Rodicia sa rozhodli darovat mi nehnutelnost.V akej hodnote by som mal vyplatit surodenca?
V polovicnej ak ste dvaja surodenci
Súrodencom nemusíš dať nič. Rodicia si za života môžu robiť so svojím majetkom, čo chcú.
V prípade dedenia po rodičoch (ak bude čo ďalšie dedit), môžu súrodenci požiadať o zapocitanie daru.
Autorka u nás jeden zo súrodencov dostal.dar(nehnuteľnosť) druhého súrodenca vyplatili rodičia
Rodičia sa rozhodli darovať Tebe. Nevidím dôvod, aby si akokoľvek vyplácala súrodenca. Rodičia majú určite svoje dôvody a mala by si ich rešpektovať.
Pri dedičskom konaní môže byť tento dar zohľadnený.
ono hlavne si zisti ci dalsi surodenci tiez nieco dostali. Nie ze ty sa budes trhat ich vyplatit a oni z daru ktory dostanu nic nikomu nedaju ..
50%, ale aj ked nedas, pri dedeni mozu poziadat o “vyrovnanie” (neviem pravny termin), takze by som to rovno vysporiadala teraz
@lelelienka ona ich nebude musieť vyplácať ani po dedičskom konaní. Vola sa to "zapocitanie daru", kolácia.
@andreakotesova ok, ale dostane o to menej cize vysledok je rovnaky ci nie?
@lelelienka v podstate áno, no ako som písala vyššie, rodicia môžu robiť so svojim majetkom za života co chcú. https://ficek.sk/dedenie-a-zapocitanie-daru-21288
@lienka.7 akých ďalších podmienok?
@katkaseiner my sme spolu stále v kontakte. Vieme čo kto má
@tanyan ja som navrhla,že vyplatim,aby nebol pocit krivdy.Dedicske je našťastie daleko,tešia sa plnému zdraviu.
@katica06 toto navrhli,ale nemajú penazi nazvyš,preto to chcem urobiť ja
A prečo rodičia darovali nehnuteľnosť iba tebe, veď keby chceli, môžu to rozdeliť medzi dvoch súrodencov? Lebo právne nemáš žiadnu povinnosť vyplácať súrodenca. Neviem aké sú tam vzťahy. Ak dobre tak je to potom zvláštne....
@lelelienka nie som právnik, ale ak by sa rozdeľoval ostatný majetok, tak by nemala dostať autorka menej. To, čo je rodičia daruju, to je ich vec.
A prečo sa rozhodli byt darovať tebe? Majú na to nejaký dôvod? Že súrodenec by bol nezodpovedný alebo niečo?
@ysseba nepisem o byte.
@stanulienkat viem,že nemám povinnosť.
Darovali z dôvodu,že súrodenec je viac menej zabezpečený práve s pomocou rodicov do budúcnosti a zrejme by sa o darované nestaral a predal. Ja mám k danej veci vzťah a viem ju využiť v budúcnosti. Nakoľko máme dobré vzťahy,pokladám za správne finančne to kompenzovať.
Tak to je veľmi pekné od teba. Takto sa málo súrodencov zachova.
@stanulienkat chcem sa vyhnúť konfliktu v budúcnosti.Pretoze je to ťažká povaha a chcem mať čisté svedomie.Iba si chcem ujasniť aké % je adekvátne,či by to mala byť tá polovica alebo aká časť.Ci tu niekto neriešil niečo podobné a ako ste sa dohodli.
Ak je on zabezpeceny aj vdaka rodicom,tak asi 20% polovicu nie,naco? Ved zjavne on tiez neostal naprazdno
@stanulienkat uz sa to vyssie vysvetlovalo, precitaj…
on ta tiez vyplacal z toho, cim ho zabezpecili rodicia?
@lelelienka citala som. Aj tak je to od nej pekne.
No tak dôvod prečo sa rodičia rozhodli darovať nehnuteľnosť tebe je odpoveďou na tvoju otázku. (neviem prečo som si automaticky myslela, že je to byt 🙂 ) Je od teba pekné, že myslíš na súrodenca a na vzťahy do budúcna. Ale.... jemu rodičia už pomohli. Súrodenec vtedy na teba myslel? Píšeš, že súrodenec je ťažká povaha. Ono niektoré ťažké povahy budú nespokojné vždy. Keď dáš 20%, bude málo, keď dáš 50% príde výčitka, že prečo to dali tebe, že tú nehnuteľnosť chce on a on vyplatí teba. Proste niektorí si vždy niečo nájdu. Porozprávala by som sa s rodičmi, že aký majú na to oni názor, že či súrodenca vyplatiť podľa nich a koľko.
@jasminet to je na dlhšie,je viac nehnuteľností,ktoré raz budú predmetom dedenia,ale rodičia chcú niečo poriešiť už teraz,zbaviť sa starosti.Lebo je to starosť myslieť a obhospodarovať niečo ešte aj mimo bydliska.Jednu z nich súrodenec užíva,keďže hypo je unho nereálna.Ja zas mám deti,ktorým rodičia občas dajú finančny dar-zaplatia krúžok,oblečenie.Oni sa snažia na obe strany,ale to nikdy nebude rovnaké,keď sme úplne odlišný a máme iný životný štýl aj štandard.Ja sa necítim ukrivdene,nemám prečo a dúfam,že ani súrodenec.Rozmyslam tak nad polovicou vyplatiť,podľa mňa potom určite nebude mať dôvod sa rozhádat alebo sa cítiť ukrateny
moralne 50%
pravne 0%