Ahojte, prosím Vás, vyzná sa v tom niekto dobre? S manželom sa rozvádzam. Pracoval v zahraničí, každý rok si podal daňové priznanie a vyplatili mu spolu daňový bonus na deti za celý rok. Teraz sa však zamestnal za minimálnu mzdu tu na Slovensku, aby mu súd určil co najmenšie výživné. Daňový bonus si mesačne neuplatňuje, pretože to vraj nejde. Býva už u milenky, ale ešte nie sme rozvedení a trvalý pobyt máme všetci rovnaký. Ja mám však podozrenie, že len čaká kedy prejde rozvod, určí mu výživné z minimálnej mzdy a potom požiada o ročné zúčtovanie a peniaze si nechá. Ja si daňový bonus nemôžem uplatnit, lebo som ešte na rodičovskej dovolenke.
Naozaj si nemôže uplatniť daňový bonus on?. Môže sa k tým peniazom dostať nejak dostatočne?
Ďakujem za rady
Ak nezijete v jednej domacnosti, tak nemoze. Ale ked si zaziada a nepridu mu na to, tak mu ich vyplatia.Danovy urad nepresetruje, ci zijete spolu al nie.
@majusqa77 to mohol kľudne zatajiť. Skôr by som potrebovala vedieť, či sa k tým peniazom môže dostať neskôr. Daňový úrad nebude podľa mňa preverovať kde býva.
Daňový bonus si môže uplatniť pri ročnom zúčtovaní/daňovom priznaní za rok 2024(v roku 2025). Podmienkou nároku je žitie v spoločnej domácnosti. Keďže s Vami už nežije, nemá na neho nárok. No požiadať o neho môže aj tak. Zial, je veľa takých ľudí, čo o to požiada
nemôže - nespĺňa jednu zo základných podmienok - spoločná domácnosť s dieťaťom, na ktoré si chce DB uplatniť. Finančná správa síce priamo v danom okamihu nepreveruje "spoločnú domácnosť", ale preveruje neoprávnenie vyplácanie DB už od r. 2018 cez rôzne registre a tiež v prípadoch kedy iná osoba - a to môžeš aj ty urobiť bud. rok - nahlási, že si daňovník uplatňuje neoprávnene DB. A neviem čo sleduje tým, že sa na SVK zamestnaná teraz. Súd prezisťuje finančné pomery účastníkov konania - teba a manžela nielen v súčasnosti, ale napr. u nás až 2,5 roka spätne od podania žiadosti. Môj ex aj byt predal, aby v čase konania nič nevlastnil - sa riadne sekol😀
@alenah31 a ako by to preverovali dodatočne?? Lebo on povie, že tu býval (ma a nami stále trvalý pobyt) a ja budem tvrdiť, že tu nebýval.. To je slovo proti slovu 🤔🤷🏼♀️ sleduje tým to, aby mal určené čo najnižšie výživné.
oslovia teba, pokiaľ písomne prehlásiš, že s Vami v období, za ktoré si DB uplatňuje spoločnú domácnosť nezdieľal - bude musieť DB do lehoty určenej finančnou správou vrátiť - ja teraz tak jednému zamestnancovi práve z tohto dôvodu zrážam exekučne neoprávnene vyplatený DB až za 3 roky. Udala ho na DÚ jeho ex svokra.
@alenah31 a keď ho udam ja? U koho to budú preverovať?
Však u teba - napíšeš, že máš oprávnené podozrenie o tom, že si otec detí uplatňuje DB hoci nespĺňa podmienku nakoľko od ....uvedieš dátum - nežije s deťmi v spoločnej domácnosti. Oni ho vyzvú, aby preukázal oprávnenosť - čo nemá ako - pretože by potreboval tvoje prehlásenie, že tam býval, vieš získať ako svedka aj suseda, že tam fakt nežil napr. - a vybavené. Viac nemáš čo riešiť.
Mne tiež ex poberal daňový bonus na dieťa. Na daňovom mi povedali aby som ho nahlásila súdnou cestou, alebo poslať list daňovému úradu. Nakoniec som zavolala jemu do práce na personálne a dane mu zastavili - posielala som kópie dokumentov.
@nanina7 mne ale ide o tie peniaze, ktoré už vybral. Ak ich nedal deťom, nech ich vráti štátu
jednou z podmienok je zitie v spolocnej domacnosti s detmi. podla vsetkeho ju nesplna.
a uz je DB zavisly od vysky prijmu