Daňový bonus - druh a družka

15. mar 2024

Ahojte. S priatelom byvame spoločne v domácnosti aj s mojimi dvoma deťmi. Od novembra 2023. Čiže sme druh a družka. Čakáme spolu aj bábätko, a kôli môjmu tehotenstvu som nepokračovala dalej v praci a v skusobnej dobe som dala vypoveď .. Čiže teraz vlastne nepoberám daňový bonus , ale dostala sa ku mne info.. vid foto.. prosim vas, moze teda moj druh poberat DB alebo nie ? Vďaka.

lienocka73
15. mar 2024

Toto sa týka douplatňovania daňového bonusu v daňovom priznaní...netýka sa to mesačného uplatňovania daňového bonusu...

cezpat
15. mar 2024

Zavolajte si na finančnú správu, tam Vám pekne a ochotne poradia. Mám dobrú skúsenosť.

lienocka73
15. mar 2024

Ešte dodám,že druh si nemôže uplatniť na daňový bonus na dieťa...môže si ho uplatniť iba keby ste boli manželia..

lienocka73
15. mar 2024

V texte , ktorý si dala je povedané,že ty si poberateľ daňového bonusu, ale keďže máš malý príjem a daňový bonus ti vychádza nižší ako je stanovené, môžeš si v daňovom priznaní navýšiť svoj príjem druhou oprávnenou osobou a tak ti bude daňový bonus vyplatený plnou výškou...

domka222
15. mar 2024

Však ale vy ešte spoločné dieťa nemáte. V tom čo si dala foto sa píše hlavne o spoločnom dieťati

simulienka2207
15. mar 2024

pises, ze s druhom cakate babatko? a tie dve starsie deti su s inym patrnerom?
Takze, kym nie ste manzelia, terajsi druh si nemoze uplatnovat DB na tie starsie deti.
Ked budete mat spolocne dieta a bude zapisany v RL, na toto dieta si moze uplatnovat aj on.

autor
15. mar 2024

Lebo na jednej stranke som aa na to pytala, ze staci ze zijeme v spolocnej domacnosti preto som sa spytala aj tu .. ale ďakujem za radu

autor
15. mar 2024

@cezpat prosim vás, to je toto cislo ?

zuzanaete
15. mar 2024

Radsej napis email na financnu spravu. Budes to mat cierne na bielom a mozes sa k tomu vratit. Moja skusenost je, ze odpovedaju rychlo.

hugigugin
15. mar 2024

Nie nestačí ako pise simulienka2207. Dieťa ktore čakáš je Vaše spoločné. Na to jeho otec a tvoj druh bude môcť poberať daňový bonus. Na iba tvoje deti DB nepoberá.Druh nie je manžel a nema narok. Iba ak by si ich osvojil.
https://podpora.financnasprava.sk/861865-Nárok-...

derdia
15. mar 2024

@hugigugin Čo je daňový bonus na dieťa a na čo slúži?
Daňový bonus upravuje ZoDP v ustanovení § 33. Daňovník, ktorému patrí nárok na uplatnenie daňového bonusu, má tzv. daňové zvýhodnenie, t. j. zníženie si vypočítanej dane z príjmov fyzickej osoby. Daňový bonus na vyživované dieťa si daňovník môže uplatniť v prípade, ak sa stará o

vlastné dieťa,

osvojené dieťa,

dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a

dieťa druhého z manželov, žijúce s ním v domácnosti, ktoré sa považuje za nezaopatrené dieťa v zmysle zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa, pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu..
Manzel mozw poberat danovy bonus

hugigugin
15. mar 2024

@derdia ona nema manžela! Ma druha!

derdia
15. mar 2024

@hugigugin ok takze manzel moze. Diik😊