Daňové priznanie za rok 2017

petronela321
30. dec 2017

Zdravím žienky. Tento rok som pracovala od polovice júla do konca roka na dohodu, no zároveň som mala od júna do októbra založenú živnosť, v ktorej som ale nič nezarobila. Viete mi poradiť, či musím podať daňové priznanie?

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
30. dec 2017

Závisí od výšky príjmu a či ste ako szčo skončili v strate.

petronela321
autor
30. dec 2017

@zajkula62 zvlášť za dohodu a zvlášť za živnosť?

evittam
30. dec 2017

Zalezi od vysky tvojho hrubého príjmu ak nedosiahol vysku 1901,67Eur zak nemusis podavat DP ale kvoli tomu,ze si bola SZCO treba tuto skutocnost oznamit. Na druhej strane-ak za teba bola odvadzana dan tak pri podani DP by ti ju pravdepodobne vrátili.

evittam
30. dec 2017

*tak

mijo53
30. dec 2017

Z dvoch dôvodov treba podať, preto že si mala živnosť a preto, že ak podaš vrátia sa ti dane, ktoré si platila zo mzdy aj keď to bolo na dohodu

evittam
30. dec 2017

@mijo53 Ak platila nejaké dane.😉
@petronela321 Plati co som napísala a podava sa jedno DP, v tvojom pripade typ B, kde sa uvadzaju aj príjmy z dohody.

mijo53
30. dec 2017

@petronela321 ak by si mala stratu zo živnosti, tak je povinné daňové priznanie, nie zvlásť na jednom typu B

evittam
30. dec 2017

@mijo53 Ano. Ale sama píše,ze nic nezarobila na živnosť. A vydaje nie si povinna udavat.😉 Cize čisto teoreticky ak jej nemajú vrátiť aku dan tak ma jednoduchsie oznamit daňovému úradu skutočnosť,ze nedosiahla vysku prijmov podľa zákona a preto nie je povinna podať DP.😉

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majusqa77
30. dec 2017

@zajkula62 tak to chcem vidiet tu spravkynu dane, ktora jej poradi 🙂 tych je tak strasne malo....

mijo53
30. dec 2017

Myslím si, že od polovice júla do koncu roka už len zaplatila nejakú daň, daň vrátia keď je vyššia ako 3 EUR asi, škoda to nechať štátu, ja by som určite urobila daňové

maminuska
30. dec 2017

@evittam no záleží ako vedie tie výdavky , ak ich vedie formou jednoduchého účtovníctva , podáva výkazy tak jej na 99,9 % strata vznikne. V prípade tohto o nákladoch si povinná účtovať.

No a čo sa týka oznámenia na daňový úrad, zo zákona takáto povinnosť neexistuje. Je to skôr " komfortné " , ja osobne to nerobím ,pretože ako som zistila, ani to nezabráni daňovému úradu poslať výzvu na podanie DP a tu už musí daňovník uposlúchnuť či mu vzniká alebo nevzniká povinnosť.

evittam
30. dec 2017

@mijo53 Preco? Nemusela. Pokiaľ pracovala na dohodu a po odpocitani NCZD je nevysiel žiadny zaklad dane.

evittam
30. dec 2017

@maminuska Ja netvrdim,ze tato povinnost existuje. Ale je povinna podst DP ako SZCO ale moze si to takto zjednodusit. Pise,ze mala živnosť 3mesiace. A neviem o tom,ze by si ako SZCO musela uctovat vydavky-je to len tvoja vec ci vydavky uplatnis alebo nie.

evittam
30. dec 2017

Pardon-5mesiacov

petronela321
autor
30. dec 2017

@evittam platila som dane od začiatku práce na dohodu. Čo sa týka toho daňového úradu, tiež si myslím, že mi žiadna úradnička veľmi nepomôže, lebo v našom meste sú dosť neochotné.
Ale ďakujem krásne všetkým za rady, pomohli ste mi. 🙂

evittam
30. dec 2017

@petronela321 Tak podaj DP, tie zrazene dane ti vrátia alebo ich cast. Podla mna vsetky ak si pracovala len pol roka, nakolko v DP si môžeš uplatnit NCZD za cely rok. Ale to by som musela vidiet potvrdenie o prijme.

