Daňový bonus

11. dec 2023

Ahojte, dieťatko sa nám narodilo v júni, muž následne požiadal šéfa o vyplácanie DB, ten sa vykrutil, že sa musí spýtať mzdárky ako to funguje, lebo on nevie. Nasledujúci mesiac mu to muž pripomenul a takto to išlo dookola. No nakoniec mu nevyplatil ani jeden, preto chceme požiadať o spätné vyplatenie v daňovom priznaní po novom roku. Môže mi niekto prosím vysvetliť ako to takto spätne funguje a čo k tomu potrebujeme? Mužovi robia poväčšine daňové v práci, ale teda ak tam bude taká ochota ako doteraz, tak radšej chcem dopredu vedieť čo a ako, nech o tie peniaze neprídeme. Ďakujem za odpovede

zalka
11. dec 2023

Muž nech si spraví sám DP typ A a určite nepríde o danový bonus vyplatí mu ho danový úrad cca v máji na účet.

autor
11. dec 2023

@zalka a potrebuje tam niečo k tomu? Nejakú špeciálnu žiadosť alebo niečo?

zalka
11. dec 2023

nie len si požiada od zamestnávateľa o potvrdenie o zdaniteľných príjmoch ...

a neppožiada o vykonanie ročného zúčtovania ...

natalienka12
11. dec 2023

Dal zamestnavatelovi rodny list dietata? A pisomne si uplatnil danovy bonus? To nefunguje tak, ze niekomu “poviem” a ten sa “vykrutil”

simca06022011
11. dec 2023

Presne ako pise @natalienka12 , to nefunguje tak ze povie.. vypisuje sa k otmu vyhlasenie na uplatnenie nezdanitelnej casti .... , k tomu niekde ziadaju rodny list, nie je toale povinnost. Ak mu robia danove priznanie v praci, tak tiez on musi ziadat, vypisuje ziadost o vykonanie RZD, kde uvedie aj fakt, ze si od... ziada upratnit danovy bonus, pripadne odpocitatelnu polozku na manzelku a ine veci.. a az na zaklade toho robi zamestnavatel rocne zuctovanie dane.
Poziadat si vie aj o potvrdenie o vykonani RZD... ak to nedostava automaticky.

autor
11. dec 2023

@zalka ďakujem pekne 😊

autor
11. dec 2023

@natalienka12
@simca06022011 ono je to taká malá formička so 4 zamestnancami, kde sú všetci kamaráti. My sme nevedeli, čo k tomu presne treba a teda šéfovi sa to nejako nechcelo riešiť. Sám mu nakoniec koncom septembra povedal, nech si to uplatní pri daňovom, že tak to je najjednoduchšie 😊

zalka
11. dec 2023

Ak je malá firma, nemusí platiť dostatočne vysoké dane, a nechcú úverovať štát preto možno neuplatnili danový bonus .. aj to sa môže stať.
Lebo by platili prv zo svojho a až neskôr by im štát vrátil.
Ak si to mng. vyžiada sám cez DP typ A .. tak to určite dostane.