Dedenie dôchodkového piliera

emchuana
16. máj 2024

Ahojte po ocovi sme zdedili nasporený dôchodkový pilier II. Ako postupovať v pripade ak má niekto skúsenosti resp.ako dlho to trvá budem vďačná za info.

bobkovci5
16. máj 2024

@emchuana 📌

salamistka
16. máj 2024

Keď otec určil oprávnenú osobu, tak treba zaslať úmrtný list správcovskej spoločnosti a vyriešiť to s nimi, keď nebola určená, tak informáciu nahlásite notárovi, prebehne dedičské konanie a s listinou, ktorú vám vydá, pôjdete vybaviť.

ekira1
16. máj 2024

@emchuana a otec určil, že nasporené peniaze pôjdu dedičom? Pretože je možnosť, že neurčil a peniaze sa vrátia naspäť štátu.

draik
16. máj 2024

@ekira1
Určite?

malykonik
16. máj 2024

@ekira1 takú hovadinu som už dlho nepočula!
Pracujem s tým, ak určil oprávnenú osobu tak môžte ísť priamo do správcovskej spoločnosti s umrtnym listom a peniaze budu vyplatene.
Ak oprávnenú osobu neurcil, budú tieto peniaze súčasťou dedičstva a treba to spomenúť potom notárov v dedicskom konaní

rikarika
16. máj 2024

@ekira1 😁😁😁to by sa štátu páčilo,cooo. Chvalabohu to tak určite nefunguje.

ekira1
16. máj 2024

@malykonik uf, musím pozrieť zmluvu, mám ju už nejaký rok a sa mi zdá, že tam boli dve možnosti. Buď určím, že suma pripadne dedičom, alebo pôjde na dôchodky ostatným.

ekira1
16. máj 2024

Pozrela som, máte pravdu 🫣 blbo som si to pamätala, zmluvu mám vyše 20 rokov, tak sa mi to nejako pomiešalo v pamäti.

adrianara
17. máj 2024

@emchuana Pokiaľ je tam oprávnená osoba treba ísť do spoločnosti priniesť úmrtný list, spíše sa žiadosť o presun fin. prostriedkov. Pokiaľ je tam viac oprávnených tak ťažký sám za seba. Pokiaľ tam naopak nie je oprávnená osoba/y je potrebné dedičské konanie.

jessicai
17. máj 2024

@ekira1 otec nemusel určiť dediča z druhého piliera dôchodkového a teda sa bude dediť podľa zákona tak ako aj iný majetok pokiaľ zomrel do 7 rokov poberania dôchodku. Po 7 rokoch to podľa mňa prepadá štátu. Tak o tom písali,že sa to zmenilo a nedá sa to dediť viac rokov ako sa to sľubovalo pri zriaďovaní 2.piliera štátom.

ekira1
17. máj 2024

@jessicai no pekne.. samá " výhoda" 🙄

jarka_black
18. máj 2024

@ekira1 Ak neurčil nikoho, peniaze idú do dedičského. Ak určil, treba sa o to uchádzať.
Späť do Soc. poisťovne to nejde.

jarka_black
18. máj 2024

Vo výplatnej fáze to v určitom režime do Soc. poisťovne môže ísť.

saska.j
2. júl 2024

Akurát sme to riešili. Svokra mala nasporene v 2.pilieri. Nebol nikto určený v zmluve tak keďže môj partner dedil všetko, musel ísť do spoločnosti spísať žiadosť o vyplatenie kde sa dokladal umrtny list a uznesenie zo súdu a peniaze mu budú vyplatene

emchuana
autor
25. sep 2024

@salamistka nevieš prosim ta ako dlho trvá kým pošlú €? Už je všetko vybavené dúfam že 90 dni je žart 😳

saska.j
25. sep 2024

@emchuana nám prišlo tuším do 2 tyzdnov