Ahojte. S priatelom byvame spoločne v domácnosti aj s mojimi dvoma deťmi. Od novembra 2023. Čiže sme druh a družka. Čakáme spolu aj bábätko, a kôli môjmu tehotenstvu som nepokračovala dalej v praci a v skusobnej dobe som dala vypoveď .. Čiže teraz vlastne nepoberám daňový bonus , ale dostala sa ku mne info.. vid foto.. prosim vas, moze teda moj druh poberat DB alebo nie ? Vďaka.
Zavolajte si na finančnú správu, tam Vám pekne a ochotne poradia. Mám dobrú skúsenosť.
Ešte dodám,že druh si nemôže uplatniť na daňový bonus na dieťa...môže si ho uplatniť iba keby ste boli manželia..
V texte , ktorý si dala je povedané,že ty si poberateľ daňového bonusu, ale keďže máš malý príjem a daňový bonus ti vychádza nižší ako je stanovené, môžeš si v daňovom priznaní navýšiť svoj príjem druhou oprávnenou osobou a tak ti bude daňový bonus vyplatený plnou výškou...
Však ale vy ešte spoločné dieťa nemáte. V tom čo si dala foto sa píše hlavne o spoločnom dieťati
pises, ze s druhom cakate babatko? a tie dve starsie deti su s inym patrnerom?
Takze, kym nie ste manzelia, terajsi druh si nemoze uplatnovat DB na tie starsie deti.
Ked budete mat spolocne dieta a bude zapisany v RL, na toto dieta si moze uplatnovat aj on.
Lebo na jednej stranke som aa na to pytala, ze staci ze zijeme v spolocnej domacnosti preto som sa spytala aj tu .. ale ďakujem za radu
@cezpat prosim vás, to je toto cislo ?
Radsej napis email na financnu spravu. Budes to mat cierne na bielom a mozes sa k tomu vratit. Moja skusenost je, ze odpovedaju rychlo.
Nie nestačí ako pise simulienka2207. Dieťa ktore čakáš je Vaše spoločné. Na to jeho otec a tvoj druh bude môcť poberať daňový bonus. Na iba tvoje deti DB nepoberá.Druh nie je manžel a nema narok. Iba ak by si ich osvojil.
https://podpora.financnasprava.sk/861865-Nárok-...
@hugigugin Čo je daňový bonus na dieťa a na čo slúži?
Daňový bonus upravuje ZoDP v ustanovení § 33. Daňovník, ktorému patrí nárok na uplatnenie daňového bonusu, má tzv. daňové zvýhodnenie, t. j. zníženie si vypočítanej dane z príjmov fyzickej osoby. Daňový bonus na vyživované dieťa si daňovník môže uplatniť v prípade, ak sa stará o
vlastné dieťa,
osvojené dieťa,
dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a
dieťa druhého z manželov, žijúce s ním v domácnosti, ktoré sa považuje za nezaopatrené dieťa v zmysle zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa, pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu..
Manzel mozw poberat danovy bonus
Toto sa týka douplatňovania daňového bonusu v daňovom priznaní...netýka sa to mesačného uplatňovania daňového bonusu...