Ahojte, ako si delíte financie vo vzťahu, kedy ešte nežijete spolu len randíte? Myslím výlety, večere a pod.? Mám priateľa ktorého skutočne milujem, na začiatku vzťahu ( rok dozadu) sme sa o tom nejak stručne rozprávali a ja som vravela že mne sa nepáči keď žena očakáva od muža, že bude všetko platiť atď, že je normálne ak si nejak financie podelia. Viem že som tým nastolila nejaké pravidlo, ktoré mne normálne vyhovuje, ide len o to , že za ten rok čo sme spolu, sa nestalo žeby niečo zaplatil len on. Ani jednú vec. Ideme na výlet a vždy máme spoločný budget 50:50, ak jedno jedlo zaplatil on, tak ďalšie ja atď … aj to by bolo v pohode… lenže on vie že ja zarábam toľko že akurát pokryjem svoje náklady a ledva mi niečo ostáva nazvyš, a on zarába naozaj veľa. Milujem ho, je úžasný, toto ma len trápi z dlhodobého hľadiska, ak sa hocičo stane či to bude vždy tak že nebude riešiť či ja si niečo viem/ neviem usporiť… proste ideme na polku a hotovo. Ja bývam ešte u rodičov, on si platí byt.
Ved povedz na najblizsi vylet, ze asi nepojdes, lebo Ti to nevychadza a potrebujes posetrit. Uvidis ako sa zachova a co navrhne. Tiez nemusis zit na vysokej nohe zarovno s nim, ak zatial na to nemas.
My sme na začiatku fungovali tak pocitovo.. nič sme si vyslovene nerozpočítavali, napr boli sme v kaviarni a vždy som mala úmysel platiť no muž zaplatil skôr keď som napr odbehla na toaletu a ja keď som sa chcela nejak revanšovať tak som nám niečo kúpila niečo chutné napr. Na jedenie a pod. To sme boli vysokoškoláci obaja.. mne by sa nepáčilo také to striktné delenie ako to máte vy
@angeli121212 aj u nás sme to takto mali 🙂
@katulienocka999 príde mi to prirodzené.. z autorkynho partnera mám pocit, že mu vyhovuje to, že idú 50 na 50 pre mňa by toto bol varovný prst a rozmýšľala by som, že ako sa asi zachová keď budeme mať deti a budem len na rodičovskej napr. Príde mi, že by chcel stále od nej 50 na 50
Ex zarábal podstatne viac (v tisíckach €) ako ja nič mi platiť nedovolil keď sme boli spolu. 🤣 Teraz som len na začiatku vzťahu tak vyslovene to ešte nemáme určené kto koľko bude platiť, riešime to tak pocitovo. Ale naozaj je nereálne ak jeden z páru zarába podstatne viac sa mu vyrovnať vo všetkom 50:50 ak chceš mať také pravidlo aby ťa nezrujnovalo buď si nájdi niekoho s podobným platom alebo sa zmier s tým, že stále s financiami budeš mať problém. Spravidla niekto kto je zvyknutý na istý štandard a životný štýl ťažko sa uskromní a prispôsobí niečomu menej keď si môže dovoliť viac.
Zijes u rodicov a nevychadzas s peniazmi?
To mate tfak fin.narocne vylety? Ak na ne nemas, necestuj.
Nikdy sme sa nedelili s peniazmi, 80% platil vsetko muz.
Treba si podla mňa vždy vydiskutovať, ako to bude prípadne do budúcna- keď budete manželia a jeden bude zarábať menej, budeš na RD atď. Potom tu máme príbehy ako žena z RD platí pomaly všetko sebe aj deťom plus ju muž núti z toho prispievať na energie. Choré podľa mňa.
My sme boli viac-menej 50/50 počas chodenia- ako študenti VŠ. Ja som mala viac peňazí ale muž by nezniesol, aby som ho ja viac pozývala ako on mňa. Čiže o trochu viac krát pozval on mňa ako ja jeho. Ale viac menej to bolo vyrovnané. Mali sme to vopred vydiskutované že v manželstve sú peniaze spoločné. Ja som momentále na RD, zarába iba muž- teda má značne vyšší príjem ako ja teraz, aj ako raz budem mať a nič mi nevyčíta. Proste peniaze sú tak jeho ako moje.
Vždy treba mať názory na financie vyriešené- vie to narobiť skôr či neskôr veľa konfliktov.
@colsami No ja ti poviem, ako sa zachová, keď mu povie, že nemá € na drahý výlet. Napríklad môj bratranec povedal žene, že on ide teda s kamarátmi, keď si ona nezarobila.
Celé zle, toto 50:50 🙄
Ja neviem,ale moj chlap o tomto nechcel ani počuť,aby som si ja platila napríklad rande,kino, večere atď za seba. Vždy mi povedal,že mu je to nanajvýš sprosté. Hlavne v začiatkoch,keď chcel ,aby som sa cítila fajn,šuchoril perie. ... Aj keď mne to vážne nerobilo problém, zaplatiť aj za oboch. Vo vzťahu,keď spolu žijú, ti už je iné, podeliť si a dohodnúť sa ohľadom financovania nákladov a tak. No vzťahy, ľudia sú rôzni...
