Ahojte po ocovi sme zdedili nasporený dôchodkový pilier II. Ako postupovať v pripade ak má niekto skúsenosti resp.ako dlho to trvá budem vďačná za info.
Keď otec určil oprávnenú osobu, tak treba zaslať úmrtný list správcovskej spoločnosti a vyriešiť to s nimi, keď nebola určená, tak informáciu nahlásite notárovi, prebehne dedičské konanie a s listinou, ktorú vám vydá, pôjdete vybaviť.
@ekira1 takú hovadinu som už dlho nepočula!
Pracujem s tým, ak určil oprávnenú osobu tak môžte ísť priamo do správcovskej spoločnosti s umrtnym listom a peniaze budu vyplatene.
Ak oprávnenú osobu neurcil, budú tieto peniaze súčasťou dedičstva a treba to spomenúť potom notárov v dedicskom konaní
Pozrela som, máte pravdu 🫣 blbo som si to pamätala, zmluvu mám vyše 20 rokov, tak sa mi to nejako pomiešalo v pamäti.
@ekira1 otec nemusel určiť dediča z druhého piliera dôchodkového a teda sa bude dediť podľa zákona tak ako aj iný majetok pokiaľ zomrel do 7 rokov poberania dôchodku. Po 7 rokoch to podľa mňa prepadá štátu. Tak o tom písali,že sa to zmenilo a nedá sa to dediť viac rokov ako sa to sľubovalo pri zriaďovaní 2.piliera štátom.
@ekira1 Ak neurčil nikoho, peniaze idú do dedičského. Ak určil, treba sa o to uchádzať.
Späť do Soc. poisťovne to nejde.
Vo výplatnej fáze to v určitom režime do Soc. poisťovne môže ísť.
Akurát sme to riešili. Svokra mala nasporene v 2.pilieri. Nebol nikto určený v zmluve tak keďže môj partner dedil všetko, musel ísť do spoločnosti spísať žiadosť o vyplatenie kde sa dokladal umrtny list a uznesenie zo súdu a peniaze mu budú vyplatene
@salamistka nevieš prosim ta ako dlho trvá kým pošlú €? Už je všetko vybavené dúfam že 90 dni je žart 😳
@emchuana 📌