Ahojte
Chcela by som sa spytat, som rozvedena od maja 2024, mame maloletu 5r
Ja poberam pridavky(60€) ex manzel danovy bonus (140€)
Jemu to chodí na ucet raz rocne. Celkom pekna suma vcelku. Za minuly rok mu prislo v marci-nevidela som ani cent ale ok.
Rozviedli nas, ja poberam nadalej pridavky
Aka je moznost, ked chcem poberat ja danovy bonus teraz?
Pripadne ziadat aspon nejaku cast z neho ked mame striedavu starostlivost
AK otec nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti a nemáte striedavú starostlivosť - nemá nárok na daňový bonus.
U zamestnávateľa nahlásiš, že si chceš uplatňovať DB a odovzdáš rodný list dieťaťa
Požiadaj zamestnávateľa o vyplácanie daňového bonusu a ex oznám, že si uplatňuješ ty, v zákone je písané, že ak sa rodičia nevedia dohodnúť, matka má prednosť.
Pokiaľ si zamestnaná, ísť na personálne, doniesť fotokópiu rodného listu s tým, že od budúceho mesiaca si chceš uplatňovať daňový bonus na dieťa ... po ročnom zúčtovaní za rok 2024 podať dodatočné daňové priznanie a uplatniť si daňový bonus aj za jún, júl, august, september 2024 ... predpokladám, že nežijete v spoločnej domácnosti, nemáte striedavú starostlivosť takže muža nerieš, pokiaľ si ho za celý rok 2024 uplatní aj on, máme na daňovom úrade na to zostavy, takže bude musieť peniaze vrátiť, zo zákona je v prvá v poradí matka.
Podmienka je spolocna domacnost s dietatom a samozrjeme musis pracovať
Ak si zamestnaná, môžeš si uplatniť DB za celý rok 2024
@martul
Ak sa rodičia, ktorým bolo dieťa zverené do striedavej osobnej starostlivosti nedohodnú na uplatnení daňového bonusu, daňový bonus sa uplatní alebo prizná v poradí matka, otec (§ 33 ods. 4 zákona o dani z príjmov).
https://podpora.financnasprava.sk/859403-Uplatn...
@lenka310890 narok na danovy bonus mas v prvom rade ako ty, matka.
Cize upozornis/oznamis exovi, ze si ho budeš uplatňovať ty a bodka. Žiadne doprosovanie sa mu za polku sumy. Cize na personálne/mzdové dones RL a výpis tlacivo, ze budeš poberat DB ty. Za zvyšné mesiace si to potom uplatni v danovom priznaní budúci rok.
Inak ešte otázočka... aké platí tvoj ex vyzivne?
Dakujeeem
Mame striedavú osobnú starostlivosť
@lienka.7 neplatí žiadne
Dohodli sme sa, ze všetko čo potrebuje mala sa platí na polovicu
A nevadí že ja poberám rodinne prídavky??
@lenka310890 nevadí
@lenka310890 ale zas treba byt ferova si myslim. Skuste sa nejak dohodnut a dajte si bonus a pridavky nejak na polovicu? (vy vzajomne sa vyrovnate)
Ty budes mat danovy bonus aj pridavky a on nic?
@joannita no baby ako som spomenula vyššie on to poberal vždy
Aj posledný rok, kebyže kúpi malej navyše niečo alebo vezme ju aspoň na dovolenku neriešim ale on posledný celý bonus minul na milenky a tváril sa ako si užíva
Prečo by som to aspoň rok nemohla poberať len ja napr.? A ok časom mozme 50:50
Keď sa bavíme o plate tak on zarába 1800€ a ja 1200
Bola som férová vždy ale prečo by to mal on dostavať
@lenka310890 absolútne nerieš tieto hlúposti o férovosti. Máš nárok poberať, zaziadaj o to a basta
@lenka310890 ak sa rodičia (aj pri striedavej starostlivosti) nedohodnú, prednosť má matka. Bodka. Zamestnávateľovi oznám začiatok poberania DB od nasledujúceho mesiaca. Ex daj vedieť, nech si ho zruší (ak si on poberanie DB nezruší, jeho problém - finančná správa je v tomto rýchla, budúci rok bude neoprávanene alebo duplicitne vyplatený DB ex vracať a bude si musieť podať aj opravné/dodatočné DP).
@lenka310890 za r. 2024 si podaj DP alebo poziadaj zamestnávateľa o ročné zúčtovanie, kde si ty uplatníš DB za celý rok. Ty nemusíš jemu dokonca nič oznamovať, finančná správa zisto okamžite, že on poberá neoprávnene a bude musieť vrátiť. A samozrejme aj staršie roky 5 spätne ak s dieťaťom nežil v spoločnej domácnosti.
@luliu ano treba byt fer si myslim, takze ked pisem na polovicu, myslim ok nech si to teraz vymenia a ked budu "vyrovnani" nech si to delia na polovicu.
Keby tu pisal muz tak ho podkopete pod zem ze si chce nechat vsetko (keby mal zo zakona narok) sle zas dvojaky meter.
Ano mam sajnu o vyske, mam 2 deti.
@lenka310890 si zamestnaná? Nárok na DB ma len jeden z rodičov. V jednej z podmienok je zdieľanie spoločnej domácnosti s dieťaťom. Takže nárok na DB máš ty- samozrejme, pokiaľ spĺňaš všetky podmienky. Daňový bonus si môžeš nechať od zamestnávateľa vyplácať mesačne, alebo pri podaní daňového priznania v marci(júni)