Daňový bonus na dieťa - podmienky

bobika492009
30. jún 2014

Ahojte, hladam na nete , no nemozem to najst . Partner robi od maja tohto roku uz konecne na pracovnu zmluvu (predtym iba na dohodu) . Máme dve deti. Dcera ma styri roky a syn 5 mesiacov . Požiadal si u zamestnavatela o danovy bonus. No dal si ho vyplacať mesacne, s tym ze vra jmu bolo povedane ze ak by si dal rocne a zamarodoval by co i len jeden krat o danovy bonus by prisiel . Comu sa mi nechce verit, ved kolko ludi pobera takto a ak sa stane ze ochorie tak co? Ja by som chcela vyplacanie rocne, kedže to nieje zanedbatelny peniaz. Chcem sa ist informovat priamo k niekomu kompetentnemu, ale stale mi do toho niečo pride a s dvomi malymi detmi je to niekedy tazko. Ak by mi niekto vedel poradit budem rada ... Aby som mala aku taku predstavu ci je niečo na to pravdy, alebo nie .. Dakujem 🙂

majusqa77
30. jún 2014

o danovy bonus, ak ma nan narok urcite nepride. Ak si ho neuplatni mesacne, moze v danovom priznani resp.rocnom zuctovani dane. Tak isto si treba dat doplatit potom ten od januara.

majusqa77
30. jún 2014

akurat pri douplatneni je podmienka, ze musi za rok zarobit 6nasobok minimalnej mzdy

havana_frost
30. jún 2014

@bobika492009 To je blbosť. Nárok na daňový bonus má každý, kto odvádza dane v určitej minimálnej výške, presné čísla si ľahko vygoogliš. Kto nemá nárok na daňový bonus, môže zase dostávať príplatok k detským prídavkom, ktorý je vo výške polovice daňového bonusu.

lucy125
30. jún 2014

Na danový bonus má narok každý čo má dieta a robi na TPP.

danielka7
30. jún 2014

Ahojte dievčence a ako je to ked partner robí na živnosť ? Bude mať nárok na danový bonus ?Ďakujem

havana_frost
30. jún 2014

@lucy125 prečo len na TPP? Dohodári neodvádzajú dane?
@danielka7 Živnostník (SZČO) má nárok v prípade, ak ročne dosiahne zdaniteľné príjmy minimálne vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykáže základ dane z príjmov. Ak vykáže menej, alebo nebodaj stratu, nárok nemá. Nárok si môže uplatniť na každé vyživované dieťa v domácnosti.
Minimálna mzda je 352 Eur. SZČO musí zaplatiť daň z minimálne 2112 € v najbližšom daňovom priznaní a dostane spätne daňový bonus za celý rok.

havana_frost
30. jún 2014

@danielka7 respektíve aby som sa opravila, nedostane bonus fyzicky späť na účet, ale o toľko menej zaplatí daň.

nefertiti12
9. sep 2014

Podľa nového znenia nárok patrí len tomu, kto má aktívne príjmy.
Napr. ja som na MD,mám príjem z prenájmu bytu. Keďže je to pasívny príjem,
nemám nárok na daňový bónus. Tak rozmýšľam, že potrebujem
mať aktívny vo výške cca 2000eur? Dobre som pochopila?
Môže to byť príjem aj napr. z dohody?