Prosim nevie mi niekto poradit v specifickejsitucii? Blizi sa cas podania danovych priznani a neviem co v mojom pripade...v roku 2016 som poberala matersku do 13.8...následne som.sa evidovala na Upsvar ako uchádzac o.zamestnanie z dovodu,aby som mohla SP požiadať o podporu(skoncil mi PP pocas materskej)..takze rodičovský prispevok od 13.8. Dodnes poberá manzel,kedze ja nemozem mat podporu aj rodicak..o pr dni mi podpora konci,rodicovsky prehlasime na mna a pokracujem v rodicovskej dovolenke..mam povinnosť za rok 2016podat daňové priznanie? Moze si manzel uplatnit nejaky bonus na dieta/mna? Ak ano,kde a koho poziadat? Danove priznanie mu nerobi zamestnavatel ale externa uctovnicka,ktorej odovzda podklady (okrem trvaleho PP mal aj iny príjem)'
Ak sa najde niekto kto vie poradit,vopred dakujem!!! 😘🙏
@ragulca Pre nárok na uplatnenie daňového bonusu musíš mať príjem minimálne polovicu minimálnej mzdy - t.j. za r.2016 2430Eur.
@5esicko Manžel si za teba môže uplatniť NČZD ale zrátaj príjem za MD a za podporu - ak ten presiahol výšku 3803,33Eur tak si nemá čo uplatniť. DB na dieťa si môže uplatniť ak splnil podmienku, o ktorej som už písala - čo si myslím, že pri normálne pracujúcom človeku to spĺňa. A aj RP v jeho prípade je nezdaniteľný príjem.
Čo sa týka teba - ty nemáš povinnosť podať DP.
A mimo diskusiu - to fakt netuším čo má za externú účtovníčku keď sa musíš radiť niekde inde - takú by som neplatila - toto by mala vedieť každá priemerná účtovníčka. 🙂
Dakujem velmi pekne vsetkym! 🙂
@5esicko veď sa poraďte s externou uctovnickou. Ináč daňový bonus áno, môže si uplatniť, ak mal príjem vyšší ako 1901 eur myslím a na teba takisto môže, ak tvoj príjem nepresiahol 3803,33 eur, pričom materská aj podpora myslím, sa počítajú do primu. Vrátia mu preplatok len do výšky odvedenej dane. Dúfam, že som to napísala dobre a zrozumiteľne 😃