@aurelia2000 no ved 😁 aspon vie na com je 😶
Kým ma balil, platil on. Potom to mne nesedelo a tak sme išli tiež viac menej pol na pol, aj keď vtedy partner viac zarábal. Viac menej pol na pol v tom ponímaní - raz zaplatil on, raz ja, nešli sme presne na cent. Ale pozval ma na dovolenku (resp. dostala som darček na Vianoce), to platil celé on. Ak som na výlet nemala, povedala som, že nejdeme. Ak usúdil, že aj tak chce ísť, tak zaplatil. Blížiacou sa svadbou sme to pomaly začali tak nejako prirodzene rušiť. Teraz, po 10 rokoch manželstva, má každý svoj účet, svoje financie, ale keď potrebujem ja, poviem, pošle mi, alebo aj naopak.
A že mu naznačuješ? Chlapovi? To si ho musíš posadiť a povedať priamo, nie naznačovať. Normálne mu povedz, že váš príjem je rozdielny a teda, tvoje výdavky musia byť k tomu adekvátne alebo sa na nich bude podieľať.
Asi je to normálne ... Veď povedz mu že sa to nedá toľko chodiť .tak jeden dva víkendy v mesiaci môžete sedieť pri telke .keby ste manželia je to iné
Nič nenaznačuj, ani okrajovo. Mužom naznačovanie nič nehovorí, ešte nevedia ženám čítať myšlienky. Žiadny výčitky, normálne mu vysvetliť ako nám tu. Podľa reakcie uvidíš. A inak, ak to bude tak pokračovať, a ty s ním plánuješ deti, tak no...varovný prst by to bol aj pre mňa. Aj pri všetkej emancipácii, by malo v mužovi ostať aj niečo "mužné", galatné a malo by ho "dopnúť" niekedy prekvapiť, zaplatiť, pozvať.
My sme sa o tom nikdy nejak nebavili. Keď sme išli na večeru, do kina, kaviarne atď, platil muž. Ale nie raz som nakúpila nejaké pochutiny, oriešky, syry, ovocie atď a spravili sme si pekný večer pri filme.. Keď sme išli na dovolenku, tak to sme si rozdelili, nie nejak doslova ze 50:50, ale napr raz zaplatil on, potom ja... Treba aj v tomto najst balans. A
Platíš mu polku hotelovej izby, keď za tebou príde 🤯 dievča, spamätaj sa 🙏 čo si handra na dlážku
No platit mu polku hotelovej izby keď príde je za mňa dosť sprosté a teda cez..
No už len by som si muža takto vydržiavala 🙄 on sa nehanbí zobrať od teba peniaze za hotel? Nájdi si ty radšej chudobnejsieho ale na úrovni 🙂
Aha no ja neviem mne toto príde strašne striktné a až silené
Mal ti zaplatiť celú izbu, keď už za ním behas. Mne je jedno, ako to on berie, ale veľmi zle sa budeš mať pri ňom. On sa vôbec nemieni s tebou deliť o svoju životnú úroveň. On bude mať svoju úroveň vysokú a ty s deťmi len takú, na akú zarobis.
Strašne platiť niekomu polku izby ked zaraba nadštandardne.Fakt to sa musiš tak znižiť že platiš mu polku hotelovej izby. Platil tebe ON v poriadku lebo viac zarobí a mal by povedať sám nechaj tak ale ON v kľude ťa necha zaplatiť. Dúfam že aj sex si dáš vyučtovať to je tiež služba. Ak by si išiel úžiť tiež musi zaplatiť. Ak by bol normálny povie že nechaj tak mám peniaze tak ja zaplatím.Pre mňa by to bola úplna stopka.Ked dokáže prísť a nechať si zaplatiť izbu a vie koľko zarabáš.Ukonči tento nevzah ktorý k niečomu nevedie vzťah na diaľku nie je pre každeho 250 km je dosť.My sme to tak mali ale do roka som bývala s priateľom teraz už z manželom a nikdy a nikdy a ešte raz nikdy nepýtal odomňa žiadne paniaze ani platiť ma nenechal aj teraz má s tým problém ked idem na nakup a mám zaplatiť. Takže toto je úplna 0.Budete mať neskôr deti spoločne TY budeš s nimi doma a ON bude od teba požadovať že sa budeš starať aj o jeho deti žeby ste išli na polku zo všetkým.Neblika TI kontrolka na hakabarkavo.Lebo mne by blikala.Zobud sa kým je čas.
Utekaj.
Keď ho po roku nenapadlo, ze by mal aj on platiť tak by mohol byť zo zlata, ale nie.Aj diaľka medzi vami je veľká nedá sa takto dlhodobo fungovať pre mňa je prizivnik
Autorka ešte raz nech je akokoľvek úžasný ak toto bude takto pokračovať aj po svadbe bude to na prd.. pre mňa správny partner je taký, ktorý berie mňa a seba ako tím t.j. budujeme svoju budúcnosť spolu a to zahŕňa aj financie.. nie moje tvoje ale naše...
Nastolila si pravidlo, na ktoré nemáš, a divíš sa, že on ho rešpektuje?? 🙄 Bola si dosť emancipovaná na to, aby si ho zaviedla (hoci neviem, na základe čoho), tak buď dosť emancipovaná aj na to, aby si mu povedala, že si si to zle spočítala.
A povedala si mu to?