Daňové priznanie počas rodičovskej dovolenky

pjana
19. mar 2013

Ahojte, potrebovala by som poradit ohladom povinnosti podat danove priznanie. V roku 2012 som bola na RD, od 1.7. 2012 do 1.1.2013 som bola zaevidovana ako nezamestnana na UP a poberala som podporu. Momentalne som opat na RD. Okrem toho mi v juni bola preplatena dovolenka ku dnu skoncenia pracovneho pomeru. Suma z podpory a preplatenej dovolenky je cca. 4350,-eur. Musim si podavat danove priznanie? Manzel si ma do danoveho priznania pravdepodobne nedava, nakolko som presiahla sumu. Je to tak? Vopred dakujem za pomoc a odpovede🙂

inviav
19. mar 2013

Kedze si nenapisala, aky prijem si mala z UP a aky bola preplatena dovolenka, tak sa na tuto otazku tazko odpoveda...ked ale podas danove priznanie, tak sa tam nepocita prijem z UP, nakolko podpora v nezamestnanosti je nezdanitelny prijem a rata sa ti do rocneho prijmu iba v pripade, ze si na teba uplatnuje manzel nezdanitelnu ciastku, co ale za rok 2012 nemoze, kedze si presiahla sumu 3644,74€....na tvojom mieste by som teda danove priznanie podala, ale treba tam dat iba ten prijem zo zamestnania, resp. preplatenu dovolenku

angua27
19. mar 2013

či podať, alebo nepodať daňové priznanie sama za seba... to závisí od toho aká bolo výška preplatenej dovolenky. ak bola táto suma vyššia ako cca. 1800 Eur, daňové podávať musíš. ak bola nižšia, podávať nemusíš. ak Ti však strhli preddavky na daň z preplatenej dovolenky, odporúčam daňové podať, preddavky sa Ti vrátia.
ako už písala @inviav, do Tvojho daňového sa podpora nezapočítava.

pjana
autor
20. mar 2013

@inviav
@angua27 dakujem Vam velmi pekne za odpovede🙂 Doplnim teda info: Mam potvrdenie od oboch zamestnavatelov a v kolonke 01 "Uhrn zuctovanych a vyplatenych prijmov zo zavislej cinnosti...." mam sumu 1561,26 od jedneho zamestnavatela a 129,40 od druheho zamestnavatela. Potom je tam este kolonka 05 "Uhrn preddavkov na dan" a tam mam sumy 207,17 a 21,43. Z UP to bolo cca 2640 eur. Takze ak podam danove priznanie, kolko by mi mali cca vratit?

angua27
20. mar 2013

@pjana, ak podáš daňové (povinnosť nemáš), tak Ti vrátia sumu 228,60, teda komplet všetko, čo máš uvedené v riadkoch 05. 😉

pjana
autor
20. mar 2013

@angua27 Tak to je potom dobra sprava, dakujem🙂 Takze to cele zhrniem, ci som to dobre pochopila. Keby si ma zahranut do danoveho priznania manzel, tak sa tam pocita nielen prijem z oboch zamestnani ale aj podpora v nezamestnanosti. Ale kedze tam nesplnam max. vysku, tak si ho mozem podat sama za seba a v tom pripade prijem z podpory do danoveho priznania nevpisujem. Pochopila som to spravne?

angua27
20. mar 2013

@pjana, správne. 😉 dobre si to pochopila.

pjana
autor
20. mar 2013

@angua27 super, este raz velka vdaka za pomoc🙂

pjana
autor
22. mar 2013

@angua27 este mam jednu otazku. Ktore danove priznanie mam podat A ci B?

angua27
22. mar 2013

@pjana, Typ A, mala si iba príjmy zo závislej činnosti. 😉

pjana
autor
22. mar 2013

@angua27 super, dufala som ze to bude A🙂 nechce sa mi vela vypisovat, takze super, dakujem🙂