Daňové priznanie a veci okolo neho

angua27
13. jan 2012

Ahojte,
čas daňových priznaní sa pomaly, ale isto blíži. začínajú nám tu vznikať otázky ohľadom tejto témy. a tak navrhujem, aby sa otázky, nejasnosti a spol. ohľadom daňových priznaní sústredili do jednej témy.
takže, ak máte čokoľvek, ohľadom daňových priznaní, sem s tým. 😉

gabkostanka
13. jan 2012

ahojte, ja by som sa chcela s vami poradit:
v roku 2011 som bola na RD a mala som prijem 370 eur, mam si podavat danove priznanie na tuto sumu? vrati sa mi preddavok, ktory mi bol stiahnuty?

dakujem

angua27
autor
13. jan 2012

@gabkostanka, ahoj, ak si mala príjem 370,- Eur daňové podávať nemusíš. ak Ti však s tohto príjmu strhli preddavky, odporúčam podať daňové, aby sa Ti tie preddavky vrátili. budeš potrebovať k daňovému potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od zamestnávateľa, pre ktorého si pracovala a potvrdenie z UPSVaR o tom, že si na rodičovskej. 😉

gabkostanka
13. jan 2012

@angua27 ano stiahli mi preddavok, takze mam si ho podat, dakujem
a este ma zaujima ci moj manzel - je zamestny ma nejaku moznost si na mna nieco uplatnovat v jeho danovom, myslim nejaku odpocitatelnu polozku...alebo nieco, nevyznam sa v tom velmi....dakujem vopred

dida84
13. jan 2012

@gabkostanka manžel si môže odpočítať na manželku nasledovne:
http://www.finance.sk/dane/informacie/nezdanite...

hhenike
13. jan 2012

Ahojte. Ja som mala v 2011 príjmy: materské, rodicovský príspevok, nemocenské (PN) aj príjem z dohody. Chcem si podať DP, aby mi vrátili zrazenú daň z dohody. Treba v danovom priznaní uvádzat tie dalsie 3 príjmy? A ak áno, akým spôsobom treba dokladovať ich výšku? Vdaka 🙂

angua27
autor
13. jan 2012

@gabkostanka, manžel si na Teba môže uplatniť ako keby druhú nezdaniteľnú čiastku, t.j. nezdaniteľnú čiastku na manželku. vo vašom prípade to bude 3.559,30 mínus Tvoj príjem, čo je 370,- Eur, takže si na Teba môže uznať 3.189,30 Eur. ak je zamestnaný, tak keď bude vypisovať v práci žiadosť o ročné zúčtovanie, vypíše tam aj Tvoje údaje a bude potrebovať kópie tých istých vecí, čo Ty k Tvojmu daňovému. 😉

@hhenike, ak si podávaš daňové priznanie sama, tak za príjem sa považuje iba príjem z dohody, ostatné veci tam neuvádzaš. ale musíš dokladovať, čo si robila celý rok, takže potvrdenie o poberaní materskej zo Sociálky, potvrdenie o nemocenskej tak isto zo Sociálky a potvrdenie o rodičovskej z UPSVaR. všetko sa dá vybaviť telefonicky a pošlú Ti to poštou.
materská a nemocenská sa považuje za príjem iba v prípade, že by si Ťa chcel vo svojom daňovom priznaní uznať manžel. vtedy sa za Tvoje príjmy berú príjmy z dohody, materská aj nemocenská.

hhenike
13. jan 2012

@angua27 Dakujem 🙂

gabkostanka
13. jan 2012

@dida84 no uprimne, vela mi to nehovori, lebo moj prijem bol vlastne rodicovsky ten vyssi a ani neviem ci sa to pocita ako prijem 😅 a potom ten vyssie spominany jednorazovy 370 eur

gabkostanka
13. jan 2012

@angua27 takze ten rodicovky prispevok sa nepocita, len ta vyssie spominana suma a ako som Ta pochopila, tak si mozem podat aj za seba to danove a manzel si moze uplatnit aj mna vo svojom...?
dakujem este raz 😉

angua27
autor
13. jan 2012

@gabkostanka, rodičovský sa nezarátava do príjmov ani keď si podávaš daňové priznanie sama, ani keď si na Teba uplatňuje nezdaniteľnú časť manžel.
a jasné, aj Ty si môžeš podať daňové, aj manžel si Ťa môže uznať vo svojom. jedno druhé nevylučuje. 😉

gabkostanka
13. jan 2012

@angua27 dakujem, uz to chapem 🙂

dida84
13. jan 2012

@gabkostanka je to tak ako píše @angua27
rodičovský je dávka, ktorá je oslobodená od dane, t.j. nepočíta sa ako príjem... do daňového si započítaš len tých 370 eur a vrátia ti preddavok... manžel si na teba môže odpočítať rozdiel 3559,30 - 370, čiže tých 3189,30 eur... ak je manžel riadne zamestnaný a podá si do 15. februára žiadosť u nich vo firme na vykonanie ročného zúčtovania, tak tam mu mzdárka istotne spraví všetko tak ako má... musí k tomu odovzdať aj tvoje papiere, čiže to potvrdenie o príjme (370 eur) a potvrdenie od ÚPSVR, že si poberala rodičovský...

