Daňový bonus na deti druha - družky

setlik
30. jan 2017

Poradí mi niekto? Moj priatel pracuje vo švajciarsku, mame spolocne trvale bydlisko aj domacnost, ja mam dve deti z predchadzajuceho vztahu a s nim jedno, ma sancu dostat danový bonus za minuly rok? ja som nebrala , lebo som marodila a bola na materskej.Má šancu dostat ten bonus na vsetky deti, ak poda danove priznanie tu na SK?

majusqa77
30. jan 2017

nie, iba na svoje.
na tvoje iba v pripade, ak by bol manzel

setlik
autor
30. jan 2017

@majusqa77 ved prave čítam diskusiu na fb, a tam tvrdia, ze poberaju a nie je tych ludi malo....nerada by som to nechala štatu

emka530
30. jan 2017

ano da sa poberať aj na partnerove deti bez manželstva, jedinou podmienkou je rovnaky trvaly pobyt.

mamca31
30. jan 2017

Neda sa, moj priatel to skusal na moju dceru vo firme, vraj sa to neda a pri tom som tiez pocula, ze to poberaju. Myslim, ze by si ju musel zobrat na svoje meno a potom by sa to dalo vybavit.

emka530
30. jan 2017

nie, ja som sa už informovala u našej mzdarky, priatel bude poberať môj bonus na moje tri deti, kým ja budem na MD. Nemusíme byť manželia, len rovnaky TP mať musíme.

setlik
autor
30. jan 2017

@emka530 no ved trvaly pobyt mame spolocny, len aj v zakone je , ze museli by sme sa vziat-byt manzelmi....a pritom vela ludi to tak zevraj pobera

emka530
30. jan 2017

@setlik určite to ide,tvoj priatel bude teraz robiť daňové, a tam si uplatni bonus na všetke tri deti.

janci05
30. jan 2017

Na tejto stránke máte všetko pekne dopodrobna rozpísané, je tam že nezáleží či ste manželia alebo nie a nemusia to byť ani vaše spoločné deti, musia byť len v spoločnej domácnosti. Takže by si to mohol uplatniť.

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

majusqa77
30. jan 2017

@janci05 a presne tam je uvedene, ze dieta vlastne, osvojene, alebo dieta druheho z manzelov... je tam napisane, ze rodicia dietata nemusia byt manzelia

77nelinka
30. jan 2017

@janci05 Podľa toho čo je tam písané, má nárok na daňový bonus len na svoje dieťa

majusqa77
30. jan 2017

@setlik podla zakona o dani z prijmov sa to neda. Ak si spravis nespravne danove a danovy urad ti na to pride, budes to musiet vratit a este aj s pokutou.

77nelinka
30. jan 2017

@setlik Nárok na daňový bonus na všetky tri deti by mal len pokiaľ by ste boli manželia

janci05
30. jan 2017

@77nelinka Máš pravdu, ja som to len tak v rýchlosti preletela, a je tam veru že nemusia byť manželia ale daňový bonus si uplatní len na ich spoločné dieťa, na ostatné len ak by boli manželia.

setlik
autor
30. jan 2017

@majusqa77 len nechapem ako je mozne, ze niektorí to dostavaju, ked ku danovemu priznaniu sa davaju rodne listy deti a on nie je ani otec a ani manzel matky detí a zevraj dostava....ako mu to prejde na danovom...

janci05
30. jan 2017

@setlik neviem presne či sa musia nosiť rodné listy detí. práve som čítala zbierku zákonov o dani z príjmu §37 a tam sa spomína, že len čestne prehlasuje, že údaje sú pravdivé ale o rodnom liste ani zmienka. možno potom len niekto riskuje a napíše do žiadosťi aj to čo nie je pravda a dúfa, že sa na to neprijde.

lucka_ke
31. jan 2017

práve v par. 37 je napísané, že zamestnanec je povinný zamestnávateľovi predložiť všetky doklady, čítaj poriadne celý paragraf

setlik
autor
1. feb 2017

@lucka_ke ano , ja viem, len nechapem, ako to druhym prejde

janci05
1. feb 2017

@setlik trochu som ešte po tom pátrala a zistila som, že ty ten nárok môžeš dokladovať napr. rodným listom alebo potvrdením UPSVR, že sa na dieťa poberajú prídavky a žije v spoločnej domácnosti. Ak donesieš potvrdenie o prídavkoch tak rodný list už nemusíš predkladať.

janci05
1. feb 2017

@lucka_ke práve že som čítala poriadne a všetky doklady neznamená, že tu musí byť len rodný list.

maminuska
1. feb 2017

https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...

preukazuje sa rodným listom . A ako im to prejde ? Nepozornosťou správcu dane .

janci05
2. feb 2017

@maminuska

V poslednej časti sa píše, že nemusí dokladovať len rodný list, ale môže doložiť aj potvrdenie o poberaní rodinných prídavkov na dieťa. Ak ho doložíš, tak je nadradený nad všetky ostané doklady a nemusíš mať ani rodný list. Tak sa to dá ľahko oklamať.

