Daňové priznanie - ročné zučtovanie

e_s_p_r_i_t
28. jan 2014

Ahojte, poprosím Vás, keďže som v oblasti daní úplný analfabet poraďte mi. V roku 2013 som pracovala do 5.8. od 6.8. som na materskej dovolenke, ktorá mi bude ešte plynút cca 2 mesiace. Vydala som sa 6.7.2013. V práci mi urobia ročné zučtovanie, ale teraz neviem ako to je. určite som nepresiahla nezdaniteľné minimum, takže by mi mali vrátiť preddavky.....Ale popri práci mám Dič a tam neaký príjem, môžem si odrátať zostatok nezdaniteľnej časti, ktorá mi zostala alebo už nie, kedže sa mi vracajú preddavky?..Manžel si zrejme na mna nemôže uplatniť nič. že?..a ešte jedna otázka, čo je výhodnejšie, priznať danový bonus mne ako zamestnancovi, alebo ho nechať manželovi živnostníkovi. Ďakujem 🙂

majusqa77
28. jan 2014

@e_s_p_r_i_t ak mas dic, nemal by ti robit rocne zuctovanie zamestnavatel, ale by si si mala podat sama danove priznanie (od zamestnavatela si vyziadaj potvrdenie o prijme). a danovy bonus je jedno, vyska sa nemeni, len je podmienka, ze musis mat rocny prijem nad 2026,20€

e_s_p_r_i_t
autor
28. jan 2014

@majusqa77 zamestnávatel mi robí dp ako zamestnancovi a ja si robím dp z dič....tak som to robila aj min. roky - či blbosť? a nevieš mi poradiť či sa tá nezdanitelná čiastka môže podeliť - že niečo ako z prac. pomeru a ostatok na príjem z dič?

evita68
28. jan 2014

@e_s_p_r_i_t nemôžeš si dať robiť ročné zúčtovanie v práci.. ty si musíš sama podať DP typu B a tam uviesť príjmy z podnikania + príjmy z práce.. nezdaniteľná časť sa uplatní v daňovom priznaní

majusqa77
28. jan 2014

@e_s_p_r_i_t ano, je to blbost. Ako pisala evita, danove sa ma robit len jedno kde spocitas oba prijmy. A tam si aj uplatnis nezdanitelnu ciastku