Dávka v nezamestnanosti sa mi pozastavila

engie35
1. aug 2024

Po ukončení pracovného pomeru som sa zaevidovala na úrade práce, po dvoch dňoch som začala PN v ochrannej dobe. Dávka v nezamestnanosti sa mi pozastavila, nakoľko som poberala nemocenské dávky. V auguste mi skončí podporné obdobie poberania 52 týždňov nemocenských dávok. Len budem naďalej PN, ale už nebudem mať platenú PN. Môže sa mi začať vyplácať pozastavená dávka v nezamestnanosti, nakoľko PN už nebude platená? V zákone je napísané, že dávka v nezamestnanosti sa nevypláca, pokiaľ je nárok na nemocenské dávky. Ale keďže ja už nebudem mať platenú PN, bude mi vyplácaná dávka v nezamestnanosti, keď budem naďalej PN?

veltraud
1. aug 2024

@engie35 aby si mala narok na podporu, musis byt evidovana na UP, a tam ta pocas pn nezaeviduju. Takze musis ukoncit pn a tak sa registrovat. Ale, v tom pripade mas aj povinnosti voci UP (napr. pravidelne sa hlasit, ist na pohovor, ak ta poslu), co neviem, ci je zlucitelne s tvojim zdravotnym stavom

bublinka1426
2. aug 2024

@engie35 no ale na poberanie podpory musit byt na urade prace, a kedze si PN , na urad sa evidujes az po jej skonceni.
a pozor podporu si musis / mozes vybrat max do 2 rokov od ukoncenia PP

lienka.7
2. aug 2024

@engie35 nie, lebo si PN, je jedno ci platenej alebo neplatenej. Zrus si PNku a zaeviduj sa na UP. Potom dostaneš podporu. Btw, počas evidencie na UP si mas hľadať prácu, co logicky nemôžeš, keď si teda PN. Tak si vyber. Oboje mat nemozes

zuzanaete
2. aug 2024

@veltraud
@bublinka1426
@lienka.7 Autorka pise, ze sa zaevidovala uz vtedy na urade prace. Je mozne sa zaevidovat a potom ist na pn v ochrannej lehote a stale moze byt vedena na up s tym, ze je na pn.

mamina7070
2. aug 2024

nie nemoze ti byt vyplacana, je inak mozne ze lekar ti PN na odporucanie socpoist ukonci sam po 52 tyzdnoch, mala si si pozidat o ID
podporu dostanes az po ukonceni PN

lienka.7
2. aug 2024

@zuzanaete ale nie je možné poberat podporu, hoci má PNku neplatenu. To sa neda

veltraud
2. aug 2024

@zuzanaete mas pravdu, prepac, nevsimla som si. Kazdopadne podpora v nezamestnanosti je prispevok na preklenutie obdobia, ked si hladas novu pracu. Co si na pn nehladas. Tak predpokladam (ale neviem s urcitostou), ze plati to iste, ze pocas pn nemozno poberat podporu. S istotou to povedia na UP 🙂

melanta
2. aug 2024

Tak si to uvedieme na pravú mieru. Autorka sa evidovala na ÚP a následne nastúpila na PN. Toto je možné. Nie je možné ísť na PN a počas nej sa evidovať. Ale ísť na PN počas evidencie možné je.
Ak autorka ukončí PN, môže čerpať podporu (ak jej vznikol nárok). Ak ju neukončí, tak podporu čerpať nemôže, hoci bude PN už neplatená. Ale ako bolo spomenuté vyššie, z evidencie vychádzajú aj nejaké povinnosti - keďže ide o evidenciu uchádzačov o zamestnanie, tak je to povinnosť aktívne si hľadať zamestnanie, chodiť na pohovory ak úrad evidovaného na nejaký pošle, nastúpiť do zamestnania ak evidovaného z takéhoto pohovoru príjmu. Ak by niečo z toho odmietol, je evidovaný na pol roka vylúčený z evidencie.
Autorka si teda musí uvedomiť, že ak chce podporu, musí ukončiť PN a zároveň ísť do rizika súvisiaceho s hľadaním práce.

lienka.7
2. aug 2024

@melanta ona chce pravdepodobne byt ďalej PN (aby jej dali pokoj s hľadaním prace) a brat podporu, keďže PNku už má (bude mat) neplatenu. Toto však nejde.

melanta
2. aug 2024

@lienka.7 zrejme. Preto som to rozpísala. Buď PN a bez príjmu, ale bez PN a s podporou, ale zároveň s povinnosťami evidovaného.

bublinka1426
2. aug 2024

@zuzanaete no to sa cudujem ze toto mozne je.

zuzanaete
2. aug 2024

@bublinka1426 A preco nie? Clovek skonci pracu, dalsi den sa zaeviduje na up a o dalsie 2 dni zisti, ze potrebuje pn. Tak na tu pn ide. Evidenciu na up uz nezrusia.

bublinka1426
2. aug 2024

@zuzanaete zisti ze potrebuje PN to si dobre napisala. 👏

zuzanaete
2. aug 2024

@bublinka1426 Ano, mame v state aj ludi, co len hladaju sposoby, ako obabrat system. Ale kludne moze mat clovek v tom case havariu a tiez zisti, ze potrebuje pn.