Daňový bonus pri pozastavenej živnosti

monika310
22. nov 2013

Ahojte baby xhxem sa opýtat ked je pozastavená živnost na rok ma dotyčný nedostáva danový bonus pri ročnom zučtoavní sa mu obnoví živnost dostane pri zučtovaní spetne rok dozadu ked mal pozastavenú živnost aj danový bobus??DAkujem

zalka
22. nov 2013

@monika310 nárok na danový bonus mu spätne nevznikne, jeho príjem musí byť v daný rok vyšší ako 2026,20 eur za rok 2013 v opačnom prípade nárok na DB nemá.
O DB na deti si môže požiadať manželka ak má dostatočný príjem bud zo závislej činnosti alebo z podnikania .

monika310
autor
22. nov 2013

@zalka ale on za 3mesiace zarobil cca 3000e a od aprila do 1.3.ju.má pozastavenu koli exekuci neplatil sociálku...Je to moj ex

monika310
autor
22. nov 2013

@zalka ale on za 3mesiace zarobil cca 3000e a od aprila do 1.3.ju.má pozastavenu koli exekuci neplatil sociálku...Je to moj ex
@zalka on má už zaribok splnený nepobera danovy bonus vraj mu ho nedaju pri ročnom zúčtovaní,počula som že ked ma pozastavenu živnosť a bude roč.zúčtovanie tak mu to vyplatia aj ked ma pozastavenu živnosť...

zalka
23. nov 2013

@monika310 po podaní DP si môže pri takom príjme požiadať o DB na deti ...
žiaden živnostník nedostáva DB v priebehu roka, vždy až po podaní DP ..

monika310
autor
23. nov 2013

@zalka ok ďakujem moc....

zalka
23. nov 2013

@monika310 rado sa stalo ...

kaktusik007
23. nov 2013

@zalka prosim ta... ako je to v pripade kombinacie prijmov?? robim na dohodu a mam aj zivnost, staci, ze v sucte budem mat tych cca 2026 eur, alebo musim mat taky prijem iba zo zivnosti? a ciastkovy zaklad dane mozem vykazat v lubovolnej vyske, staci, ze bude??? aj len 10 eur???

zalka
23. nov 2013

@kaktusik007 no poviem to takto ... ak máš príjem z dohody a zo živnosti do kopy 2026 eur tak nemáš nárok na danový bonus.
Príjem zo živnosti je § 6 zákona o dani z príjmov, príjem z dohody je § 5 ... tj. nesčítavajú sa .. musíš mať bud 2026 zo živnosti ... alebo 2026 z dohody ... ak máš menej tak nárok na fDB nie je ..

kaktusik007
23. nov 2013

@zalka dakujem, toto som potrebovala vediet. takze prijem zo zivnosti bude 2027 eur. dohodnute 😉
a ciastkovy zaklad dane musi byt vykazany, cize ked vykazem uctovne euro, je to v uplnom poriadku, vsak?

zalka
23. nov 2013

@kaktusik007 samozrejme ... 🙂

kaktusik007
23. nov 2013

@zalka daaaakuuuujeeeeeeeeeeeeeeeeem 🙂

zalka
23. nov 2013

@kaktusik007 rado sa stalo 🙂

kaktusik007
23. nov 2013

@zalka ale este cosi ma napadlo....

ex si narokoval neopravnene na danovy bonus do 06/2013 vratane... - neopravnene, nakolko s detmi nezdielal spolocnu domacnost a mam to aj ako dokazat rozsudkami okresneho sudu.... ale viem, ze zamestnavatel mu danovy bonus za toto obdobie vyplacal...

kedze si tie peniaze ponechal, a ja si idem terz narokovat na danovy bonus za cely rok 2013, ako sa bude spravat danovy urad??? v zakone je pisane ze narok je v poradi matka, otec, ina opravnena osoba.
priznaju mi danovy bonus za cely rok s tym, ze od exa ho budu vymahat spat??? a vystavuje sa ex stihaniu za kratenie dani nakolko uz s detmi naozaj netvoril spolocnu domacnost????

nevies nahodou???

specificky pripad, ja viem 😀

zalka
23. nov 2013

@kaktusik007 fúha toto neviem ... si napísala liebes brieef zamestnávateľovi ex, že si budeš uplatnovať DB ty? ... lebo kamoška tak napísala, a hned nasledujúci mesiac zamestnávateľ toho jej prestal mu vyplácať DB na deti .. a kamarátka si potom požiadala o DB do konca roka na deti .. už nechcela sa naťahovať a poťahovať .. no a mali by ti ho priznať ... a od exa to budú žiadať späť ... a asi mu zamestnávateľ spraví RZD , tak by trebalo zamestnávateľovi exa napísať liebes brieef, že si ideš uplatniť DB na deti meno dátum narodenia od 1.1.13 .. aby sa správne vedel zúčtovať s exom.
Ak mu zamestnávateš RZD nebude robiť ale bude si DP robiť sám ex, tak predpokladám, že máte rovnaké priezviská a tým pádom aj rovnakého správcu dane, takže asi by som oslovila správcu dane ako mám postupovať ...

kaktusik007
23. nov 2013

@zalka no RZD mu zamestnavatel robit nebude, dal tam vypoved... a ano, zvazujem ze behnem na danovy urad, ale stale nejako nemam cas 😀 trvaly pobyt ma este u mna, aj ked teda neviem - do datumu podania danovych priznani ho tu uz mat dufam nebude... ALe dobry napad 🙂 ja som sa aj bavila s jeho ekonomkou, a aj som jej vravela ze to pobera neopravnene, ale ona bola taka divnaaa.... a vidis, list ma nenapadlo napisat... 😠 no nic, skocim na ten danovy urad, diky este raz. 😉

zalka
23. nov 2013

@kaktusik007 rado sa stalo a držím palce, a ked upozorníš správcu dane ... tak si na tvojho exa posvieti .. či si požiada o DB abo nie ...

luuciinka11
17. mar 2019

@monika310 píšem správu

tinushka13
16. mar 2020

Ahojte.. prosim vas viete mi poradit? Ked som mala aktivnu zivnost 1-9 mesiac a od 1.10. som ju pozastavila tak si mozem uplatnit danovy bonus na deti aj za obdobie kedy sommala zivnost pozastavenu t.j.10-12? Dakujem