Daňové priznanie počas rodičovskej

luculiksz
10. jan 2018

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ako si podať daňové priznanie. Od 1.1.2017 do 31.8.2017 som bola s dcérkou doma na rodičovskej dovolenke. Avšak dcérku sme dali od septembra do jasličiek, tým pádom som od 1.9. si uplatnila nárok na príspevok na jasličky (príspevok na starostlivosť o dieťa) s tým, že do práce som nastúpila 18.9.2017 v ktorej som pracovala 2 týždne, presne do 3.10.2017. 4.10.2017 som bola 1 deň nezamestnaná, ale na úrad práce som sa nehlásila, lebo na ďalší deň som nastúpila do novej práce, v ktorej som dodnes. To znamená že som v pracovnom pomere opäť od 5.10.2017 doteraz. Dcérku sme museli kvôli častej chorobnosti vziať po 3 mesiacoch z jasličiek, takže príspevok na jasličky som si dala odňať ku 30.11. 2017 a od 1.12.2017 opäť poberám rodičovský príspevok a popri ňom som teda zamestnaná. Ako si ale podať daňové priznanie, čo tam zahrnúť? Viem, že na Úrade práce mi dajú potvrdenie o poberaní rodičáku od - do, od zamestnávateľov budem mať ročné hodnotenie, len neviem čo s tým príspevkom na jasličky a s tým 1 dňom, kedy som vlastne nebola zamestnaná, lebo som prestupovala od 1 zamestnávateľa k druhému. Vopred ďakujem za odpoveď.

lucka_ke
12. jan 2018

požiadaj posledného zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, príspevok na starostlivosť na dieťa nie je daňový príjem
čo sa týka toho jedného dňa - treba si dať do poriadku zdravotnú poisťovňu, aby ti tam nezostal visieť jeden deň neuhradený, prihlás sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, vtedy to zaplatí štát

luculiksz
autor
12. jan 2018

Cize ja na seba si uplatnim obdobie od septembra do decembra kedze na mna si manzel ziada danovy bonus takze ten predpokladam len od toho janura do augusta kedy som bola len na rodicaku a nepracovala som. Dobre to chapem?

lucka_ke
12. jan 2018

manžel si môže uplatniť mesiace, keď si bola na rodičovskom, ale z celkovej sumy musí odpočítať tvoje príjmy zo zamestnania
ty si vo svojom daňovom priznaní uplatníš celú nezdaniteľnú časť

luculiksz
autor
12. jan 2018

@lucka_ke no ja si idem robit 1.x v zivote robit danove takze tieto pojmy mi vela nehovoria 😀 cela nezdanitelna cast je co, ta odpocitatelna polozka vo je tych 3803,33€? Lebo kedze ja pracujem az od 18.9.2017 tak moj prijem tu sumu urcite neprevysil

majusqa77
12. jan 2018

v prvom rade - danovy bonus je na dieta, nie na manzelku

luculiksz
autor
12. jan 2018

@majusqa77 neovladam tie predne nazvy lazdopadne viem ze dankvy bonus na doeta si manzel uplatnuje a potom sa da este uplatnit zlava na dani na manzelku

lucka_ke
13. jan 2018

ako som písala, požiadaj zamestnávateľa, ten je povinný ti urobiť ročné zúčtovanie

septenpunctata
24. jan 2018

Baby poraďte mi prosím...ako si mám urobiť daňové priznanie...? Do 13.10 som bola na rodičovskom...potom som čerpala pár dni dovolenky v práci a ukončila pracovný pomor...od 18.10 som evidovaná ako nezamestnaná...zamestnávateľ mi preplatil dovolenku za tie dni..za október som nepoberala dávku v nezamestnanosti....lebo som mala ešte rodicak...a od 1.11 do 31.12 som poberala dávku v nezamestnanosti...prosím poraďte ako si urobiť daňové priznanie...

septenpunctata
24. jan 2018

@lucka_ke Ahoj poraď mi prosím Tá...ako si mám urobiť daňové priznanie...? Do 13.10 som bola na rodičovskom...potom som čerpala pár dni dovolenky v práci a ukončila pracovný pomor...od 18.10 som evidovaná ako nezamestnaná...zamestnávateľ mi preplatil dovolenku za tie dni..za október som nepoberala dávku v nezamestnanosti....lebo som mala ešte rodicak...a od 1.11 do 31.12 som poberala dávku v nezamestnanosti...prosím poraďte ako si urobiť daňové priznanie...

