Viete mi prosím niekto poradiť?
Počas roka 2022 som dva mesiace poberala podporu, potom som poberala rodičovský príspevok. Ktorý aj naďalej poberám.
Ale od októbra 2022 mám založenú živnosť a môj príjem z nej je 1300€.
Neuplatňovala som si žiadne výdavky, nič.
Teda môj zárobok nepresiahol 2289,63€.
Musím podať daňové priznanie?
Ak by som ho nepodala, na základe čoho budem platiť odvody do sociálnej poisťovne? Lebo teraz som neplatila nič, ani do zdravotnej (keďže som na RD).
Viete mi prosím poradiť, či mám podať daňové priznanie, prípadne požiadať o predĺženie lehoty? Čo sa mi najviac oplatí?
Ďakujem, veľmi sa v tomto neorientujem a nemám účtovníčku.
@kate_cs zivnostnik je POVINNY podat danove priznanie, aj keby bolo nulove. Za nesplnenie povinnosti su pokuty...
@katenka858 nie je
@kate_cs nie si povinná podať DP, ale kvôli odvodom ťa vyzvú na zdokladovanie príjmov, čiže ja odporúčam podať si DP a uplatniť si paušálne výdavky, čiže 10 minút práce, môžeš si to urobiť cez elektronické formuláre zverejnené na www.financnasprava.sk, Daň z príjmu - typ B
@lucka_ke ďakujem. Neplánujem si uplatňovať žiadne výdavky, zarobím fakt minimum a neplánujem takto pracovať dlho. Som normálne “zamestnaná”, len si to zamestnávateľ uľahčuje a všetci musíme mať živnosť. Už som si prečítala veľa toho práve na stránke ktorú si uviedla a myslím, že to zvládnem 💪🏻
@kate_cs Napíšem ti podľa vlastných skúseností, keď ešte podnikal syn. My sme aj pri takomto nízkom príjme podali DP. ZP ti na základe DP urobí vyúčtovanie a keďže si neplatila zatiaľ odvody do ZP, budeš mať nedoplatok za rok 2022 a tiež ti vyrátajú odvody, ktoré začneš platiť od januára 2024. Do SP nebudeš platiť nič, lebo si za rok 2022 neprekročila príjem 7266 €.