V prípade, že som na RD a rozídem sa s otcom mojich detí, má on povinnosť uplatniť si daňový bonus a dávať mi ho? Ako som sa dočítala tak ja nemám nárok na daňový bonus počas RD je to pravda?
@luscious ale ak si ho uplatní tak má povinnosť dávať mi ho alebo? Resp. deťom
Nie a je otazka, ci bude splnat podmienky na uplatnenie.
musíte žiť v spoločnej domácnosti, či?
počas RD nemáš nárok na daňový bonus
@tinkavvv teraz ho dostáva
To neznamena, ze ma na neho narok. Zije v spolocnej domacnosti s detmi?
On by si ho nemal uplatňovať ak nežije s deťmi. Nie je jeho povinnosť dať ti ho, ale ty ho môžeš nahlásiť, že si ho uplatňuje a nemal by
@tinkavvv teraz žijeme spolu, ale uvažujem o rozchode
Tak čo riešis, má nárok ak žijete spolu
Tak zatial splna podmienky uplatnenia. Ak by nezil v domacnosti a detmi, nesplna podmienky.
A nikde nie je uzakonene, ze ho musi davat detom.
@luliu zaujíma ma to do budúcnosti pretože keď ostanem sama s deťmi tak budem počítať každé euro
Tak sa v buducnosti zamestnaj a uplatnuj si ho ty.
On potom nebude mať nárok, nič také nie je, že on si uplatňuje a musí ti ho dať. Nebudete ho mať vobec
@luscious jasné, zatiaľ je to ok, všetko ide na deti, ale zaujíma ma čo by bolo po rozchode. Ale už mám info, že v podstate on potom nárok nemá a ani ja 🥴
Pocas obdobia kedy s detmi zije v spolocnej domacnosti ma pravo si ho uplatnovat - nema ziadnu povinnost Vam ho davat. Od momentu ako prestane s detmi zdielat spolocnu domacnost (odstahuje sa) tak si ho uplatnovat nemoze - podmienkou je spolocna domacnost. Ak si ho napriek tomu uplatnovat bude - postupuje nezakonne a mozete na to upozornit jeho zamestnavatela resp. priamo financnu spravu (danovy urad). Oni to preveria, neopravnene vyplateny DB bude musiet vratit. Vy ste na RD - Vam nepatri tiez. Az zacnete pracovat - uplatnite si ho vy.
@tinkavvv s tým rátam
@alenah31 ďakujem 🙂
AK odídeš tvoj ex nebude mať PRÁVO uplatniť si DB na deti,ak s nimi nebude v spoločnej domácnosti,alebo mu nebudú zverené. TY si na rodičáku a daň neplatiš.DB nepoberáš.
Tak ako píšu vyššie, ak nebude bývať s deťmi nebude už mať nárok na DB. A ty ak nepracujes, a deti chodia aj do škôlky či školy, môžeš poziadat o dotáciu na stravu, aspoň tú budú mať (skoro) zadarmo v jedálni.