Daňový bonus pri priemernej mzde

19. sep 2024

Ahojte, viem, že ju tu viac diskusií na túto tému, ale ani v jednej som sa nedočítala odpoveď na moju otázku. Keď zarábam cca priemernú mzdu, bonus budem mať od 1.1.2025 nekrátený, teda 100€ na dieťa. Avšak dostávame 2x ročne odmeny a vtedy mi plat v hrubom vyjde tak, že bonus sa mi bude dosť krátiť, resp. nebude žiadny. Moja otázka znie, keď budem poberať DB mesačne, môžem si potom v ročnom zúčtovaní uplatniť DB spätne za tieto dva mesiace? Kedže ročný príjem/12 mi mesačne vyjde dosť pod 2500 eur, mala by som mať teda nárok na bonus za každý mesiac. Ďakujem🙂

katarinaba
19. sep 2024

Doteraz sa vzdy prihliadalo na rocny prijem. Ak niekomu vyslo doplatit, doplatilo sa. Ak niekomu vyslo vratit, ale bonus v dany mesiac boli splnene podmienky, bonus sa nevracal. Snad sa na tomto sa nic nezmeni. Uvidime, ked bude vydany zakon.

draik
19. sep 2024

@katarinaba
Podľa návrhu sa vracať bude, pretože plne smerodajný bude ročný základ dane a už nebude platiť, že sa priebežne vyšší nárok na DB po ročnom prepočítaní nevracia.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. sep 2024

@draik cize je lepsie uplatnit DB rocne ako mesacne, ked su napriklad odmeny v 1 mesiaci a vtedy bonus nevyjde? Alebo sa moze mesacne a doplatia to potom na zaklade rocneho zuctovania?

draik
20. sep 2024

@slniecko5
Možnosť je stále, len vyšší RP je potrebné poberať predtým materské.

draik
20. sep 2024

Možno aj mesačne a následne to zúčtovať za rok, ale smerodajný už bude iba ročný príjem. Ak niekto má vysoké odmeny raz dvakrát za rok, tak mu to možno zvýši základ dane tak, že bude musieť časť RP vyplácaného mesačne vrátiť, čo sa doteraz nerobilo.

tianna
21. sep 2024

@draik toto je inak neskutočné svinstvo.. keď 9/10 mesiacov človek ani omylom nevidí tých 2400€ v hrubom ale párkrát v roku to prekročí pri odmenách ktoré si tvrdo odmaka ešte bude musieť vracať z bonusov na ktoré má väčšinu roka nárok.. 🙄

slniecko5
21. sep 2024

@tianna prichádza čas čiernej prace, 2477 eur na páske a zvyšok na ruku. Úžasne riešenie. Pripadne žiadne bonusy, načo sa snažiť, človek vo výsledku dostane menej.
Treba to prehodiť na menej zarábajúceho rodiča, počas RD žiaľ riešenie nie je:((