Daňový bonus na dieťa a príjem v zahraničí

jahodka11
10. dec 2020

Ahojte,viete mi niekto poradit? Byvame v zahranici, príjem mame zo zahranicia. Na sk prenajímame byt, podávame kazdy rok danove priznanie. Teraz nam neuznali daňový bonus na dieta,lebo ze na sk mame len pasívny príjem... ale ja som docitala,ze aj ked je príjem len zo zahranicia, bonus na dieta sa vypláca... viete mi s tym niekto poradit? Doteraz nebol problem, len za rok 2019 nam to neuznali.....

lucka_ke
10. dec 2020

a čo ste dali do daňového priznania? aj príjmy zo zamestnania v zahraničí? alebo len príjmy z prenájmu?

anos18
10. dec 2020

@jahodka11 daňovým rezidentom ktorého štátu ste?

laila18
10. dec 2020

@jahodka11 mu teda žijeme na SVK ale muž robí v zahraničí a priznali nám daňový bonus aj tu aj tam, ale dávam do daňového priznania aj príjmy zo zahraničia 🤷

jahodka11
autor
10. dec 2020

@lucka_ke vsetko,aj príjmy zo zahranicia, aj z bytu na sk

jahodka11
autor
10. dec 2020

@anos18 svajciarsko

lucka_ke
10. dec 2020

Švajčiarsko neviem... robila som z Rakúska a vyplatili DB, ale Švajčiarsko neviem či má zo SK zmluvu o dani z príjmov

anos18
10. dec 2020

@jahodka11 tak asi si nerozumieme. Ak daňovník,čo podával daňové priznanie je daňovým rezidentom Švajčiarska, tak na Slovensku v podanom daňovom priznaní zdaňuje len slovenské príjmy,a keďže príjmy zo Slovenska plynú len z prenájmu, tak nárok na DB nie je. Ak je dotyčný daňovým rezidentom Slovenska, tak v daňovom priznaní uvádza celosvetové príjmy a nárok na DB má, ak teda predpokladám, že zarobil šesťnásobok minimálnej mzdy.

jahodka11
autor
10. dec 2020

@anos18 ale my sme daňoví rezidenti na SK. Mame trvaly pobyt na SK a doteraz to bolo vsetko uznané... preto sa pýtam, ze mi tam nieco nesedí.... bolo mi povedané,ze maju noveho šéfa a ten to neuznal...?

anos18
10. dec 2020

@jahodka11 a nepodávali ste si sami daňové priznanie? Kto má nového šéfa?

beata84
10. dec 2020

@jahodka11 na danovy bonus mate narok vtedy ak mate prijem z podnikania, zo zavislej cinnosti... aktivny prijem. Moze byt aj zo zahranicia ale v tom pripade musite mat na svk centrum zivotnych zaujmov... tu sa zdrziavat

vanessa2005
10. dec 2020

@jahodka11 Nam priznali...manzel robi vo Svajciarsku,ale ja som s detmi na Sk...

jahodka11
autor
10. dec 2020

@beata84 no doteraz nam to uznávali a teraz uz nie....

jahodka11
autor
10. dec 2020

@anos18 z daňového nam volala pani a ze ma noveho šéfa a ten to neuznal.... tak som sa popytala,ze ci s ty mate niektora skusenost... nam robi jedna známa danove priznanie na sk... nie teda my sami...ach, no nic... tak asi len zaplatit dan..

vanessa2005
10. dec 2020

tu asi bude ten problem ze byvate v zahranici a mate asi obaja od tial prijem a sa nezdrziavate na Sk

anos18
10. dec 2020

@jahodka11 a odkiaľ vie ten pracovník z DU, že žijete všetci v zahraničí, to by som rada vedela. Pokiaľ ste daňoví rezidenti SK,tak nárok na bonus je

sense
10. dec 2020

@anos18 obaja žijú a pracujú vo Švajčiarsku, a ak podávajú na Svk daňové priznanie tak uvádzajú aj príjmy zo zahraničia, tým pádom DU vie kde žijú resp je stred ich zaujmov

anos18
10. dec 2020

@sense vôbec to nemusí znamenať,že majú inde stredisko životných záujmov, keď poda napr.muz daňové priznanie,že celá rodina je v zahraničí. To sa z daňového priznania vyčítať nedá.

maciatkolulu
10. dec 2020

@anos18 tak ono keď majú príjmy zo svajc, tak asi nebudú pendleri😉to by podľa mňa nedali

anos18
10. dec 2020

@sense daňový úrad vidí,že napr.muz má príjem zo zahraničia,ale z daňového nevidí údaje o rodine a majú tu aj trvalý pobyt

anos18
10. dec 2020

@maciatkolulu ale keď pracuješ v zahraničí,to ešte neznamená,že si daňový rezident toho štátu,kde pracuješ

sense
10. dec 2020

@anos18 sú rezident mi Švajčiarska. Keďže obaja žijú a pracujú vo Swiss kde aj odvádzajú daň z príjmov, a zdržiavajú sa tam viac ako 183 dní v roku. A predpokladám ze majú pobytové povolenie B, alebo trvalý pobyt povolenie C a nie povolenie G kt. Maju de facto pendleri...
A ak platia quellensteuer tak majú úľavu na deti zahrnúť už v tarife, ak podávajú sami daňové priznanie vo Swiss pri povolení C, pri príjme s povolením B nad 120000 alebo ak majú možnosť si uplatniť odpočet podľa kantonu aj pri Quellensteuer tak tak majú aj Abzug na dieťa. Zrejme z tohto dôvodu si už nemôžu uplatniť daňový bonus aj na Svk. Pretože predpokladám ze aj pri podaní daňového priznania na Svk musís dokladovať príjem, plus ostatné veci a nielen tak si dopísať sumy aké sa ti hodia.

