Daňový bonus, keď ex pracuje v Nemecku

sladkabeatrice
25. mar 2016

Ahoj mam taku otazku ohladom danoveho bonusu.som slobodna mamicka.moj ex pracuje v nemecku.kazdy rok pyta odo mna kopiu rodneho listu dieta predpokladam na danovy bonus.ale doteraz mi nic nedal.povedal ze mu to pri danovom priznani nevyslo.ja som nezamestnana.co to vlastne danovy bonus je? ako sa vyplaca? Mala by som to od neho ziadat?

evittam
25. mar 2016

@sladkabeatrice Na daňový bonus máš nárok ak tvoj príjem za rok dosiahne minimálne 2280,- Eur (to bolo za r.2015) - vždy to musí byť minimálne 1/2 minimálnej mzdy za daný rok. Môžeš si ho uplatňovať aj mesačne - ak pracuješ - vtedy je pravdepodobnejšie, že ti vznikne nárok aj keby si pracovala za menej.
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...
Čo sa týka tvojho ex - záleží kde je rezident a kde podáva DP - predpokladám, že na SK - ak podáva DP na SK a nedosiahol požadovanú výšku príjmu tak nárok mu nevznikol. Či by si to mala od neho žiadať - no je to daňový bonus na dieťa - nežijete spolu, nepíšeš či ti platí výživné - ale asi áno , ale z morálneho hľadiska ak mu bol DB vyplatený tak ti ho mal poslať.

sladkabeatrice
autor
25. mar 2016

A kde by sa dalo zistit ci mi hovoril pravdu alebo nie keby som si od neho vypytala to potvrdenie z danoveho je to tam napisane myslim ten list co sa odtrhne ked odovzdate danove priznanie

viktiria111
4. okt 2016

Dobry večer chcela bysom sa dozvědět ,že moj manžel je zaměstnaný v nemecku cy má nárok na bonus pre dety.dakujem