Ahojte, prosim o radu, či je morálne pýtať exmanžela daňový bonus...máme 10 ročnú dcéru v striedavej starostlivosti, neprispieva mi ani cent a ani ja jemu hoci má značne vyšší príjem...sme dohodnuti, že polroka poberá on a pol rokaja ..avšak momentálne som na materskej a teraz by som mala daňový bonus poberať od júla ja...je podľa vás v poriadku poprosiť ho aby daňový bonus si ponechal u zamestnanca ale posielal ho na účet mne? Prosím o rady ďakujem...ešte podotknem ja som mala mzdu 750 v hrubom on má 2000 v hrubom, čiže ja by som značne mala aj nižší daňový bonus ...ďakujem
@matullienka otec bábätka má uplatneny...len sa pýtam či je v pohode pýtať ex keďže ja som teraz na materskej a nepracujem
môžeš ho o to požiadať, ale to je tak asi všetko. Máte striedavú starostlivosť - zrejme určenú súdom + pravdepodobne preto neurčené výživné. No keďže ty ako matka nárok nemáš a otec tým, že je dieťa v striedavke nárok má - má právo ho poberať a nie - nemá povinnosť ti ho vyplácať.
A si druhýkrát vydatá? Môže ešte poberať tvoj nový manžel aj na tvoje dieťa, tiež polroka a polroka bývalý.
@chcemradu a to sa dá? Áno som vydata
nedá. Vy máte určenú striedavú starostlivosť čiže môže v prvom rade matka, potom otec a až následne iná oprávnená osoba. Ty nemôžeš - ale otec áno čiže bude poberať on. Ak by ste stiredavku nemali - ak by si nemohla ty ako matka mohol by poberať tvoj manžel.
@chcemradu nemôže poberať jej nový manžel nakoľko dieťa nie je zverené do vyhradnej starostlivosti matke.
ale ty môžeš riešiť teraz inú vec - a tou je výživné hoci máte dcéru v striedavej starostlivosti. Pretože tebe sa narodením druhého dieťaťa výrazne zmenili životné podmienky. Do úvahy sa síce berie aj príjem tvojho manžela no on má vyž. povinnosť k tebe a vášmu spoločnému dieťaťu a nie k dcére, ktorú si do manželstva priviedla. Tebe sa príjem znížil, jemu nie - min. ak nabehneš po MD na RD a budeš poberať iba RP - určite by som to zvážila.
Áno ďakujem len sa pýtam čoby ste robili v takom prípade na mojom mieste vy ? Že proste nech mu ďalej chodí k jeho výplate len by mi preposielal na môj účet? Keďže sme dohodnutý že polroka on polroka ja...chápete :D dakujem
Alebo aspoň nejakú čiastku?keďže ja na materskej teraz nárok nemam
@alenah31 ďakujem krásne, no chcela by som to najprv takto bez súdov...nemáme zlý vztah
A ešte podotknem že už mesiac som na rodičaku...pomýlila som sa
Skúsiť spýtať sa ho môžeš, či na to pristúpi je druhá vec, no vymáhať to od neho nemáš ako
Ak máte vzťah ok tak by som ho o to požiadala .tie peniaze sú viac menej na dieťa takže teoretický by ti ich mal dať .už sa musíte dohodnúť vy dvaja
Skúsiť dohodu môžeš, že ti bude posielať, ale on môže odmietnuť.
@alenah31 nechcem výživné stačil by mi len daňový bonus ktorý nech si ponechá u zamestnávateľa len vyplácal by ho mne...no neviem ani ako sa ho spýtať mám z toho nejaký stres 🤣
pochop konečne, že žiadny zákonný nárok na DB momentálne nemáš. A ty to veľmi zle chápeš - jemu DB k výplate niekto na dieťa neposiela - ani zamestnávateľ. O to sa ponižuje jeho vlastná daň - je to bonus pretože má dieťa - tie peniaze nie sú určené pre dieťa. Ty zdaniteľný príjem nemáš - on áno tak si ho skrátka uplatňuje.
@alenah31 chapem
@alenah31 no ak nato nepristúpi, tak požiadam o výživné...bohužiaľ aj tak všetko väčšinou platím ja či oblečenie a aj drahší krúžok..on platí len ten lacnejší..a rozišli sme sa lebo on si našiel novú ženu len zatiaľ nemajú svoje deti...on by ma na súd kvôli výživnému určite dal, ak by som mala ja príjem ako on a on ako ja 🤣 ďakujem za odpovede
však skús a uvidíš.
Bonus nech si nechá ale výživné rieš, pri takom veľkom rozdiele príjmov ma prekvapuje, že ho nemáte určené.
V prvom rade je to jej bonus,lebo ho máte vďaka nej...ja som dala na jej účet...
Tak nech ho teraz pobera ex pocas toho ako si doma a ked to bude napriklad 2 roky, tak ked nastupis do prace budes ho 2 roky poberat ty 🤷🏼♀️ ale ak ti nejak velmi tie peniaze chybaju, tak sa skus dohodnut aby ti ho vyplacal.
Akp sa uz pise vyssie poziadaj o vyzivne.
@laurikalalinka myslis akoze bonus je dietata? To nie nieje . .danovu bonus nieje davka pre dietA..autorkA ries vyzivne..ale budu tam brat aj muzov prijem.
@slavomira236 ale nebyť tvojej dcéry nie je ani daňový bonus na dieťa,chápeš????
Na jedno dieťa by ti vyšiel maximálny a na druhé si môže uplatniť otec bábätká ak spolu žijete. Samozrejme požiadať ho o to môžeš či ti vyhovie je druhá vec záleží aké máte medzi sebou vzťahy