Ahojte, oslovil ma jeden stary znamy, ci by som mu poradil s podanim danoveho priznania za rok 2013 za prenajom nehnutelnosti. Ked som vsak prechadzal na nete rozne danove porady, tak som prisiel na to, ze mu neviem zodpovedne odpovedat. Sam som zmateny, lebo ako som cital doslo v roku 2011 k vyznamnym zmenam. Pan je dochodca a v tomto pripade sa dochodok nepovazuje za prijem, ci ano? Pokial viem, materske nie su alebo neboli zahrnane v pripadoch danovych priznani ako prijem, aspon co sa tykalo najmu nehnutelnosti, ale dochodky netusim, nemal som skusenost. Toto vsak nie je ten dolezity problem. Ten spociva v tom, ze mu po odratani opravnenych vydavkov z celeho prijmu za 10 mesiacov cca 3300 Eur (neratali sme do toho fond oprav ani rocne poistenie nehnutelnosti, ani nabytok a zariadenie, lebo byt nie je zahrnuty do obch. majetku) mu vychadza suma nedosahujuca ani 1867,97 Eur. Neuplatni si zrejme ani odratanie 500 Eur z prijmov aj vydavkov. Povedal som mu, ze zrejme nebude musiet podat danove priznanie vobec, ale vzhladom k tomu, ze pobera dochodok, neviem. To je ad1.
Ad2, je to clovek zo starej skoly, ma rad poriadok a danove priznanie by napriek tomu, ze pravdepodobne nemusi, aj tak rad podal, ako to nazval "pre istotu". Co vsak musi uviest do priznania? Ako to ma zapisat? Tak aby nedoslo k nedorozumeniu a neplatil by dan, ak nebude musiet?
Ad3 (aby bol ten danovy galimatias uplny) Ak by si chcel uplatnit predsa len oslobodenie 500 Eur (prosim, nerieste tu vypocet pomer prijmu-500 Eur/opr. naklady lebo ten som nasiel na x strankach, s tym nemam problem), musel by uz zdanit prijem, ktory vznikne po vypocte? Resp. ak by sa nasli nejake dalsie veci, ktore si nemoze uplatnit v opravnenych nakladoch a tym padom by presiahol 1867,97 Eur, moze si uplatnit 500 Eurove oslobodenie? A ak by potom nedosiahol nahodou ten limit 1867 Eur, musi platit celu dan trebars aj zo sumy 2000 Eur?
Vdaka za odpovede, je to dost zlozite, nechcem mu zle poradit. Dufam ze z toho vyjdete, lebo pre mna je to uz galimastias....
Odbornost casto chyba aj na porade :P Ale toto urcite patri tam, nakolko s takymto galimatiasom treba uz ist za odbornikom po radu. Na drsr som nasla akurat tak toto: https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn... a dalej je povinnost podať DP ak je príjem vyšší ako 1/2 nčzd za príslušný rok.... TJ. PRIJEM, nie zisk... a prijem je tych 3300EUR... cize podla mna je tam povinnost podat danove priznanie.
simca vdaka, to znie logicky, ono som cital ze okolo danovych priznani byva halda nepresnosti. Holt nas danovy system neoplyva jednoduchostou. iantitka, dakujem aj tebe za odpoved,
@adman
ad1/ DP podať musí, lebo jeho príjem je viac, ako 1867,97
ad2/ zapíše do DP príjmy a výdavky a zdaní.. môže si odrátať aj tých 500 eur, ale percentuálne k tomu upraví aj výdavky..
ad3/ všetko po odrátaní výdavkov musí zdaniť.. nič mu iné nepomôže... pri zdaňovaní prenájmu nie je nárok ani na nezdanit. časť
ahojte, potrebovala by som poradiť či si môže manžel dať odpočítateľnú položku na manželku za rok 2013 ak som bola evidovaná na ÚPSVaR ako nezamestnaná, pracovala som len na dohodu.
@slucinkaslucinka len upozornenie - zle si zaradila otázku.. /netýka sa to prenájmu nehnuteľnosti/
áno, za každý mesiac, keď si k 1. v mesiaci bola evidovaná.. ak si bola evid. celý rok, eho nezd. časť na teba bude 3735,94 - príjem z dohody + odvody z dohody - podpora /ak si iné príjmy nemala/
ďakujem za odpoveď , hneď mi je lepšie
@adman Myslim, ze ovela vhodnejsie by bolo adresovat tuto otazku na www.porada.sk , alebo poradna hnonline....pripadne este s nejakou vyhradou na modrastrecha.sk.
To nemyslim v zlom, ale ja osobne by som pri danovych a financnych otazkach rady na MK nebrala ako bernu mincu.
Vacsina sa sice v dobrom umysle vyjadri,ale odbornost casto chyba.