Daňový výdavok - prenájom

meggy10
15. jan 2023

Ahojte, áno písalo sa tu už veľa, avšak nejako som sa nedopatrala k odpovedi. Prerabame dom, kde jednu časť chceme prenajímať. Máme s druhom aj živnosť, nebudeme danu časť domu dávať do obchodného majetku. Prenajímať začneme koncom roka, môžeme nákup nábytku, nie vstavaneho brať ako nás výdavok, ak budú tieto nabytky uvedené v zmluve o prenájme? Môže si tieto výdavky uplatniť aj živnostník alebo iba súkromná osoba? Dakujem

marseillefan
16. jan 2023

Ak je to dlhodobý prenájom, tak toto pod živnosť určite nejde... je to iný paragraf v zákone o Dani z príjmov, takže ani príjmy z prenájmu, ani výdavky s tým súvisiace nemajú nič spoločné s príjmamy a výdavkami zo živnosti. Aj v daňovom priznaní sú to iné kolónky... či si konkrétne vieš uplatniť nábytok, to by som sa asi radšej opýtal na finančnej správe. Máš tam možnosť zadať dopyt (na stránke) a oni by ti mali dať k tomu oficiálne vyjadrenie.

vikusjk
16. jan 2023

@meggy10 ak nezahrnies ten priestor do obch.majetku a nemas prenajom nehnutelnosti v predmete cinnosti (zivnosti), tak prijem bude zdanovat fyzicka osoba, ktora nehnutelnost prenajima (a teda aj vlastni, ktorej prijem patri). Sorry, vyjadrujem sa mantacky, este len pijem prvu kavu 😅
Nabytok je diskutabilny, to by som ozaj tiez kontaktovala fin.spravu, kludne aj telefonicky. Mne vzdy ochotne poradili. Aj na pisomny dopyt niekedy zavolaju, aby ziskali viac informacii a vysvetlili a potom odpisu tak strucnejsie.

chillibubble
16. jan 2023

KC fin. spravy 048/43 17 222

meggy10
autor
16. jan 2023

@vikusjk ďakujem, v OM nehnuteľnosť nemáme, máme otvorenú živnosť na ubytovanie, pod týmto to chceme aj prevadzkovat - ubytovanie so službami. Preto ma zaujímalo či si môžem ako výdavok - zariadenie dať do výdavkov ako živnostník alebo súkromna osoba. Skúsim FS asi budú vedieť najlepšie.

meggy10
autor
16. jan 2023

@marseillefan ďakujem, bude ti zatiaľ krátkodobé ubytovanie

marseillefan
16. jan 2023

@meggy10 osobne si myslím, že ako súkromná osoba určite nie, ak to prevádzkuješ na krátkodobý prenájom so službami cez živnosť.
Môj tip je, že v živnosti si ten nábytok potom môžeš dať do nákladov, len je otázka, či sa to oplatí, či nie je potom výhodnejšie využiť paušálne výdavky na celé tie príjmy...

vikusjk
16. jan 2023

@meggy10 tak to je ine, ak to nebude prenajom ako ked da clovek do prenajmu byt. To je potom obchodna cinnost, ak to mate aj v zivnosti ako ubytovacie sluzby. Potom by som nevidela problem ani dat do nakladov zariadenie nehnutelnosti.
Len ak ste platitelia DPH, tak pozor na presne urcenie, ci je to prenajom, aleo ubytovacie sluzby. Od toho sa odvijaju aj dalsie danove povinnosti a poplatky.

brezza
16. jan 2023

@meggy10 nie, nemozes si dat nabytok do vydavkov

meggy10
autor
16. jan 2023

@vikusjk ahaa, tak to ja som ba v tom že je to jedno, resp. Ak už ponúkam ubytovanie cez napr portály tak to už spadá pod ubytovanie a musim mať živnosť. Nie sme platcom DPH a máme aj iné príjmy nie len ubytovanie, preto je lepšie mimo paušálnych výdavkov. Len s týmto sa trochu trápime, že ako to spraviť nech je najlepšie.

meggy10
autor
16. jan 2023

@brezza no len tu je uvedené, že môže aj nábytok https://podpora.financnasprava.sk/185490-Uplatň...

My to chceme riešiť cez živnosť, teda zatiaľ.

vivincek
7. feb 2023

@meggy10 tento link,co si uviedla sa ale netyka zivnsoti ale pre prenajmu bez zivnosti podla par. 6 ods.3

meggy10
autor
7. feb 2023

@vivincek áno, ďakujem už som to nejako pochopila🙂 že sú to dve veci prenájom ako občan a prenájom cez živnosť ako obchodná činnosť. Pri tej prvé registrácia podľa typu a výdavky ako uvedené vyššie. Ak to ide cez živnosť tak výdavky úplne všetko.