maminuska
30. dec 2017

@evittam ak účtuješ a vedieš jednoduché účtovníctvo , si povinná účtovať o všetkých výdavkoch ... verné zobrazenie ..jedna zo základných zásad. Nemožno si vybrať že toto zaúčtujem a toto nie ...
Ak vedieš len evidenciu , je to iné.

evittam
30. dec 2017

@maminuska Ak mám 20blockov napr.od PHM tak je len moja vec ci uplatnim všetky alebo nie. Ci chces tvrdit,ze ma DU nejak postihne ked neuplatnim vydavky? Ktore tak ci tak nezalozim do účtovníctva.

maminuska
30. dec 2017

@evittam o bločky mi zrovna nejde, ale napríklad o taký bankový účet, kde máš poplatky, ktoré sa správajú ako náklad , alebo náklady súvisiace so založením živnosti ...to sú nutné výdavky, ktoré jasne vznikajú .
Ak vedieš účtovníctvo si povinná o nich účtovať.. a už si v strate. Popravde nepoznám živnostníka , ktorý vedie jednoduché účtovníctvo aby mu v prvom roku nevznikli náklady. je to nereálne.

mijo53
30. dec 2017

@evittam pozerám práve staré daňové B, ktoré som robila jednej pani, bolo kombinované, TPP, dohoda a živnosť. Po odpočítaní odpočitateľnej položky vyšiel základ mínusový, čiže základ dane je 0 a keď ideš podľa riadkov na daňovom tlačive, tak od nulového základu odpočítaš preddavky dane, vyjde mínus a to je vlastne daňový preplatok, ktorý sa daňovníkovi vráti

evittam
30. dec 2017

@mijo53 Ja nepotrebujem tvoje skolenie ohladne vyplnania DP. Ale ak raz nic nezaplatis tak ti nemaju co vratit.

mijo53
30. dec 2017

@evittam ty evittam vieš aj pomôcť, ale si aj veľmi tvrdohlavá, vyššie si mi písala, že nemusí mať žiaden základ dane, no aby niekto robil 5 a pol mesiaca na dohodu a nemal žiaden základ dane, či už nulový, to nepoznám a platí preddavky , tak jasné, že bude mať preplatok dane, ty musíš mať vždy svoju pravdu, ja som len samouk, urobím jednoduché daňové, ved čítam viem, či tlačivo alebo zákon

evittam
30. dec 2017

@mijo53 Ja nemusim mat vždy pravdu. Ale ak by napr.robila na dohodu za povedzme 100Eur/mesiac a uplatní si NCZD tak nevyjdu žiadne preddavky. A žial z jej prvého príspevku to nebolo jasne. Chápeme sa? Cize som uviedla, že existuje aj taka možnosť a to,ze ty si sa s tym nestretla za to ja nemozem.

mijo53
30. dec 2017

@petronela321 na daňovom, nie že sú neochotné, ale majú to zakázané, veď oni sú pod zámkom, ak nikoho nepoznáš, zazvoníš a koho si budeš pýtať, skús sama riadok po riadku a potom popýtaj niekoho čo vie robiť daňové priznania a bude ochotný ti to odkontrolovať, na daňovom ťa odkážu na daňové riaditeľstvo, aby si dala dotaz

jm1988
28. jan 2018

@mijo53 ahoj.prosim ťa ak som zamestnaná od 31.8.2017,predtým som nepracovala.mam podať daňové priznanie? Plat-minimalna mzda. Vdaka

evittam
28. jan 2018

@jm1988 Odpovedala som ti už v inej diskusii. Podla toho co pises ak si si neuplatnovala DB na dieta-deti tak ti strhli dan cca 45Eur-vratia ti ju. Požiadaj zamestnavatela o ročné zúčtovanie dane do 15.2.

zuzana030
28. jan 2018

Kočky, ktorá viete obratom poradiť, robím paušálom predbežne 60%, mám vystavených 15 FA do r. 2017, z toho je uhradených 13 faktúr zvyšné sú uhradené v jan. 2018, čo zahrňam do príjmu za r. 2017? všetky vystavené fa alebo len tie, ktoré sú uhradené v r. 2017? díky moc

evittam
28. jan 2018

@zuzana030 Len PRÍJMY, cize uhradene v r.2017. Ostatné sú pohľadávky z r.2017.