Žijeme s priatelom a našou dcérkou v spoločnej domácnosti. Len niesme zobratý tak som sa chcela spýtať či si priateľ nemôže na mňa uplatniť dane? Ak nie tak vôbec nemám nárok na vracanie daní? Ďakujem za každú jednu odpoveď.
Keďže nie ste zobratí,nemôže. Keby si bola napr.pol roka na rodičáku a pol roka zamestnaná, môžeš požiadať o RZ a zrazenú daň ti vrátia.
@sjuzan0211 pokiaľ nie ste zobratí, tak si na Teba dane uplatniť nemôže. Čo sa týka toho či ty máš nárok na vrátenie daní, záleží od toho či si nejaké zaplatila. Ak si mala akýkoľvek zdanený príjem, tak si daňové priznanie môžeš podať sama za seba a tieto zaplatené dane Ti budú vrátené, pokiaľ teda vznikne nárok na vrátenie daní, záleží od výšky príjmu a odvedených daní. Rodičovský príspevok je sociálna dávka, tá nepodlieha dani z príjmov.
Da
Ďakujem za odpovede.
ahojte. mam otazku aj ja.. ked som na materskej tak si mozem podat danove? ci nedostanem nic?
@sjuzan0211 ahoj ak je tvoj partner aj otcom dietata tak si vie uplatnit na deti danovy bonus ktorý mu pri podani danoveho priznania nejaku čast vrátia... My to máme rovnako niesme zobratý a aj s prace dostava mesačne na deti bonus a plus pri danovom to tiež má že si uplatnil danový bonus....
@benshi Od kedy si na MD - pokiaľ nejak od minulého roku a do nástupu si pracovala a tvoj PP trvá tak treba požiadať o ročné zúčtovanie dane v práci - do 15.2.2017. Ak už tvoj PP netrvá, tak ti mali v práci vystaviť potvrdenie o príjme za r.2016 - v tom prípade ak boli odvedené nejaké dane, tak si môžeš spraviť DP a tie by ti mali byť vrátené.
Nie, priateľ si na teba nič neuplatní.
To si môže uplatniť len manžel.