Daňové priznanie v Nemecku

bufu
10. apr 2018

Milé mamičky,obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc.Môj druh pracoval v Nemecku od 1.4.2017-26.6.2017.Potrebovala by som veľmi súrne,či by mi nevedel niekto pomôcť pri potrebných formulároch(aj ich vyplnením)o vrátenie daní z Nemecka.Viem,že sú na to všelijaké agentúry,ale tie podľa mňa berú 15-20 %(čo je kus veľa) zo sumy,ktorú by sme mali dostať.Za všetku pomoc vopred ďakujem.S pozdravom Karin

sweat
21. apr 2018

Daňové priznanie v Nemecku je za určitých okolností celkom jednoduchá záležitosť. Ak máš pri sebe niekoho hovoriaceho po nemecky, stačí stiahnuť a nainštalovať do PC ElsterFormular zo stranky www.elster.de a vyplniť zaklad plus Anlage N. Potrebuješ ale k tomu papier z nazvom "Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheinigung" . Toto vystavuje a zasiela zamestnávateľ buď na začiatku nasledujúceho kalendárneho roku,ak pracovný pomer pretrváva, alebo po ukončení pracovného pomeru okamžite ( do pár dní). Tieto údaje opíšeš práve do tej Anlage N. Toto treba potom elektronicky odoslať na príslušný daňový úrad (len žial vo vašom pripade neviem ktorý,kedže ten sa určuje podľa miesta bydliska v De.) Po odoslaní ti program ponúkne vytlačiť skomprimované tlačivo a tzv. sprievodný list, treba podpísať a poštou poslať na daňový úrad aj s kópiou Lohnsteuerbescheinigung. Jediné čo neviem, ako a či sa zarátáva príjem z iných členských krajín EU za príslušný rok. Možno v chýbajúcich informáciách poradí niekto iný... 😊

majkeel
21. apr 2018

Ak tam robil iba 3 mesiace, je mozne, ze mu poslu celu dan naspat - odpocitatelna polozka.
Nestresuj. Mate 5 rokov na podanie danoveho priznania (ak bol zamestnanec a nie na zivnost). Uplne staci podla vyplatnej pasky (ak nemate Lohnsteuerkarte) vyplnit ten Elster, vyplnit tam IBAN uctu a poslat to elektronicky na Finanzamt.
Ine krajiny by som tam nemiesal, naco to komplikovat. 🙂 Prijmy z inych krajin zaujima skor slovensky dan.urad kedze tam mas trvaly pobyt, nemecky Ta berie ako cudzinca a nezaujima ho to.

zelik
6. mar 2019

Slovenská SZCO má povinnosť podať si DP v Nemecku, pretože pracovala cez LetusWork. Aké náklady (daňovo uznané výdavky) si môže uplatniť? Existuje tam možnosť "paušálnych výdavkov"?
Na tej stránke sa musí registrovať tá SZCO, nie ja ako používateľ-účtovník? Chcela som sa zaregistrovať, ale chcelo mi to priradiť to IdNr. čo je vlastne nemecké DIČ? Ja som chcela len pokukať na stránke, čo to tam je. Poradí mi niektor, kto má s tým skúsenosti?