Daňový bonus

liaka
1. júl 2015

Ahojte.Od dnes nastúpil môj muž do nového zamestnania a zarazila ma jedna vec a to, že účtovníčka mu povedala, že ona "nerobí" daňový bonus, nech si ho vybavím ja ako jeho žena.. Ja som, ale na materskej a nárok naň teda nemám.Je toto možné, aby sme prišli o daňový bonus na základe účtovníčky a jej rozhodnutia to nerobiť? Odmietla mu strhávať z platu aj výživné na dieťa z predchadzajúceho manželstva.Ďakujem za rady

dzejn80
1. júl 2015

@liaka divna uctovnicka ...

liaka
autor
1. júl 2015

@dzejn80 No veď to...Zato potrebujem vedieť či je to možné, že to odmietla...

alenah31
1. júl 2015

@liaka Každý zamestnanec pri nástupe vypisuje tzv. Vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu podľa § 36 ods. 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. V ňom ak vyznačí, že si uplatňuje daňový bonus na dieťa (vypisuje sa tam meno dieťaťa, dátum narodenia + kópia RL) účtovník je povinný tento daňový bonus vyplácať. Neexistuje, že ona daňový bonus "nerobí" 😕 😕 čo sa týka stŕhania výživného z výplaty tak to je pravda - nie je povinná to robiť hlavne ak to nemajú zaužívané. To je jeho povinnosť - nech si dá na účet zaviesť trvalý príkaz. Totiž za každý úkon v prevodoch sa platí - zamestnávateľ nie je povinný platiť za prevod na účet jeho ex ani tých 0,08€, ktorý ten prevod stojí. On už platí prevod výplaty (myslím tým poplatok za úkon vykonaný na účte). Zamestnávateľ je povinný vykonávať iba zrážky vykonateľné na základe súdneho (exekučného) rozhodnutia.

liaka
autor
1. júl 2015

@alenah31 To som chcela počuť. Zavolám mu nech to rieši

dzejn80
1. júl 2015

@liaka no uplne presne ako napisala @alenah31

monikaced
1. júl 2015

Danovy bonus si moze uplatnit jeden z rodicov a uctvnik na mzdovom to musi zaznamenat a podla toho aj spracovat.

skaciatko
11. dec 2015

Prosim Vas mozem sa spytat? od januara nastupujem do novej prace, manzel je szco, mame 2 deti. komu je lepsie uplatnit si danovy bonus na deti? jemu ako szco, alebo mne ako zamestnancovi? dakujem za odpoved

majusqa77
11. dec 2015

@skaciatko je to jedno. Rozdiel je len v tom, ze ty si mozes mesacne a muz iba v danovom priznani

skaciatko
11. dec 2015

takze ak by mal vyssie DP oba nam to znizi , aby sme neplatili vysoku dan, spravne?