Daňový bonus na dieťa

jajuska9
23. feb 2015

môže si otec dieťaťa uplatniť v zamestnaní daňový bonus na dieťa aj keď by prídavok na dieťa poberala matka na materskej?alebo musí prídavok poberať otec,aby si mohol uplatniť daňový bonus?

liz_lemon
23. feb 2015

@jajuska9 rodinne pridavky nemaju nic s danovym bonusom

adelajda2012
23. feb 2015

Moze 🙂

jajuska9
autor
23. feb 2015

@liz_lemon toto som nasla na nete:

Pravidelné príspevky!
1. Prídavok na dieťa

Nárok naň má každá osoba, ktorá sa stará o nezaopatrené dieťa. Môže to byť teda ktorýkoľvek z rodičov alebo náhradných rodičov. Rodič aj dieťa musia mať trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku. Žiadosť podá na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Spolu s ňou donesie originál a fotokópiu rodného listu, občiansky preukaz žiadateľa a v prípade, ak si chce nechať peniaze zasielať na účet, tak aj fotokópiu kartičky s číslom účtu. Nárok na prídavok zaniká, ak nebolo o dieťa vhodne postarané a ak bolo odňaté do náhradnej starostlivosti. Jeho aktuálna výška je 23,10 € mesačne. Prídavok sa vypláca mesiac pozadu.

2. Daňový bonus

Poskytuje sa ako zvýhodnenie a úľava z daní rodičom, ktorí sa starajú o nezaopatrené dieťa. Podmienkou jeho získania je teda zamestnanie toho rodiča, ktorý poberá prídavok na dieťa. Jeho aktuálna výška je 21,41 € a uplatniť sa môže už v danom mesiaci, keď sa dieťa narodilo. Túto skutočnosť musí zdokladovať buď svojmu zamestnávateľovi alebo daňovému úradu. Vtedy sa im predloží kópia rodného listu dieťaťa.

adelajda2012
23. feb 2015

My to tak mame- ja poberam pridavok a partner danovy bonus.

aduso
18. mar 2015

Potrebujem súrne radu a keď muž pracuje v Nemecku tak daňový bonus si žiada na Slovensku? Lebo aj tu vykazoval dane aj keď nulové.

sue
23. mar 2015

Kočky, prosím Vás, ako je to s uplatňovaním daňového bonusu, ak som časť roka bola PN (v ochrannej dobe po skončení zamestnania), časť roka som bola nezamestnaná a časť zamestnaná? Za ktoré mesiace si môžem uplatniť daňový bonus? ...ktoré "chlieviky" teda začiarkavam?

evittam
23. mar 2015

@sue Ak si ty alebo otec dietata mali za r.2014 prijem minimalne 2112 Eur,tak si môzte uplatnit za cely rok.

sue
23. mar 2015

@evittam ďakujem krásne, takže začiarkavam všetky chlieviky 😀

evittam
23. mar 2015

@aduso Ak podaval DP na SK a mal prijem minimalne ako som uz pisala vyssie t.j. 2112Eur,tak si môze uplatnit DB.

evittam
23. mar 2015

@sue Nemusis vsetky,staci ten prvy 1-12😀. A rado sa stalo. A pozor do prijmu sa nezaratava PN

aduso
23. mar 2015

@evittam ďakujem za odpoveď. Len to nevadí že on ma ale nemecký príjem? A prosím ťa daňový podával 9.2.2015 môže si daňový bonus uplatniť teraz ešte ako opravné daňové priznanie.

evittam
24. mar 2015

@aduso nevadi,a v termine sa podava dodatocne.

kacenka233
14. apr 2015

Chcem sa opytat nezijem s otcom dietata a mala je prisudena u mna uz vyse dvoch rokov.Danovy bonus nikto nepoberal pocas mojej materskej.Ja ako matka nemam narok na danovy bonus?

evittam
15. apr 2015

@kacenka233 Ano mas narok a DB,ale musis mat za rok minimalny prijem polovicu minim.mzdy co bolo za minuly rok 2112Eur.

veronika9686
21. apr 2015

ahojte,moze si o DB poziadat aj matka deti,ked pobera rodicovsky prispevok?

evittam
22. apr 2015

@veronika9686 Ahoj,ano môzes,ale len v pripade ako som uz uviedla vysdie,teda ak si mala prijem za r.2014 min.2112Eur. RP sa do prijmu nerata.

veronika9686
22. apr 2015

viem,neskoro som to precitala,takze ak si chcem db uplatnit buduci rok ja,tak by som sa mala zamestnat aspo na dohodu,aby som mala ten prijem?nepridem potom o rp?

evittam
22. apr 2015

@veronika9686 Presne tak,a nie neprides o RP.

veronika9686
22. apr 2015

@evittam dakujem za info🙂))