Ako preukazuje nárok na daňový bonus v roku 2016 zamestnanec (počas roka 2016)

Zamestnanec má nárok na daňový bonus aj v priebehu kalendárneho roka 2016 prostredníctvom svojho zamestnávateľa. O sumu daňového bonusu mu zamestnávateľ zníži preddavky na daň z príjmov alebo mu vyplatí daňový bonus, alebo jeho časť z vlastných prostriedkov. Pre uplatňovanie daňového bonusu mesačne musia byť splnené podmienky:

zamestnanec musí mať u zamestnávateľa podpísané Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu (ďalej len „vyhlásenie”),
zamestnanec musí zamestnávateľovi preukázať nárok na daňový bonus, pričom zamestnávateľ prihliadne na predložené doklady,
zamestnanec musí v kalendárnom mesiaci dosiahnuť zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy (202,50 Eur).
Ak sa zamestnancovi narodí dieťa, dieťa si osvojí alebo dieťa prevezme do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, zamestnávateľ prizná zamestnancovi daňový bonus už v kalendárnom mesiaci, v ktorom uvedená skutočnosť nastala, ak zamestnanec predloží doklad o preukázaní splnenia podmienok na uplatnenie daňového bonusu do 30 dní odo dňa, keď uvedená skutočnosť nastala. Rovnaký postup sa uplatní aj pri začatí sústavnej prípravy dieťaťa na povolanie.

Dokladom o preukázaní splnenia podmienok v tomto prípade rodný list (jeho kópia) alebo rozhodnutie súdu o osvojení (jeho kópia). Problémom môže byť situácia, ak zamestnávateľ uzavrie výplatu miezd za kalendárny mesiac a zamestnanec mu príslušné doklady nedoručí, i keď zákonom stanovená lehota ešte neuplynula. Zamestnanec o daňový bonus nepríde. Bude mu doplatený v ročnom zúčtovaní alebo si ho uplatní v daňovom priznaní.

V prípade, keď dieťa skončí povinnú školskú dochádzku (obvykle 16-tym rokom veku) a pokračuje v príprave na svoje budúce povolanie, dokladom preukazujúcim splnenie podmienok na uplatnenie daňového bonusu je aj potvrdenie o sústavnej príprave na povolanie štúdiom (napr. potvrdením o návšteve školy). Rodný list nie je potrebné opäť predložiť, ak nenastali relevantné zmeny. Potvrdenie o návšteve školy platí vždy len na ten školský rok, na ktorý bolo vydané.

Preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie daňového bonusu možno aj potvrdením Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o poberaní prídavku na vyživované dieťa (je univerzálnym dokladom).

maminuska
2. feb 2017

@janci05 neviem odkiaľ si toto zobrala, ale obidve vieme že je to podvod a klamstvo . Je to v rozpore so zákonom , pretože tá druhá strana nemá právo poberať takto daňový bonus .
Niečo iné je legálne využitie diery v zákone .

janci05
2. feb 2017

@maminuska Tak som to našla na troch rozdielnych stránkach. Proste, ak donesieš z UP potvrdenie, tak nemusíš mať rod. list, a to je tá diera v zákone, ktorú asi kto o tom vie zneužíva. Vždy pri vyplňovaní daňového priznania podpisuješ, že všetky údaje sú pravdivé, ale nie vždy do tak platí

maminuska
2. feb 2017

@janci05 to ano , nie vždy to tak platí .
Diera v zákone je niečo čo môžeš legálne spraviť , toto je nelegálne , takže to nie je v poriadku .
Na druhej strane neviem ako ti môžu vydať potvrdenie na meno , keď tá druhá strana nie je ani oprávnenou osobou k poberaniu rodinných prídavkov.

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

Takže to potvrdenie sa asi vydáva len na meno rodiča ktorý je oprávnený , a to druh nemôže byť

janci05
2. feb 2017

@maminuska Neviem ako je to možné, ale ja som našťastie nič také neriešila. Isté je, že asi sa to dá nejako objísť. Možno partner ide po potvrdenie a ten druhý to u zamestnávateľa zneužije, fakt neviem.