Daňový bonus na manželku

7. feb 2024

Môže si môj manžel uplatniť na mňa daňový bonus? Celý rok som poberala rodičák a mala som aj dva príjmy z dohôd. Ak áno, aký doklad potrebuje doložiť?
Ďakujem

natall113
7. feb 2024

Tvoj príjem nemôže presiahnuť stanovenú sumu neviem ju presne je to okolo 4100€
Rodičak sa neráta ako príjem zvyšok áno

alenah31
7. feb 2024

daňový bonus na manželku neexistuje - môže si uplatniť NČZD na manželku. Musíš si vypýtať od zamestnávateľov kde si mala dohody Potvrdenie o zd. príjme fyz. osoby a to mu doložiť k jeho DP resp. RZD. TO čo si zarobila sa od NČZD odpočíta a z rozdielu sa mu vráti daň. RP nie je tvoj vlastný príjem - ten započítavať nebudete - len príjem z dohôd. Výška NČZD je 4.500,86€ - pokiaľ si zarobila viac - nemá si čo uplatniť.

autor
7. feb 2024

Určite to nebude viac ako 4000€. Takže mu dám tie dve potvrdenia o príjme iba? Nemusím ísť na sociálku pre nejaký výpis alebo tak?
Lebo vlastne keď si ja podám DP, tak tiež k tomu dolozim tie doklady, nevadí že to budú potom len kópie? Alebo ja si už nemôžem DP podať ak si to muž uplatní? Vôbec sa v týchto daňových veciach nevyznám.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
7. feb 2024

Dáš mu tie dve potvrdenia. Uvedie, že si ťa uplatňuje za 12 mesiacov, a uvedie vlastný príjem manželky (spočíta sumu dohôd z potvrdení mínus zaplatené poistné). Potvrdenie z ÚPSVaR o výške vyplateného RP sa nenosí - nie je to tvoj príjem.
Citujem:
"Zamestnanec je k žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania povinný doložiť doklady, ktorými preukáže existenciu manželstva (sobášny list) a splnenie niektorej zo štyroch podmienok (rodný list dieťaťa, potvrdenie o poberaní príspevku na opatrovanie, potvrdenie o evidencií uchádzačov o zamestnanie, rozhodnutie o priznaní invalidity, preukazu ŤZP). Spoločná domácnosť sa nepreukazuje."
Čiže stačí RL dieťaťa a preukáže tým splnenú podmienku starostlivosti o dieťa do 3 rokov (resp. 6r pre nepr. zdr. stav).
Čo sa týka teba:
Povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 vzniká fyzickej osobe, ktorej celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2023 presiahli sumu 2.461,41€. Pokiaľ si zarobila menej - nemusíš podávať nič.

moonlight1210
7. feb 2024

Potrebujes tie dve potvrdenia o prijme z dohod a doklad z UP, ze si pocas roka bola na RD.

Tie papiere pouzijete ako podklad na vyplnenie Ziadosti o RZ alebo vypisanie DP. (Su podklad vysky naroku manzela a ci su splnene podmienky nan).

Tieto doklady nikomu neodovzdavate. odlozite si ich doma spolu s kopiou podanej Ziadosti, alebo vyplneneho DP, ktore ste podali na DU (ak ste neposielali elektronicky).
Vzdy je dobre mat kopiu celeho DP, nielen dokladu o podani, lebo v nom vidis, co presne v nom bolo uvedene, keby vas vyzvali na opravu. Cca 5 rokov (pocitane 5+1 rok, kedy sa to podalo) mozu naspat urobit kontrolu a vyzvat vas, ak by nasli chybu.

perlita007
8. feb 2024

Ahoj, áno....akurát sme to včera z mojim manželom preberali.....pretože mu v práci hovorili, že na manželku si môže podať daňové........na sociálku treba ísť si tlačivo pýtať.....
@moonlight1210

luxus10
8. feb 2024

na socialku sa da aj zavolat, a vedia poslat naskenovane emailom, hadam...