DDS 2. pilier

lubimca
2. nov 2023

Muž má založený 2pilier . Chcel ísť do dôchodku ( po odpracovani 40 rokov) ale z DDS mal vypočítané veľmi málo na dôchodok (61€) mesačne mu vyšlo.
Je v Generali . Ma vyvážený fond. Tým že je v 2 piliery prišiel o 100€ .Socalna poisťovňa mu vypocitala 660 a generali 61€ . Keby nemal generali tak by mal 820 dôchodok.. Takto mu to vyšlo na 720..
Ešte rozmýšľam presunúť peniaze do druhej DDS .
Ktorú by ste odporučili? Ďakujem

sweet20
2. nov 2023

@lubimca ja robim momentalne nn indexovy

martinp288
2. nov 2023

@lubimca odkiaľ máš informáciu žeby mal 820€? Volatilita je v každej DDS a v každom fonde. Ten kto mu robil druhý pilier má vedieť, že čím je doba do dôchodku kratšia, tým väčšie množstvo majetku sa presúva do dlhopisov.

monika101146560
2. nov 2023

@lubimca ja som z generali prešla do NN. Trošku nerozumiem ako to funguje, to akože ak mám druhý pilier tak dôchodok zo SP bude menší, lebo som si chcela prilepšiť? Akože ja mám do dôchodku ďaleko a 2.pilier sa zrušiť nedá, len donedávna som si myslela, že mi to vyplatia naraz (lebo však ako vedia koľko mi to maju vyplácať keď už som jednou nohou v hrobe 😀), potom som narazila na článok, ktorý som si samozrejme nepreštudovala 🤦‍♀️, že napríklad pri sume 10 000e mesačne vyplatia cca 80e (to si nepamätám presne) a teraz toto? Ze mi to ešte zníži dôchodok?

lubimca
autor
2. nov 2023

@monika101146560 bude menší so Sociálnej poisťovne.
Lebo Sociálna poisťovňa prerozdeluje povinné odvody, 5,5 % pošle do DDS a odtiaľ by mala byť ďalšia splátka dôchodku. Ale ako to už býva so súkromnými spoločnosťami , bude to nižšie akoby sa dostával dôchodok len so Sociálnej poisťovne.

lubimca
autor
2. nov 2023

@sweet20 to je aký a v akej DDS?

sweet20
2. nov 2023

@lubimca ako hovorim.. NN indexovy fond.. to davam mladsim ludom.. no neviem nic o vas takze je to tazko radit..

jarka_black
2. nov 2023

@lubimca Nezarobíte LEN presunom do inej DSS. Dokonca môžete stratiť. V dôchodkovom veku to treba veľmi starostlivo a opatrne urobiť. Priznám sa, že všeobecne platnú radu dať neviem, musela by som to vidieť (usporená suma, Vaše plány atď.). Dá sa stratiť a dá sa zhodnotiť o 20% za rok. Toto treba individuálne. Keď tak napíšte správu.

jarka_black
2. nov 2023

@monika101146560 Žiaľ, koho za Fica presunuli do dlhopisu a ostal tam doteraz, tak reálne stratil. Zo Soc. poisťovne majú druhopilierovci nižší dôchodok, čo ale pôvodne nemalo stáť za reč, pretože peniaze sa mali v 2. pilieri zhodnotiť. Kto bol v indexe, mal v priemere 9-9,5% ročne zhodnotenie. Kto ostal v dlhopise, stratil. Výsledkom je sklamanie pri vstupe do dôchodku. Takým ľuďom radím nečerpať peniaze z 2. piliera, ale si k tomu sadnúť, premyslieť čo a ako a 1-2 roky ešte intenzívne zhodnocovať pomocou rebalansovania. Už nedostane zhodnotenie 40% ako ľudia do 50 rokov, ale 20% ročne sa dá. Až potom nabehnúť na čerpanie z 2. piliera. Existuje viac možností.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jarka_black
3. nov 2023

@misters V akom zmysle zlodejina? Prosto zákonom zle zainvestované. Kto sa vtedy vzoprel a dal indexový fond, získal 9% ročne v priemere. A kto sa snaží využiť súčasný systém vo svoj prospech individuálne, má 40% ročne zhodnotenie. Je to na nás. Nie zlodejina, ale možnosť.

lubimca
autor
6. nov 2023

@jarka_black ešte sa chcem opýtať, vyplatia sumu na DDS účte celú, keď nebudem chcieť aby mesačne ju posielali na dôchodok?. Bola som dnes na jeho účet a zistili sme , že tam je okolo 12000..

jarka_black
6. nov 2023

@lubimca DSS alebo DDS? 2. alebo 3. pilier? Lebo nadpis je 2. pilier, ale skratka DDS = 3.pilier.
Tak nech je jasno.

hellwant
9. nov 2023

@misters ziadna zlodejina, ale financna negramotnost ludi. Nechapu ako to funguje, nezistia si to , ked sa nieco meni nezaujima ich to a potom Fico ich presunie do dlhopisov. Rozum a zaunem trrba a nie vyhovorky.

jarka_black
9. nov 2023

@monika101146560 Ešte jedna drobnosť... že ako vedia, dokedy budeme žiť. Keď vstupujeme na dôchodok, vyberáme si mód alebo program. Kto nechce o svoje úspory prísť, vyberie si to buď všetko, alebo si nechá vyplácať dočasný dôchodok (ak zomrie skôr, zvyšok sa dedí).
Kto si z 2. piliera vyberie doživotný dôchodok, ten sa nededí a keby zajtra zomrel, jeho úspory sa použijú na vyplácanie tým, ktorí budú žiť dlho. Čiže doživotný dôchodok má formu poistenia.

hellwant
9. nov 2023

@jarka_black Tak tak, dôlezita info, ja budem cely vyberat, sup do mixu akcii a dlhopisov a budem odpredavat aby vysla suma o hodnote 3% rocne z celkovej sumy, co bude zainvestovana.

lubimca
autor
9. nov 2023

@hellwant keď viete v tom chodiť, ja investovať neviem ani sa v tom nevyznám 😪

jarka_black
9. nov 2023

@lubimca Existujú aj také "predpripravené" investičné programy a stratégie. Nemôžeme tráviť čas trejdovaním 😉