Daňový bonus na dieťa rozvedených rodičov

matabb73
9. feb 2018

Ahojte. Neviete mi poradiť? S manželom sme sa rozviedli v októbri a teraz sa nevieme dohodnúť, kto má nárok na daňový bonus na deti. Máme dve deti, 18 a 9 ročné. Dcéra je zverená mne, syna neriešili, lebo je dospelý, ale bude bývať u mňa a stále chodí do školy. Bývalý poberal rodinné prídavky do novembra, ja som ich potom prehlásila na seba. Kto z nás má uplatniť daňový bonus na deti? On si chce dať pomernú časť do novembra. Dá sa to aj takto? Ja som navrhovala, nech si to rozdelíme. Ja jedno dieťa, on druhé. Len neviem, či sa to neviaže na vyplácanie rodinných prídavkov.

deti95060810
9. feb 2018

určite sa to neviaže na rod, prídavky, pretože ja poberám prídavky a ocinko si uplatňuje daňový bonus... aspoň to je takto u nás...

11mirka22
9. feb 2018

Nárok má rodič ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti.

anos18
9. feb 2018

Danovy bonus si uplatnuje ten, kto zije s dietatom v spolocnej domacnosti. A okrem toho, podla par.33 ods.4 zakona o dani z prijmu, ak podmienky na uplatnenie bonusu splna viac danovnikov a nedohodnu sa, tak bonus sa uplatnuje a prizna v poradi matka, otec, ina opravnena osoba

matabb73
autor
9. feb 2018

@anos18 Takže na prvom mieste je matka? Riadne chce zas so mnou vybabrať ten môj bývalý. Na syna mi nedáva žiadne peniaze a on sa s ním nechce súdiť. Dúfam, že aspoň vysokú školu mu bude platiť.

11mirka22
9. feb 2018

@matabb73 no to je otec roka, ako ten môj bývalý... Deti žijú so mnou, daňový bonus poberá na oboch on, na toho plnoleteho neplatí (veď nemusí) občas mu podhodi pár eur, ešte aj prídavky naňho poberá... A keby aspoň cusal, ešte aj vyrypuje...

matabb73
autor
9. feb 2018

No zas aby som nebola nespravodlivá, musím priznať, že synovi dáva peniaze aj teraz. Len neviem koľko a ako často. Zatiaľ bývame spolu, ale keď sa odsťahuje, neviem ako to všetko finančne utiahnem. Ja som si prídavky hneď po rozvode prehlásila na seba. Neviem, prečo by ich mal poberať, keď dcéru zverili mne.

bale1rinka
9. feb 2018

@matabb73 a to mu účtovníčka v robote nepovedala?a tebe ? pretože každý rok moja účtovníčka pýtala potvrdenie od zamestnávateľa-mužovho, že si neuplatňuje daň. bonus na dieťa..logika...

anos18
9. feb 2018

@matabb73 Ano, podla zakona o dani z prijmov ma matka prednostne pravo. Samozrejme, ze musis splnat podmienku prijmu.

mircalla
9. feb 2018

@matabb73 matka ma prednostne pravo, ale nic mu nezabrani si ho uplatitnit, ak sa mu zachce. takze sa moze stat, ze ak sa nedohodnete, tak si ho uplanite obaja, co moze byt potom dost velky problem. Inak to je co za skroba, ze si da kvoli danovemu bonusu koleno vrtat? Hnus - ale mala som podobny pripad

susanne6
9. feb 2018

deti žiju s tebou, len by som ho upovedomila, že o danový bonus som si požiadala ja a nech ho ani nenapadne to urobiť, lebo zákon je na tvojej strane a on bude znášať následky. Možno si potom nedovolí

basska_b
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
9. feb 2018

Pri neplnoletom si uplatňuje obe veci ten, komu ho súd zveril do starostlivosti (neviem, ako je to v prípade striedavej, ale je to asi v tomto danom prípade jedno), ten druhý nemá nárok. Čo sa týka prídavkov a daňového bonusu u plnoleteho, malo by a môže prísť k dohode. Keď k dohode nepríde, tak tiež neviem, rozhodne súd? Tam sa podpisuje že "bonus si neuplatnil iný daňovník" a oni na to veľmi rýchlo prídu, keď chcú, lebo v systéme majú rodné čísla daných deti. malo by naozaj vraj žiť v spoločnej domácnosti...

