chcem az buducim rokom vela usetrime...len ako na to .....
som na MD,chlap maka ako dabel a nezarobi malo... len akosi vsetko minieme a zijeme od vyplaty do vyplaty....je zivnostnik takze nema pravidelny prijem kazdy mesiac
ale povedala som ze z kazdych penazi co donesie chcem odlozit aspon 200-300 eur.... bo clovek ma vselijake "plany" este...ako sa dari setrit vam...mate nejake tipy
vdaka
ano, dari.
Ja setrim tak, ze v den vyplaty odlozim sumu na iny ucet, ktoru chcem usetrit. A zbytok mesiaca "musim" vyjst s peniazmi, co zostali na beznom ucte. Samozrejme, zacni s mensou sumou, aby si na konci mesiaca nehladovala...... a ak po prvom mesiaci zistis, ze si vysla, zvys sumu na dalsi mesiac.
Je to dobra metoda, proste na tie "odlozene" peniaze zabudnem, a ked si kontrolujem bezny ucet, vidim, ze co tam realne mam a podla toho nakupujem. 🙂
A ako pise @tyelde : nekupovat blbosti.
teraz som niekde citala, ze odlozit na ZACIATKU mesiaca, nie na konci. Ja mam k uctu sporiaci, a tam ked si na zaciatku mesiaca odlozim, uz ich nemam na ucte, tak na tie, co mam na sporiacom a co som na zaciatku mesiaca odlozila "zabudnem" a neminiem. odporucali tam tusim 30 percent z prijmu ze je idealne, no to je individualne, kazdy by mal vediet, kolko ma nutnych vydavkov. u mna to teda pomaha 🙂 tiez hrozne vela miname, z nasich platov by sme teda mali mat nasetrene ovela viac. a hlavne na sporiaci ucet nepozerat, kolko tam je, nezasielat vypisy, jednoducho sa tvarit, ze neexistuje 🙂 a nevyberat
Nejupovat blbosti...sadnut si k tomu urobit rozpocet dat na papier to kam peniaze idu ... Predsa len to na papieri lepsie ukaze.... A zapisovat aj male polozky....a potom ak he realna sanca usetrit tak ako pride vyplata dat tie peniaze bokom najlepsie kde s nimu nemozes kedykolvek manipulovat...
200-300EUr mesacne, ked teraz zijes od vyplaty k vyplate, resp. od prijmu k prijmu je vela, zacni mensou ale realnejsou sumou. Ja mam roky trvaly prikaz na setriaci ucet (ten mam ku uctu zadarmo a neminiem z neho nic kym nie je treba, nakolko platobna karta k nemu nie je :D a leniva som presuvat peniaze) a chodi mi tam fix cca 100EUR, ked som mala uz financii viac supla som ich do fondov a tam mi chodia teda dalsie peniaze, co mam prave "navyse"... teraz je to "ina suma". Na tych 100EUR som nesiahla ani ked som bola na MD, proste ked mi tych 100EUR chybalo tak som to riesila inak, ale na uspory som nesiahla... Ked uvidis ze prezijes bez 100vky, mozes to zvysit... zase vzdy sa k tym peniazom da dostat keby ste nebodaj "hladovali" 🙂))
Na setrenie funguje aj zrusenie/obmedzenie hotovosti doma a nastavenie filtrov a triedenia v bankingu... Ja mam teda TB a ten spending report je super, nemusim nic preratavat... vidim kolko prijmem na ucet a na co kolko miniem... a kde mam medzery :D
Precitaj si po sebe aspon prvu vetu .....☹
Autorka - precitaj si po sebe.....
no z každých prachov čo prinesie domov zobrať 200-300€, dať ich bokom a nepočítať s nimi do rozpočtu... žiť z toho čo zostane.
Veru sa to dá aj z materskej ..ja som začala sporiacim na 15eurach a teraz to mám zdvihnuté ....peniažky čo dostávam zo soc.pois.idu bokom a super a môžte bonus cely odložiť čo dostanete ako živnostník na vás ked si vás dá do nákladov ...
Najprv si začni zapisovať všetko čo minieš každý cent. Na začiatku to bola otrava všetko zapisovať ale teraz je to samozrejmosť. Keď si človek zapisuje zistí koľko zbytočných vecí kupuje a vie to na ďalší mesiac skorigovať, viem predvídať koľko miniem na stravu a na iné veci. A hneď ako mužovi príde výplata tak sme si dali trvalý príkaz aby nám stiahlo peniaze na sporiaci účet, zaplatíme všetky povinné platby ktoré máme a to čo ostane tak s tým hospodárim. Dá sa to vidím to podľa toho koľko sme si nasporili tento rok začali sme to robiť na začiatku roka a je z toho celkom slušná sumička.
