Ahojte. Mám otázku- chcela by som, aby daňový bonus od decembra/2022 poberal manžel (na 10r.dieta). Od 28.11.2022 nastupujem na MD. Je potrebné túto skutočnosť nahlásiť aj v mojom zamestnaní (aj napriek tomu že od decembra nebudem poberať plat a teda ani daňový bonus a že za tento mesiac nebudem bonus žiadať v DP) alebo stačí, že si o to požiada on vo svojej.
Ďakujem za odpoveď 🙂
Nemôžeš o DB požiadať v DP ak si ho uplatňujes mesacne.Bud jedno alebo druhe
@doriiis ona si asi sama bude podávať DP - nemusí žiadať zamestnávateľa o RZD. A vtedy si o nevyplatený DB žiadaš priamo v DP (za mesiace kedy si ho nemala vyplatený). Hoci bola/je na MD či PN, ale dosiahla príjem aspoň 6-násobok minimálnej mzdy za celý kal. rok - môže žiadať aj za mesiace kedy nárok na DB v tom čase nespĺňala.
@doriiis nie - veď ona tam jasne uvádza, že ona v DP (zrejme si nenecháva robiť RZD) za 12/2022 žiadať nebude. Ja len uvádzam, že ak si aj uplatňujem DB mesačne...a napr. budem 4 mesiace PN - čiže nemám príjem kde by som si ho uplatnila - v RZD resp. DP si požiadam za tie 4 mesiace kedy som ho nemala - ak si ho v tom čase neuplatňuje otec dieťaťa a ak príjmom spĺňam hranicu 6-násobku min. mzdy za prísl. kal. rok. Ty si napísala, že ak si ho uplatňuje mesačne - nemôže si ho uplatňovať v DP - môže - za mesiace kedy ho nepoberala a ak ho nepoberal ani otec dieťaťa a bola splnená hranica príjmu.
@alenah31 pleties ludi. Otazka je jasna. Ona chce, aby si ho uplatnoval otec dietata, tak nesplietaj co by mohla a nemohla.
Odpoved:
otec poziada zamtela o vyplacanie od 12/2022, potrebuje len kopiu rodneho listu a bud vypise ziadost do vyhlasenia, alebo aj na samostatny list
matka u zamtela oznami, ze uplatnovanie bonusu bude naposledy za 11/2022 - ono jej moze byt neskor kludne vyplatena odmena, trinasty, strnasty plat - kto vie co este a bonus by jej uplatnili.
Rovnako, aj ked spomina, ze v DP si ho neuplatni - nemusime vediet, ci pani vie rozdiel medzi DP a RZD - takze by jej ho mohli dodatocne douplatnit v RZD (aj ked dnes platnuje DP, vo februari si to moze rozmysliet)
@katarinaba Odpovedala som inak v prvej odpovedi? Ta patrila autorke. Moja dalsia odpoved sa tyka inej otazky a inej prispievatelky, ktora vie co to RZD a DP je....dodatocne su v nej info k inej diskusii s rovakou temou kde sme, aby som to nepisala 2x.
@alenah31 zial autori clankov citaju vsetko.
A ona musi v robote oznamit, ze uz si bonus nebude uplatnovat. Nevies co sa u nich v robote moze vyplacat, premie, dalsie platy, podiely na zisku. Takze ak neoznami, ma automaticky riziko duplicitneho uplatnenia.
@samuelkovo on potrebuje do jeho práce tebou podpísané prehlásenie (kľudne aj rukou), že od 12/2022 si DB neuplatňuješ - dôvod uvádzať nemusíš a on si v práci vo Vyhlásení dopísaním a podpisom nárok na DB uplatní od 12/2022 - doloží RL dieťaťa. Ty vo svojej práci neriešiš nič. Pri RZD resp. DP za 2022 ak si ho sama nebudeš nárokovať v žiadosti pre RZD či tlačive pre DP - sami od seba ti ho nevyplatia.