Daňový bonus na dieťa

27. máj 2023

Prosím vás,ak vám to nevadí,mohli by ste mi napísať, koľko ste dostali za celý minulý rok daňový bonus na dieťa. Ide o to, že poberanie daňového bonusu si nahlásil môj manžel. Medzičasom sme sa rozviedli a on mi mal daňový bonus vyplatiť, nakoľko dieťa je zverené mne. S tým, že preukážem,ako som pre dieťa peniaze použila. Dnes mi však poslal na účet smiešnu sumu,vraj viac nedostal. Rada by som sa zorientovala,ako je to u ostatných. Ďakujem.

sweet20
27. máj 2023

pytala by som od neho doklad kde to pise, ze kolko dostal

patka06
27. máj 2023

Žil s vami v spoločnej domácnosti?
Možno si už potom neuplatňoval - pretože naň nemal nárok

patka06
27. máj 2023
autor
27. máj 2023

@patka06 Formálne áno, reálne nie. Mohol si teda uplatniť celý rok, tvrdí, že tak i spravil.

patka06
27. máj 2023

Čo znamená formálne? Trvalý pobyt nerozhoduje.
Tu ide iba o realitu.
Ak si uplatnil, vyššie som ti dala link s výškou DB - musíš hľadať aj podľa veku dieťaťa

lienka.7
27. máj 2023

@autorka
@patka06 ti tu dala link, vypočítas si presnú sumu koľko ti mal dat. Ak ti dal menej, upozornila by som ho ze takú a takú čiastku ti ma ešte doplatiť. Ak nie, oznamis ho na FS. bud tie peniaze dá tebe na dieta alebo ich jednoducho vráti. Osobne neznášam takýchto chrapunov👎👎👎

autor
27. máj 2023

@patka06 ďakujem. Formálne znamená, že síce s nami nežil v spoločnej domácnosti, trvalý pobyt v nej do rozvodu ešte mal. Rozvod bol až v druhej polovici decembra 2022, takže mohol DB čerpať za celý rok.

lienka.7
27. máj 2023

@autorka trvalý pobyt o tom vôbec nerozhoduje, nechapes to? Môže ho tam mat aj po rozvode - aj teraz! Podstatne je, odkedy s vami uz nebyval, odvtedy nemal narok na DB. Lebo podmienkou je spoločná domácnosť, nie trvaly pobyt. Chapes?

patka06
27. máj 2023

Ak s vami nežil v spoločnej domácnosti - je jedno, že ste boli ešte manželia, aj to, že mal s vami rovnaký trvalý pobyt - DB si uplatňoval neoprávnene od mesiaca, v ktorom sa od vás odsťahoval.

petamich
27. máj 2023

kedze danovy bonus sa odvija/l od veku dietata, vysky zdanitelneho prijmu a pod. tak ti asi zbytocne napisem, kolko dostal moj manzel 🙂

autor
28. máj 2023

@petamich rozumiem. Ďakujem

riamia91
28. máj 2023

Chceš od nás vedieť, koľko sme dostali DB, ale sama nenapíšeš, koľko si dostala od manžela. Do 30.6.2022 to bolo 47e aj pár centov, od 1.7.2022 to bolo 70e a od 1.1.2023 v prípade 1 dieťaťa a štandardnom príjme to výjde tých 140e. Tak si to môžeš podľa toho cca vyrátať. Môj muž si dáva uplatňovať mesačne. Ty si ešte na rodičáku? Ak nie tak hneď si podaj v práci uplatňovanie db. Tebe ho budú vyplácať, on ak si to nestopne, bude o rok vracať.

matabb73
28. máj 2023

Výška danoveho bonusu závisí úd veku dieťaťa a od 07/22 aj od príjmu. Znevýhodnení sú živnostníci. Keďže nepíšeš nič bližšie, ťažko povedať či ti dal celú sumu.

evitana28
30. máj 2023

@lienka.7 prosím a na základe čoho teda potom si vedia overiť či rodič žije alebo nežije v spoločnej domácnosti s dieťaťom keď trvalý pobyt nerozhoduje a dokázať mu že poberá daňový bonus neoprávnene, keď nežije v spoločnej domácnosti s dietatom a daňový bonus by poberal?je to skontrolovatelne potom? Premýšľam ako...koľko je takých prípadov rozvedenych/rozidenych parov a matka žijúca s dieťaťom v domacnosti napr.pride o pracu, nemá nárok ďalej na bonusa odídeny otec si požiada a veselo pobera podľa toho čo píšete neoprávnene keďže nezije už s dieťaťom,...ako mu to dokážu??myslela som že sa to kontroluje práve trvalým pobytom zhodným s pobytom dieťaťa ale keď nie tak ako? Je to potom neskontrolovatelne darmo je podmienka spoločnej domacnosti, či sa mylim??😉

sasesoe
30. máj 2023

@evitana28 ahoj, trvaly pobyt nerozhoduje, su zas i pary, kt spolu ziju v spolocnej domacnosti a trvaly pobyt maju kazdy inde - napr ked su v podnajme al u niektoreho z rodicov a pod.
Pokial si o danovy bonus poziadaju obaja rodicia, tak sa uprednostnuje matka.
Ak niekto pobera neopravnene, tak tam ho asi lem udat, postup ako neviem/som nezistovala.

lienka.7
30. máj 2023

@evitana28 normalne sa to nahlási na FS. Ze odvtedy a odvtedy nežije v spoločnej domácnosti. A ver tomu, ze dokázať sa to dá, a aj sa to robí. Stačí vyzvať daného neoprávneného poberateľa, následne jeho zamestnávateľa a následne FS, ktorá to setri a jednoducho ten DB daný pan vráti. Sa tu s Vami nebudem dohadovať, ze vy si to neviete predstaviť, keďže mam osobnú skúsenosť. A áno, "odideny" otec nema co ďalej poberat DB. Je potom problémom ženy, ze si to nerieši. Kedysi to bola mala čiastka, teraz je to už o inom, takže "veľmi atraktivne". A este jedna vec, danovy bonus nie je ani prídavok, ani žiadna iná dávka. Preto ho majú poberat len pracujúci, keďže ide o úľavu na dani. Nie ako sá tu mylne niektoré domnievajú a dookola tu vypisujú ci majú nárok na DB keď sú na materskej alebo rodičovskej (a nepracujú popri nej). No nie, nemajú, keďže nemajú zdaniteľných prijem.