Ahojte, môže si manžel na mňa uplatniť daňový bonus keď som na rodičaku? Kde a akú žiadosť treba poslať? Prosím poraďte kto stým mate skúsenosť.
Ďakujem veľmi pekne 🙂
@lenuska9999 ďakujem veľmi pekne, čiže žiadnu žiadosť netreba, len v daňovom priznaní treba zaskrtnut alebo napísať ze si uplatňuje na mňa daňový bonus. Dobre to chápem?
žiadny daňový bonus - zaklikne že si uplatňuje NČZD na manželku. Ak Si bola celý kal. rok čisto na RD + poberala iba RP poprípade PnD a nič iné (žiadny iný príjem), uplatní si celý kal. rok. Ak by si poberala materské, nemocenské, tehotenské, podporu - to by bol tvoj vlastný príjem, Ktorý dokladuješ k jeho DP a o tú čiastku by sa mu suma NČZD na manželku ponížila - uplatnil by si len ten rozdiel. A tiež záleží akú daň platil resp. bude platiť. Nemusí mu vyjsť po započítaní s jeho vlastnou daň. povinnosťou vôbec nič.
Áno uplatňuje sa to práve na manželky, ktoré sú doma s deťmi alebo nezamestnané, v prípade na PN kvôli ťažkému zdravotnému stavu. Uplatniť sa to dá raz ročne a to pri podaní daňového priznania. Vola sa to nezdaniteľná časť základu dane na manželku