Daňový bonus 2025

nikusqa1999
13. dec 2024

Ahojte, neviem si už rady čo s tym daňovým bonusom na ďalší rok. Manžel zarobí 10 mesiacov z 12 toľko, že mu bude bonus krátený. Ja som od budúceho týždňa na rodičovskej (končí mi materská) a začína mi zmluva na dohodu o pracovnej činnosti. Môžem si uplatniť bonus ja? Zarobím v priemere cca 400€ mesačne, uplatniť si ho mesačne či potom v ročnom zúčtovaní? Môže sa stať že v niektorý mesiac bude príjem vyšší a v iný nižší. Ďakujem za rady a tipy. Držte sa žienky.

katarinaba
13. dec 2024

Ja na tvojom mieste DB prestanem poberat mesacne a po skonceni roku poziadam tam, kde to bude vyhodnejsie. Tazko radit pri nerovnomernych prijmoch. A aspon budete mat nasetrene.

petamich
13. dec 2024

Pri 400€ dohode ti zrejme nevyjde plny danovy bonus, vychadza to tusim 580€ v hrubom, aby vysiel plny, ak ale manzelovi nevyjde takmer vobec, tak by som ako sa pise vyssie dala uplatnovat rocne a zrejme radsej tebe

nikusqa1999
autor
Včera o 06:02

Rozmýšľam tiež tak, že to nechám na ročnej báze a na konci roka porovnám príjmy, tam už pôjde priemer za celý rok alebo sa rozpocitava na jednotlivé mesiace? A náhodou sa rodičovská nepočíta do príjmu? Asi nie lebo z toho nwodvadzame daň :(

katarinaba
Včera o 06:51

@nikusqa1999 rodicovsky prispevok nie je zdanitelny prijem. DB sa pocita len zo zdanitelnych aktivnych prijmov. Na konci roka sa prihliada na celorocny prijem, nerozpocitava sa. V podstate je to lepsie raz za rok. Nikdy totiz dopredu nevies, komu to nakoniec vyjde vyhodnejsie - v roku sa moze zmenit praca, zvysit alebo znizit prijem, necakana odmena, dlhodoba PN, caste OCR - to vsetko ma vplyv na zdanitelny prijem a v konecnom dosledku sa moze cela situacia otocit.
Doteraz to bolo v pohode, lebo pokial bol DB vyplateny v sulade s mesacnym narokom, tak sa uz nevracal ak celorocny narok nebol naplneny. Ale od noveho roka sa bude nielen doplacat, ale aj vracat.