Keď som už týždeň nezamestnaná (skončila mi zmluva a nepredĺžili mi ju) môže mi podať daňové priznanie účtovníčka zo starej firmy ? Alebo ma môže aj odmietnuť keďže už niesom ich zamestnancom ?
@katarinaba áno papiere mám všetko nachystané, len som nevedela či mi spravia keď tam už niesom, ďakujem. Čiže mám sa ja ozvať účtovníčke a zaslať jej všetky potrebné papiere ?
Staci vyplnit ziadost o rocne zuctovanie, podpisat a spolu s papiermi jej to dorucit - osobne, postou doporucene, alebo cez nejake personalne oddelenie - neviem ako zamtel funguje.
@katarinaba veľmi pekne ďakujem!
@katarinaba mozem sa pripojit.?ak som mala za minuly rok od 1.12. Dohodu 10hod.tyzdenne..aj vtedy treba podat danove priznanie?vďaka(nevyznám.sa v tom)
@vitez ak si v roku 2022 mala zdanitelne prijmy nad 2.289,63 EUR (vsetky zamestnania, zivnost, predaj nehnutelnosti alebo jej prenajom, vyhru, predaj cennych papierov, nahodne prijmy), tak musis podat danove priznanie, alebo ak si mala len prijmi zo zamestnania na Slovensku, tak tuto povinnost mozes preniest na zamestnavatela cez ziadost o rocne zuctovanie dane.
Avsak, pokial si mala mensi prijem a boli ti zrazene preddavky na dan, tak sa ti oplati si podat DP, alebo poziadat o rocne zuctovanie dane, vratia ti ich.
@katarinaba ešte mám otázku, riešili sme to aj so švagrinou a ona ma problém že z jednej firmy kde pracovala jej neposlali do dnes papier ktorý treba tiež do daňového, tam je tiež nejaký potom postup ako to riešiť ?
Pokial o to potvrdenie poziadala do 5.2., tak mal zmatel povinnost ho vystavit do 10.2.
Pokial nepoziadala o potvrdenie a tiez do 15.2. O rocne zuctovanie, zamtel ma povinnost jej toto potvrdenie poslat do 10.3.
@katarinaba takze v mojom pripade ak som mala odpracovane iba 40 hodin mesacne..tak asi netreba podat..lebo nedostanem nič?😏
@vitez pisem niekde o pocte hodin? Niekto ma 7€ na hodinu, niekto ma 100€ na hodinu. Niekto za 40 hodin dostane 300€, iny 2500€.
Este raz - dostanes potvrdenie o prijme - skontrolujes uhrn prijmov ci mas povinnost. A pozries zrazene preddavky, ci sa oplati ak nemas povinnost.
Ak povinnost mas, tak musis bud RZD alebo danove priznanie bez ohladu na vysledok.
Ak si u zamestnavatela robila co i len den v roku 2022, bez ohladu na to kedy skoncil alebo ci skoncil pracovny pomer, mas moznost poziadat ktorehokolvek zamtela z roku 2022 o rocne zuctovanie. Musis tak urobit do 15.2.2023 a zaroven prilozit vsetky potvrdenia, ak su povinne. V tom pripade je povinny ti RZD vykonat. Ak to nestihnes, je to cisto na jeho dobrovolnosti.