@marrya ja má taký dojem, že ako máme tie " spánosoné " euráče, je všetko len drahšie a drahšie, že tí obchodníci nás pekne a pomaličky po centíkoch " odrbávajú " ...je to taký psychologický efekt, že veď čo 2 eurá za čosi, lenže to je cca 60 Sk, ak by napr. na tyčinke bola táto suma, nikto ju nekúpi, ale ak je v eurách, tak áno...sledujem ČT1 " Černé ovce" a tam bol minule test nákupu výrobkov v DM drogerie. Kupovali tie isté výrobky v Čechách a v Nemecku a urobili potom porovnanie, v Čechách boli o polovicu drahšie. Proste - čím väčšia chudoba, tým drahšie. Šetríme, no mám dojem, že čoraz menej. A ešte otázka - kde sú tie prachy, ktoré dávame do našej ekonomiky ? HDP rastie a vidieť to nie je a bodaj by bolo, keď podnikatelia, živnostníci si platia najmenšie odvody a dane, klamú nás všetkých, a potom si kúpia každý rok nové Porsche, ale tak budú plakať, akí sú oni chudáčikovia.
Jasne ze sa da usetrit ja som tiez na md a tiez s manzelom setrime a teda nemame tych penazi neviem kolko ale proste pride vyplata a hned v ten den sa peniaze odlozia my mame vyratane kolko mesacne davame na stravu plus vsetky vydavky okolo a vieme kolko nam ostava kazdy mesiac a tie peniaze odlozime na sporiaci ucet a nechytame sa ich proste zijeme bez nich akoby ani neboli 🙂 pretoze mozes mat aj miliony pokial ich budes mat na ucte tak ich vzdy minies pretoze potom kupujes aj blbosti ktore nemusis...sadnite si k tomu spolu spiste si co musite mesacne zaplatit plus na stravu peniaze a nejaku stovku len tak na vylety vecere kino a neviem co a ostatne pekne prec na setrenie a potom uvidis ze vyzijes aj bez tolkych penazi
@libawet neboj sa, im sa to vrati neskor... lebo kym je mlady, tak jasne ze si znizuje zaklad dane a dostava vacsinu ciernych penazi... ale pride len obycajna marodka a tam sa zbada, ze aha, nemam nic... a to nehovorim o dochodku, ktory sa mu bude pocitat z tych minimalnych odvodov... a pochybujem, ze priemerny zivnostnik si odklada s tych ciernych penazi na dochodok... o tych velkych rybach nehovorim, ti su za vodou, ale ti mali so sebou velmi skaredo vybabru...
@libawet no ty sa vyznas viditelne... :D
@libawet vau, ze podnikatelia a zivnostnici si platia mensie odvody??? Dajme tomu ze mas ako sro zisk 20000 rocne, 30 percentplus minus ti odide na daniach, 14 percent do zdravotnej poistovne, plus socialny fond, takze ti zostane nieco cez 10000 a ked si ten zisk aj vyplatis, tak z neho este priznavas dan z prijmu, tak ako kazdy clovek zamestnany alebo zivnostnik. To je malo? Cely rok makas makas a aj z tohomala co ti vyjde ide polovica bohviekam. a podme si teraz kupit porsche a smiat sa a klamat obycajnych chudakov ludi. A ked tych obycajnych chudakov ludi aj zamestnas, tak by mi pol konika nestacilo na to, aby si videla, aky je pomer medzi tvojim hrubym prijmom a cenou prace, ktoru realne ako zamestnavatel zaplatis statu, soc poistovni a zdravotke. ALe asi mas v tom lepsi prehlad, cojaviem.
@misscelaneous čo najmenšie, som napísala a stojím si za tým!
@libawet velmi sa mylis, platia take odvody ake vyjdu z ich prijmov, ani o cent menej.. rovnako ako kazdy zamestanec.. len viac... o tom, ze na dochodok sa vacsina ani nedostane ani nehovorim...
@simca06022011 áno každý jeden, poctivci nad poctivcov...odvádzajú poctivo každý jeden cent, smejem sa hlasno. Kto drží túto ekonomiku, sú ľudia - zamestnanci, ktorým zrážajú všetko poctivo ako sa má a dane tiež. Živnostníci ( OK, česť výnimkám, ak sú ) radšej kúpia nové auto, len aby " nedali na cigáňov ", dajú si do nákladov, čo môžu a dane? Znižujú ako len môžu...ale len plačte.