anos18
10. dec 2020

@sense nie len 183 dní sa zdržiavať v SR je jediné kritérium

sense
10. dec 2020

@anos18 lae zrejme musia byť splnené všetky kritériá nielen trvalý pobyt. A stred záujmov nie je len miesto trvalého pobytu, ale to kde sa o obvykle zdržiavajú, kde navštevujú deti školy majú zdravotné poistenie, lekárov atď...

anos18
10. dec 2020

@sense veď nie, práve preto treba určiť daňovú rezidenciu. Ale keď v daňovom priznaní nezaciarkol,že je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou, odkiaľ vie daňový úrad, že nie je rezident?

sense
10. dec 2020

@anos18 ja neviem ako robia daňová priznanie ma svk ale z priznania vo Švajčiarsku resp z Lohnausweisu vo Švajčiarsku je zreteľne koľko mesiacov od robili a kde, koľko a podla akej tarify resp ulav platili dane... A autorka píše ze NA Svk majú len pasívny príjem.

Ja som pred x rokmi podávala na Svk 0 daňové priznanie z príjmu s čestným prehlásenie že sa na svk nezdruzujem a nemám ani žiaden príjem zo závislej činnosti a priložila papier zo Swiss že som odviedla daň tu a bolo. Ale to je už cez 10rokov. Zákony na svk sa určite menili tie nepoznám, ale tie Švajčiarske poznám...

sense
10. dec 2020

@anos18 to vie len autorka co im osoba kt im robila priznanie zaciarkla.

anos18
10. dec 2020

@sense skopirovala som zo zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Treba pozrieť rozhraničovacie kritériá
"Článok 4
Rezident
1.
Na účely tejto zmluvy výraz „rezident jedného zmluvného štátu“ označuje každú osobu, ktorá je podľa práva tohto štátu podrobená v tomto štáte zdaneniu z dôvodu svojho bydliska, stáleho pobytu, miesta vedenia alebo akéhokoľvek iného podobného kritéria.
2.
Ak je fyzická osoba podľa ustanovení odseku 1 rezidentom oboch zmluvných štátov, určí sa jej postavenie takto:
a)
predpokladá sa, že táto osoba je rezidentom toho štátu, v ktorom má stály byt; ak má stály byt v oboch štátoch, predpokladá sa, že je rezidentom toho štátu, ku ktorému má užšie osobné a hospodárske vzťahy (stredisko životne dôležitých záujmov);
b)
ak nemožno určiť, v ktorom štáte má táto osoba stredisko svojich životne dôležitých záujmov, alebo ak nemá stály byt v žiadnom štáte, predpokladá sa, že je rezidentom toho štátu, v ktorom sa obvykle zdržiava;
c)
ak sa táto osoba obvykle zdržiava v oboch štátoch alebo v žiadnom z nich, predpokladá sa, že je rezidentom toho štátu, ktorého je štátnym občanom;
d)
ak je táto osoba štátnym občanom oboch štátov alebo žiadneho z nich, príslušné úrady zmluvných štátov upravia túto otázku vzájomnou dohodou.
3.
Ak osoba iná ako fyzická osoba je podľa ustanovení odseku 1 rezidentom oboch zmluvných štátov, predpokladá sa, že je rezidentom toho štátu, v ktorom sa nachádza miesto jej skutočného vedenia."

anos18
10. dec 2020

@sense lenže slovenský zákon ti umožňuje uplatniť si daňový bonus, aj keď všetky aktívne príjmy plynú iba zo zahraničia, ak si daňový rezident SR

anos18
10. dec 2020

@sense a dokonca aj nerezident má za istých podmienok nárok na daňový bonus

sense
10. dec 2020

@anos18 podľa toho čo si ale skopírovala to vychádza hneď v bode 1 že by mali byť rezident Ami Švajčiarska nie Slovenská keďže zo Slovenskom ich spája momentálne síce trvalý pobyt a nehnuteľnosť. Ale stály pobyt ak sa teda väčšiu časť roka zdržiavajú vo Swiss a zrejme áno keď tam obaja pracujú, deti chodia do školy, sú tu zdrav. Poistení atď. Ale ako píšem to už vedia oni resp by to mala vedieť ta osoba kt im robila daňové priznanie.
Ale nikde sa nehadam... Ze nemôže poberať daň. Bonus... Na to sú tie úrady ci bonus priznaju alebo neprizná ju... Ako som písala nežijem na svk takmer 15rokov a slovenské daňové zákony presne neovládam....a určite sa za tie roky keď som ja podávala daňové priznanie ešte na svk takmer všetko zmenilo.