Čo sa týka sumy, tak prídavok na dieťa je 23 a daňový bonus vychádza 21 mesačne, tak nejak. Nie je to veľa, ale ročne je to nie malo...

mircalla
9. feb 2018

@basska_b Takto - nikto mu nezabrani, aby si ho neuplatnil. ale ak na to danovy pride, on bude ten, koho budu ziadat o vratenie

hettinka
9. feb 2018

@matabb73 na prídavky sa to neviaže. My to mame tak, že ja beriem prídavky a manžel si uplatňuje bonus.
Myslím, že sa to dá aj rozdeliť, že každý môže brat na jedno dieťa.

@mircalla u nás žiada zamestnávateľ potvrdenie o tom, že druhý rodič nepoberá daňový bonus, keď by som si ho chcela uplatnit ja. To iste v manželovej práci, chceli tiež potvrdenie, že nepoberám ja.

hettinka
9. feb 2018

@matabb73 syn sa súdiť asi bude musieť, inak to bude o nálade otecka, či mu dá nejaké peniaze. Pokial študuje a nezaraba, majú rodičia morálnu a asi aj zákonnú vyživovaciu povinnosť.

mircalla
9. feb 2018

@hettinka tak u nas teda nie - otec mojich deti si ho v pohode uplatnil bez mojho vedomia a vobec nic neziadali - obe su nadnarodne firmy s vela zamestnancami

hettinka
9. feb 2018

@mircalla ja robím v škole, manžel vo veľkej firme a vidíš, obidvaja zamestnavatelia žiadajú. Asi už majú svoje skúsenosti.

mircalla
9. feb 2018

@hettinka tak u nas to nikdy neziadali. Takze pokial to zamestanavatel neziada, nic mu nezabrani aby si ho uplatnil (i ked neopravnene).

hettinka
9. feb 2018

@mircalla no len na toto danový úrad myslím že poľahky príde. Do zúčtovania dane sa píše rodné číslo dieťaťa a im to asi vyskočí, že ne jedno RČ sa uplatnil daňový bonus dvakrát ... a vracať potom tú sumu naraz a celý rok na viacero deti, to asi nie je potom nič príjemné.

matabb73
autor
9. feb 2018

My robíme obaja na živnosť a daňové si robíme sami. Je tam určený nejaký minimálny príjem, aby som si ho mohla žiadať?

hettinka
9. feb 2018

@matabb73 musí ti vyjsť hoc aj minimálna daň, nesmieš byt v mínuse. Daňový bonus si odrátaš z dane a ak je menšia daň, ako je nárok na bonus, rozdiel ti doplatia.

majusqa77
9. feb 2018

@matabb73 prijem musi byt 6nasobok minimalnej mzdy

matabb73
autor
9. feb 2018

A keď mám nulovú daň? Asi mi tak víde tento rok. Keď si odrátam odpocitatelnu položku na seba.

matabb73
autor
9. feb 2018

Minimálna mzda sa počíta v hrubom?

majusqa77
9. feb 2018

@matabb73 ano. 435

anos18
10. feb 2018

Prijem z podnikania musi byt vyssi ako 6 násobok minimálnej mzdy a musi byt vykazany zaklad dane (nesmies mat stratu) @matabb73

junovedievca
11. feb 2018

My mame striedavu starostlivost a je to tak ze pol roka si uplatnuje manzel a pol roka jeho exmanzelka.samozrejme je to papierovo podlozene

noelosopius
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivca88
Autor odpoveď zmazal
Zobraz