Dobrý deň prajem ako začať .,. S ex manželom sme rozvedený od minulého roku október 2023 ja som za neho podávala daňové a aj bonus na naše deti na účet prišiel bonus mne ... On sa mne vyhráža že pôjde na políciu podať trestné oznámenie na mňa lebo som mu ukradla jeho peniaze čiže daňový bonus lenže on dostal z Rakúska tiež daňový bonus na deti a aj bonus na mňa a nedostala som nič ako sa mu zachce mi posiela výživné a on prídavky z Rakúska tiež nič nevidím čo mám robiť??? Deti mam v opatere ja on ich môže vidieť iba parný víkend od10:00 do 19:00 ďakujem
@rihana12331 pokiaľ máš deti v opatere Ty, tak všetky peniaze patria tebe a im... Ci sú to rodinné prídavky, daňový bonus a tiež aj peniaze z Rakúska patria tebe... Takže sa nenechaj zastrašiť a povedz mu, že on by mal dat tebe ešte tie peniaze, ktoré si nechal... Laik s vlastnou skúsenosťou
@rihana12331 deti máš v opatere ty, tebe patrí bonus aj detské prídavky, absolútne žiadne diskusie s bývalým, vyhráža sa políciou? povedz, že dobre, že sa tam môžete stretnúť a ty prinesieš rozhodnutie zo súdu, kedy a koľko má platiť na deti, že policajti mu hneď vysvetlia jeho povinnosti zo súdu, keď nevie on sám.
Nenechaj sa zastrašovanie, DB patrí tej osobe, ktorá žije s deťmi v jednej domácnosti. Neviem presne ako je to v AT, ale viem ze daňové podvody riešia veľmi promptne, a poberanie DB ak na to nemá nárok, by mohlo spadat do tejto kategorie.
@rihana12331 https://podpora.financnasprava.sk/389020-Daňový...
"Daňový bonus je daňové zvýhodnenie na vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti vyplatené daňovníkovi podľa § 33 zákona o dani z príjmov. O sumu daňového bonusu sa znižuje daň."
"Otázka č. 1 – Vyživovanie dieťaťa v domácnosti daňovníka
Má nárok na daňový bonus otec dieťaťa, ak matka nespĺňa podmienky a po rozvode otec platí výživné na toto dieťa?
Odpoveď
V prípade, ak nežije daňovník – otec dieťaťa v spoločnej domácnosti s dieťaťom, iba naň prispieva matke, tak otcovi nárok na daňový bonus nevzniká."
@rihana12331 A verím, že od rozvodu máš ten bonus v práci prehlásený na seba (príp. aj skôr, ak už muž nežil s vami). Ak si mu robila daňové priznanie za r.2023, on od rozvodu už nárok na DB nemal.
Ak s vami nežil od 10/2023 /možno aj skôr/ v spoločnej domácnosti, na DB už nemá nárok a daňový úrad si ho môže vymáhať späť.
@rihana12331 ty si mu spravila zle daňové priznanie. Pretože on naň nárok ani nemal.
@rihana12331 fanovy bonus mas uz poberat ty. Ak nepracujes nemas db..on ho uz brat nemoze.
Čo sa týka DB, na ten má nárok, ak žije s deťmi v spoločnej domácnosti. To platí na Slovensku a pokiaľ sa nič nezmenilo, platí to aj v AT. Takže oznám mu, že na DB nemá nárok, nakoľko s deťmi nežije v spoločnej domácnosti a že teda budeš jeho reči ohľadom DB ignorovať. A aj to ignoruj, čokoľvek bude k tomu písať ignoruj, nereaguj na to nijak. Rýpe do teba, lebo mu dávaš najavo, že si to môže dovoliť a že ti to ubližuje.
Posiela výživné ako sa mu zachce? A prečo to neriešiš? Ak nepošle načas, okamžite k najbližšiemu exekútorovi a podať návrh. Hneď ako nezaplatí jeden mesiac v stanovenom termíne, hneď na ďalší deň choď k exekútorovi. Ak nezaplatí 2 krát, choď na políciu a podaj trestné oznámenie, nakoľko je to trestný čin. Neoznamuj mu nič z toho, jednoducho to urob.
Dovoľuje si toľko, pretože vie, že ti tým robí zle. Ak chceš, aby prestal, musí vidieť, že ho máš na háku, že vieš na čo má nárok on aj ty a že na vrch máš ty. Takýto chudáci sú hrdinovia iba vtedy, keď vidia, že oproti nim je obeť. Začni sa chovať ako matka a stiahne sa.