Daňové priznanie počas rodičovskej a práce na dohodu

gupka27
26. jan 2015

Ahojte, potrebujem poradiť: počas celého roka 2014 sob bola na rodičovskej dovolenke a zároveň som mala príjem z práce na dohodu. Ja sa v tom vôbec nevyznám, nikdy som daniam nerozumela. Bola som teraz v tej mojej dohodovej práci, kde som dostala Potvrdenie o zdaniteľných príjmov fyzickej osoby, že to mám pre manžela do jeho roboty a zároveň mi tam dali podpísať, že si u nich uplatňujem nejakú nezdaniteľnú časť.
Môžte mi to prosím niekto vysvetliť čo ďalej? ten papier dám asi manželovi do práce, len nechápem jemu na mňa niečo ešte vrátia, čo to pôjde cez tú moju dohodovú firmu či ako??? Som z toho jeleň, ja ani neviem či som Vám to dobre vysvetlila.

saurian
26. jan 2015

tvoj manzel ma pravo si na teba uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane - cca 3800eur (za predpokladu ze za rok nemal zaklad dane - prijem vyssi ako cca 20000eur - potom sa to pocita inak). po lopate to znamena, ze mu vratia na daniach (ak je to z coho odpocitat) cca 700eur.
v tvojom pripade ze si pracovala na dohodu, tak sa o tvoj zdanitelny prijem znizi nezdanitelna cast (priklad ak si zarobila 300 brutto, uplatnila si si alikvotnu nezdanitelnu cast u svojho zamestnavatela, tak muzovi vratia o nejakych 50eur menej).
takze treba dat muzovi ten papier "potvrdenie o zdanitelnych prijmoch" + z UPSVaR potvrdenie o poberani RD (vystavia ti na pockanie); potom jemu mzdar v praci urobi danove priznanie, kde by mu mal vyst ten narok na vratenie tych cca 650-700eur; co mu potom zamestnavatel vyplati s niektorou vyplatou (februarovou alebo marcovou).
snad som to napisala pochopitelne a spravne 😉

drobcek26l
26. jan 2015

@saurian veľmi pekne ďakujem presne niečo takéto som chcela vediet, konečne som to pochopila, a snáď to dotiahnem do konca. Prajem pekný večer