môže sa stať že predávajúci môže mať dlh. A medzi tým siahne na peniaze. A keď ti to náhodou ani kataster neprepise tak nemáš prachy ani dom. Takže právnik alebo teda uschovať v RK .a notár je najbezpečnejšie. Oni sú kryty zo zákona a banka nie.