Ahojte,
vedeli by ste mi niekto poradiť vo veci zisku z podielových fonodov a následného DP?
Situácia:
V roku 2021 som dostala do daru 4100€ vo forme podielových fondov - súčasťou bola aj sporiaca časť, kam som mesačne posielala 50€.
Toto celé by som chcela vybrať a investovať inam - je tam aj nejaký zisk ale nie nejaký šialený, tá suma je vyššia hlavne o to, čo som tam našporila za tie 3 roky.
Logicky by som to mala uviesť v daňovom priznaní za 2023, ale neviem vôbec ako to je, keď tá prvotná suma bola dar, ktorý sa podľa mojjej vedomosti nezdaňuje a z veľkej časti zvyšok moje sporenie.
Netuším ani, aké dokumenty potom z toho potrebujem k DP, alebo len do nejakej kolónky niečo vypĺňam, či na toto DP potrebujem účtovníčku zvlášť alebo mi to vie spraviť aj tá, čo máme v práci..
Akékoľvek info a rady veľmi pomôžu.
Pokiaľ viem tak sa zdaňuje iba ten zisk, vyberieš viac ako si tam vložila ten rozdiel je zisk.
Uprimne, ten zisk je asi taky maly, ze ak by som mal ja robit DP len kvoli tomuto, tak sa na to vykaslem. 🙂 Tiez neviem ako ratat ked sa tam pravidelne vklada.
@neviditelnypes Výpis začiatkom roka nedostávate? Prípadne si ho vygenerujte.
No práve, že čo som pozerala tak v porovnaní s vkladom je tam zisk len to, čo som tam mesačne vkladala. Čiže zisk je akoby 0, keďže všetko je vklad že?
A výpis teda si nepamätám či som dostala, niečo asi áno ale keď chcem teraz dať v aplikácii že výpisy, tak mi to vyhadzuje chybu...
Zisk je zhodnotenie. Stav k 31.12.2023 si zapíšte. Odrátajte od neho stav k 31.12.2022 a aj všetky vklady za rok 2023. Zdaňujete kladné číslo.
Otázkou a záhadou pre mňa ostáva, prečo (pravdepodobne) nemáte zisk čiže zhodnotenie... V roku, keď rástlo prakticky všetko - akcie, dlhopisy, komodity, drahé kovy. V tomto by som Vám vedela pomôcť. Minulý rok zisk 2000 eur, rok predtým 3000 €.
V DP je to kolonka Príjmy z kapitálového majetku.
Ak ide o fond registrovaný na Slovensku, ten pri výplate daň zrazí automaticky a ty nemusíš nič. Iné je, ak ide o fond registrovaný v zahraničí.