@libawet velmi sa mylis, vacsina zamestnancov je zamestnanych prave u tychto podnikatelov... my neplaceme, ja odvadzam vyse 2000EUR mesacne iba odvody, skus si to... nech sa paci... nove auto neznizi odvody, to ci si kupim mercedes alebo porsche ti moze byt ukradnute a je ta do toho vies co.. skus si podnikat, vloz do niecoho vlasne peniaze, cas a riziko, zamestnaj ludi a potom AZ POTOM napis nieco... ver, ze nik si len tak to porsche nekupi,na firmu tiez nie kedze naklad na auto je strop niekde cca 55tis EUR. Hlavne taky co si to vie poratat, ze su to vyhodene peniaze a neusetri sa nic.. Osobne pracujem s cca 60timi firmami kazdy rok, a vidim ze tvoje slova vobec ale vobec nekoresponduju s realitou. SAMOZREJME vsetci chcu na tychto poplatkoch usetrit ked sa da, ale ked sa neda, neurobia s tym ani oni nic... a je to viac menej ich problem. Aj SZCO dostane rovnaky dochodok z minimalnych odvodov ako zamestnanec z minimalnych odvodov. Rozdiel v tom nie je ziadny... O zdvihani cien za casou EUR, kvoli podnikatelom sa tiez mylis... ano je pravda ze niektore ceny su prestrelene (šíška za 1EUR, to idem do kolien... pri predstave ze by si niekto pred eur vypytal 30SKK za sisku, alebo 90+SKK za bagetu), ale osobne robim v odvetvi, kde sme prave my "maly" podnikatelia znizili ceny drasticky a ludom setrime nemale peniaze, cize velmi zalezi na odvetvi.. neda sa to pausalizovat.
@libawet a nedavame zbytocne na ciganov?? 🙂 Veru na ciganov nie, iba na mladych co sedia doma na zadku, chodia na pseudo -vysoke skoly a ked hladam zamestnancov, tak polka nevie ani co je to skladove hospodarstvo, registracna pokladna... na politikov co kradnu, na vseliake byrokraticke vymysli z Bruselu a podobne.. ale nie.. nie je to zbytocne... :D
@libawet peňazí je dosť, lenže naši vladári ich rozkrádajú a ONI sú tí čo si kúpia porche atd. Ty si myslíš že klasický podnikateľ na Slovensku, začínajúci si do 5 r kúpi porche??? Nuž ak, tak oh má na firmu, lízing atď. a vlastne nie je jeho, ale firemné .... a keď už tak podnikateľom závidíš, prečo nezačneš podnikať aj ty, aby si sa mala dobre a aby ťa tí podnikatelia hnusní nezdierali??? Pravda je, že aj by sme ľuďom chceli viac zaplatiť, lenže ľudia sú nekvalifikovaní, nezodpovední a štát len zvyšuje odvody a dane a nikde to nevidno .
ja setrim tak ze nakupujem v Rakusku (raz za dva tyzdne) dam do mrazaku a pod. kupujem tam vsetko tu uz potom len drobnosti ak treba
aj veci do skoly a na kreativne veci su tam lacnejsie, aj drogerka resp. aj ked je za tu istu cenu tak je kvalitnejsia...
To čo ti radia baby je pravda, na začiatku mesiaca odlož nejakú sumu lebo ak budeš šetriť s tým že ak mi niečo ostane, no nie nezostane a zasa neušetríš. A toto ja vidím ako jedinú cestu aspoň ja by som nevedela iným štýlom šetriť. A skôr by som šetrila na veciach šo kupujem navyše než na kvalite jedla a podobne
@loginexistuje a kde konkretne v rakusku 🙂
Ano, šetriť sa nam dari lepsie práve odvtedy co som na MD.. Totiž sme si troska zalozenim rodiny utriedili priority, kupujeme len nutne, niečo navyše len občas a tak sme si aj niečo nasetrili.. Dôležité je ako prvé zaplatiť ucty, potom odložiť setriacu sumu na účet od ktorého nemas kartu a az s ostatok davat na bezne vydavky.. Samozrejme je potreba najprv určiť koľko peňazí na co potrebujes.. A velmi nam pomaha systém v nakupovani potravin - nakupujeme 4xdo mesiaca, vela varim a peciem.. Tam sa nam najviac znížili výdavky..
my mame sporenie v banke, sice tam nie je niejaky extravelky urok ale aj tak sme radi, lebo si predsa len nieco nasporime. Mame to nastavene tak ze kady mesiac nam odchadza 100€. Uz to tak robime niekolko rokov a ide to. Zvykli sme si, ze ta 100 ide na sporenie a snazime sa zit tak, aby sme prezili. Keby sme si mali odkladat len tak sami od seba, asi by sa nam to nepodarilo tak lahko udrzat. Nam to takto vyhovuje a za rok sa nam podari nasporit dost 🙂
nekupovat blbosti a klast si otazku pri nakupovani, ci danu vec skutocne potrebujes.
@loginexistuje a kde kupujes tie kreativne veci? Lebo ako 14 euro za farbicky sa mi nezda lacnejsie ako na slovensku
@guiseppinka v Kittsee tam je taky obchod koralky, veci na handmade farby .... uplne lacno sa da nakupit tam ...
Nakupovať blbosti a odkladať si... Všetko sa dá keď sa chce...