lucka_ke
11. feb 2018

@septenpunctata požiadaj posledného zamestnávateľa o zúčtovanie dane
ale ak si zarobila menej ako 1901,67 Eur (podpora ani rodičovský sa nepočíta) nie si povinná podaávať daňové priznanie, oplatilo by sa ti to jedine vtedy ak ti zrazili nejakú daň za tých pár dní v októbri, mohla by si ju žiadať späť

nathalie111
15. feb 2018

Vedel by mi niekto poradit?
Som na Rd a v januari 2017 mi zamestnavatel preplacal dovolenku.
Pocas roka som pracovala tyzden na dohodu.
Manzel si danovy bonus na deti neuplatnuje.
Viem si ho (aspon za nejake obdobie) uplatnit v danovom priznani ja?
Ci nie?
Dakujem za radu.

majusqa77
15. feb 2018

@nathalie111 ak bol tvoj zdanitelny prijem za rok 2017 vo vyske 6nasobku min.mzdy (435), ano. Inak nie

45kacenka45
14. jan 2019

Ahojte,viete mi niekto poradiť? V 2018 som bola na rodičovskej, od. 29. 10.2018-31. 10.2018som sa vrátila po dohode do zamestnania kde som pracovala pred materskou.Od 1.11.2018 som na úrade práce, v decembri som pár dní odrobila na brigádu. Som povinna podať daňové priznanie.? Ak áno dá sa to len elektronicky alebo môžem vypísať aj ručne? Ďakujem

majusqa77
14. jan 2019

@45kacenka45 zalezi od vysky prijmu s zaplatenej dane. E-komunikaciu s du musis mat vybavenu

veronikazoja
14. jan 2019

@45kacenka45 pokiaľ tvoj príjem neprekročil sumu 1915,01€ nemusíš podávať daňové priznanie ale ak ti za tých pár odrobených dní zrazili preddavok na dani, tak si podaj DP a daňový úrad ti tú zrazenú daň vráti

45kacenka45
15. jan 2019

@majusqa77 a keď nechcem podávať daňové elektronický, je aj moznost vypísať ho ručne? Ci to sa už nedá?

majusqa77
15. jan 2019

@45kacenka45 na e-komunikaciu musis mat pristupy. Takze ano, podavas papierove (ak nemas dic)

lucka_ke
15. jan 2019

@majusqa77 prosím ťa ak má dotyčný DIČ - prenajíma nehnuteľnosť, musí už len elektronicky? nie je to podnikateľ, ´dakujem!

majusqa77
15. jan 2019

@lucka_ke tam podla mna nemusi

lucka_ke
15. jan 2019

@majusqa77 ďakujem, už som to aj našla na finančnej správe ❤

45kacenka45
15. jan 2019

@majusqa77 musi mat k danovemu aj potvrdenie o poberani materskej z uradu prace, alebo tam staci iba potvrdenie o prijme zo zamestnania a brigady?DAkujem pekne
PS: mali by mi nieco vratit, ale chcela by som si danove skusit spravit sama, pretoze to co mi maju vratit by som zaplatila keby si ho dam spravit v nejakej uctovnickej kancelarii.

majusqa77
15. jan 2019

@45kacenka45 do vlastneho potvrdenia o zdanitelnych prijmoch

matusa1983
26. feb 2019

@majusqa77 dobrý deň, nevedela by ste mi prosím poradiť ako to je ak si manžel chce na mňa odpísať v daňovom priznaní nezdaniteľnú časť a ja som 3 mesiace bola nahlásená v zdravotnej a sociálnej poisťovni ako osoba starajùca sa o dieťa do 6 rokov, teda som v tom čase nepoberala rodičovský príspevok, asi sa to do daňového nedá zahrnúť

matusa1983
26. feb 2019

@majusqa77 ďakujem, to som už pozerala, tam sa hovorí iba o dieťati s nepriaznivým zdravotným stavom, ja som v podstate zostala doma so zdravým dieťaťom, 3 mesiace ako starostlivosť o dieťa do 6 rokov ( nemala som žiadny príjem ani nepoberala v tom čase žiadny rodičovský príspevok ) a 9 mesiacov na úrade práce. Úrad si vie manžel odpísať,ale ide mi o to či si vie aj tie 3 mesiace

majusqa77
26. feb 2019

@matusa1983 ak malo dieta viac ako 3 roky nie

matusa1983
26. feb 2019

@majusqa77 ďakujem za odpoveď, pekný deň prajem