Debetná karta a deti

26. jan 2023

No dnes som sa dozvedela, že 15 ročné dieťa si dokáže bez vedomia rodičov založiť účet a požiadať o debetnú kartu.Ako popravde som z toho zhrozená.

kristie571
26. jan 2023

No, a čo je na tom zlé ? Však peniažky si tam aj tak musi odnekial vložiť aj 15 ročná osoba sama a do debetu ho nepustí.
Ja som si tiež sama založila účet v banke ked som mala 15 rokov. Sestra bola mladšia, tej založil účet otec k svojmu účtu ktorý mal v banke ako "detský" ku ktoremu mal komplet prístup. Neskôr keď dovršila 18 sa to cele prepisalo len na ňu a on už tam nefiguruje.

melanta
26. jan 2023

Zhrozená? Najvyšší čas začať so vzdelávaním dieťaťa v rámci finančnej gramotnosti.

nelca84
26. jan 2023

ja som zhrozena, ze si zhrozena. A co je na tom? Moj syn mal ucet od 12-tich alebo 13-tich, ved nech sa uci.

crazy_cat_lady
26. jan 2023

to, ze ma dieta ucet je podla mna v poriadku, aspon sa nauci hospodarit s financiami a bude financne gramotnejsi 🙂 ale nepozdava sa mi, ze si ho moze zalozit sam..? kazda banka ma predsa vekovy limit 18 rokov a pri nizsom veku musia byt pri zalozeni uctu rodicia/zakonny zastupca.. ci sa mylim? :D

autor
26. jan 2023

@melanta
@kristie571 som zhrozená z toho, že je to možné aj bez súhlasu zákonného zástupcu. Hlavne, že čo sa týka školy podpisujeme samé vyhlásenie, gdpr a decko si samo dokáže založiť účet. Nemá to nič spoločné s finančnou gramotnosťou.

autor
26. jan 2023

@crazy_cat_lady mýliš sa. Dnes som volala kvôli tomu do banky. Dokáže aj 15 ročné dieťa bez súhlasu zákonného zástupcu.

autor
26. jan 2023

@nelca84 čítaj s porozumením

tulipanicek
26. jan 2023

A z akých dôvodov ti vadí, že má účet? Mne rodičia sami v 15 založili účet už čisto na mna

nelca84
26. jan 2023

citam, ale stale nerozumiem aky s tym mas vlastne problem, nie su stym spojene ani ziadne poplatky, takze naozaj neviem o co ti ide

melanta
26. jan 2023

A prečo ti tak veľmi vadí, že si vie účet otvoriť bez tvojho súhlasu? Nedôveruješ mu? To nie je problém banky ale výchovy. Úver ani nič v banke nedostane. Účet ma zadarmo. Môže disponovať len s tým, čo si tam vloží on alebo vy či starí rodičia. Nenapadá ma žiadny dôvod, prečo by mi to vadilo, že k tomu dieťa nepotrebuje môj podpis.

autor
26. jan 2023

@nelca84 o to, že 15 ročné dieťa si vie samé založiť x bankových účtov bez tvojho vedomia, pričom si do jeho 18 rokov jeho zákonný zástupca

vikusjk
26. jan 2023

A preco si vlastne zhrozena? Ved nevie zobrat peniaze z tvojho uctu a vlozit ich na svoj...

mondolina
26. jan 2023

v tomto veku je už trestno právne zodpovedné.

autor
26. jan 2023

@vikusjk to, že do 18 rokov si za dieťa zodpovedná, aj k lekárovi musíš ísť ako doprovod, no v banke problém nie je

nelca84
26. jan 2023

pochybujem, ze by si ich dieta zakladalo xy, ved naco by mu boli?
Mne to pride, ze potrebujes mat pocit nadradenosti, dolezitosti, alebo fakt neviem.
Dnes je uz skor podivne, ked pubertiak este nema svoj ucet s vreckovym a kartu k tomu. Syn ma momentalne 16 a kazdy jeho kamarat a spoluziak ma studentsky ucet. Ked su niekde spolu napr. na pizzi a jeden zaplati ucet, ostatni mu svoj podiel preposlu, ucia sa s tym narabat. Uplne normalna vec.

patka06
26. jan 2023

V akej banke založia účet bez zákonného zástupcu?

jasminet
26. jan 2023

v ktorej banke? lebo do 18 rokov by naozaj mal mat zakonneho zastupcu so sebou. aj napr. na sfunkcnenie internet bankingu.

tulipanicek
26. jan 2023

Ja ešte stále nerozumiem kde je problém. Čo má to že musíš ísť s dieťaťom k lekárovi s účtom v banke? 🤷‍♀️🤔

autor
26. jan 2023

@nelca84 pocit nadradenosti??? To ako si na to prišla.

autor
26. jan 2023

@tulipanicek ze do 18 rokov si jeho zákonný zástupca

nelca84
26. jan 2023

len rozmyslam, co ta vedie k tomuto excesu

autor
26. jan 2023

@jasminet tatra banka

vikusjk
26. jan 2023

@tulipanicek tiez nechapem. Asi jej ide len o princip, alebo neviem. Mozno to tak len vyznieva...

patka06
26. jan 2023

Pre mňa je úplne normálne, že dieťa v tomto veku má svoj účet a samo si s ním disponuje, má aj debetnú kartu /t.j. kartu, ktorou môže platiť kým má účte vlastné prostriedky/

maris5
26. jan 2023

Ano, moze. Z pravneho hladiska je v danom veku schopne rozlisit co kona. Napr. si moze aj sam uzatvorit poistenie.

nelca84
26. jan 2023

@autorka vadi ti len to, ze to zalozilo dieta bez teba alebo celkovo, ze ma ucet? Zalozila by si ho s nim, keby ta o to poziadalo?

autor
26. jan 2023

@vikusjk presne ide mi o princíp. Takéto úkony by mali byť až od 18 rokov

nelca84
26. jan 2023

@jasminet studentske ucty sa daju zalozit od 15 rokov bez rodica vo vsetkych bankach

melanta
26. jan 2023

O aký princíp ti ide? Čo stále meleš o princípe? Trocha rozum použi. Si zákonný zástupca, ALE dieťa je v tomto veku už trestno právne zodpovedné. Takže to proste akceptuj, že tvoje dieťa už nie je malé decko. Ak si účet založil bez teba, premýšľaj radšej nad tým, prečo to urobil, prečo v teba nemalo dieťa dôveru. To by ti malo vadiť.

autor
26. jan 2023

@nelca84 vadí mi to, že dokáže si založiť účty bez môjho vedomia v 15 rokoch.

kristie571
26. jan 2023

nevidim v tom problem vobec, podla zakona to je absolutne vporiadku vsak uz ma obciansky preukaz. Moze sa dokonca na nho prepisat aj auto ked uz ma obciansky preukaz. Ono mozno sa treba s dietatom vo veku 15 rokov aj o tom porozpravat.. Nech o tom oboznami rodica.. nevidim dovod preco by malo dieta rodicovi tajit ze si otovrilo ucet v banke. To uz je potom o tom co ma rodic a dieta medzi sebou. Ze mu nedokaze doverovat a taji mu taku to vec. Ja som o tom nasim normalne povedala a vybrala som si banku aku mal otec. Vtedy prebiehali okamzite prevody len v ramci rovnakej banky. Tak som si otvarala ucet v TB ako mal aj on.