Ahojte.prosím vás,s mojim mužom nezijeme v spolocnej domacnosti,dcérka ma priezvisko po ňom,ja som ešte na rodicovskej...otazka je,moze si daňový bonus uplatnovat na nu on?kedze s nami nezije? A zaujem o nu skoro žiadny? Dakujem
@evita68 ja viem, ale podľa všetkého ona nechce, aby ich vrátil DU, ale jej. Inak pokiaľ sú stále manželia zrejme bude ťažko dokazovať, že nežijú spolu resp. odkedy. Veď aby si mohol uplatniť úľavu na manželku potreboval potvrdenie z upsvar o poberaní RP a to mu musela dať sama manželka, nedajú to do rúk nikoho iného - teda aspoň u nás ......či hej??
@alenah31 to potvrdenie som mu ano dala ja...no stali sa nejake veci a odisiel od nás a vlastne poriadne ani neviem preco...preto sa pytam,ci teda ak už s nami nezije ci ma právo poberat ten daňový bonus na malu on,kedze aj keď v minulosti s nami býva no neprispieval nic...a teraz už vôbec nebude
@vevushka3 inak pokiaľ odišiel a vôbec ti neprispieva na "stále" spoločnú domácnosť podaj si žiadosť o výživné na vydatú manželku a výživné na mal. dieťa + príspevok na spoločnú ním opustenú domácnosť. To, že odišiel neznamená, že nemá povinnosti voči tebe a dcére - ak nechce dobrovoľne tak súd ho prinúti - takých blbcov ako on "milujem" 🙄 🙄 🙄
@vevushka3 ale jasné, že môžeš. Pokiaľ manžel/manželka opustí spoločnú domácnosť, manželku/manžela a deti má stále povinnosť voči nim aj spoločnej domácnosti nielen po rozvode manželstva. Obzvlášť pokiaľ manželka nemá príjem - RP je príspevok štátu na starostlivosť o dieťa - má ona nárok na príspevok resp. výživné na vydatú manželku. Rovnako si musí plniť povinnosť voči dcére a taktiež hradiť časť výdavkov spoločnej domácnosti. Nemusíš sa hneď rozvádzať - ak to tak necítiš a myslíš si, že ešte existuje záchrana manželstva - ale máš právo finančne zabezpečiť seba a dieťa. Normálne na príslušný súd podľa trv. bydliska podáš žiadosť a vybavené. Taktiež čo sa týka dcéry - aj keď nie si rozvedená môžeš žiadať jej zverenie do svojej opatery pokiaľ preukážeš jeho opodstatnenie (otcov nezáujem o čokoľvek týkajúce sa vášho spoločného dieťaťa).
@vevushka3 podľa zákona nie, jednou s podmienok je spoločná domácnosť s dieťaťom, na ktoré DB poberám. Ale pokiaľ si ho uplatňuje jediné čo môžeš urobiť je buď listom informovať jeho zamestnávateľa - ak vieš kde pracuje, že ho poberá neoprávnene a oni to stopnú alebo to oznámiš priamo na daňovom úrade - ak nevieš kde pracuje, ktorý to oznámi jeho zamestnávateľovi za teba.