okana1985
13. jan 2012

ahojte baby ja som sa v roku 2010 zamestnala no v decembri som zostala tehotna a musela som ist na rizikove,no oni mi v januari 2011 dali vypoved.takze do jula som bola na pn a od jula na materskej nemocenske som mala tych 330 a matersku mam tych 340e.mam si podat danove poradte

gabkostanka
13. jan 2012

@dida84 dakujem 🙂

dida84
13. jan 2012

@okana1985 nemocenské a materské je dávka oslobodená od dane, čiže sa nepovažuje za príjem... čiže si nepodávaš daňové...

okana1985
13. jan 2012

@dida84 tak menej vybavovaciek diky

okana1985
13. jan 2012

@okana1985 este sa ta chcem spytat manzel si na mna moze dat ten danovy bonus ked som bola na pn a som na materskej???

okana1985
13. jan 2012

@dida84 to patrilo tebe hehe

okana1985
13. jan 2012

@dida84 este sa ta chcem spytat manzel si na mna moze dat ten danovy bonus ked som bola na pn a som na materskej???

dida84
13. jan 2012

@okana1985 myslíš odpočitateľnú položku na manželku asi, že? pokiaľ súčet nemocenskej a materskej ti nepresiahol sumu 3559,30 eur, tak si tam môže dať ten rozdiel... musíš mať potvrdenia zo sociálnej poisťovne o poberaní PN a MD... písala si tam dosť vysoké sumy, tak je možné, že si to aj presiahla... spočítaj si od januára do decembra a uvidíš...

angua27
autor
13. jan 2012

@okana1985, daňový bonus poberajú rodičia na deti, ktoré sú nezaopatrené, alebo ešte navštevujú školu. 😉
ak si mala PN a materskú počas roka 2011, tak sa Tvojmu manželovi neoplatí dávať si Ťa do daňového priznania, pretože obe tieto dávky sa od nezdaniteľnej čiastky 3.995,30 odpočítavajú. ak by však to, čo si dostala od štátu na dávkach bolo menej, ako táto suma, tak si ten rozdiel manžel na Teba uplatniť môže.

okana1985
13. jan 2012

@dida84 no vychadza to okolo 4100e

okana1985
13. jan 2012

@dida84 a keby si ma do bonusu dal aj tak aj ked sme to presiahli tak by sme nedostali nic?

angua27
autor
13. jan 2012

@okana1985, ako Ti dida písala, ak máš tieto dve dávky vyššie ako nezdaniteľné minimum, nič by ste nedostali od štátu, resp. dane manžela by sa neznížili, lebo by si na Teba uplatňoval nulu.

dida84
13. jan 2012

@okana1985 presne tak, ako píše angua27... 😉

ejka3
13. jan 2012

@angua27 Ahoj! Môžem sa aj ja opýtať? Celý minulý rok som poberala rodičovský príspevok a od 26.12.som na PN ( max.100e ) z DNP. Nakoľko som v júli počas rodičovskej prišla o zamestnanie, platila som si dobrovoľné nemocenské poistenie a mala 2 dohody spolu za 135e ( daň okolo 25e ). Mám si podať aj ja daňové? Vrátili by mi tých 25e a niečo som čítala, že sa pridáva aj papier zo sociálky, že som si platila nemocenské. Má DNP niečo spoločné s daňovým priznaním alebo nie?
Manžel si na mňa dáva odpočitateľnú položku. A ako je to so životnými poistkami? Zrušili ich minulý rok a už sa nemajú dokladovať. Manžel má jednu, ja nie.
Veľmi pekne ti ďakujem 😉

angua27
autor
13. jan 2012

@ejka3, daňové si určite podaj, ak si mala príjem iba 135,- Eur a s toho Ti strhli preddavky na dane, tak Ti ich štát vráti. k daňovému musíš priložiť čo si robila celý rok, takže budeš potrebovať potvrdenie, že si bola na rodičovskej dovolenke, to získaš na UPSVaR, tam kde si si vybavovala rodičák a potvrdenie od Sociálky na obdobie, kedy si bola PN, že Ti vyplácali PN. a samozrejme treba priložiť aj potvrdenia o zdaniteľných príjmoch z oboch dohôd, čo si mala. tieto obe potvrdenia a potvrdenia bude potrebovať aj manžel, ak si Ťa uplatňuje v daňovom. doklad o tom, že si si platila DNP nepotrebuješ, to s daňami nič spoločné nemá. 😉
bohužial životné poistky, doplnkové dôchodkové sporenie, ani žiadne účelové poistky sa za rok 2011 už odpočítať nedajú. bolo to celé zrušené.

hhenike
13. jan 2012

@angua27 este jedna vec mi napadla. Vyhrala som robotický vysávac :D. Zrebovanie bolo 15.12.2011, ale výhru mi odovzdali az 12.1.2012 (s takým datumom je spísaný preberací protokol, v ktorom je vsak uvedený aj dátum zrebovania). V ktorom roku si to mám zdanit? Díky 🙂

evelina30
13. jan 2012

ahoj, ak by som mohla poprosiť o radu aj ja, budem naozaj veľmi vďačná za Vašu odpoveď. Od marca poberám rodičovský príspevok, dovtedy samozrejme materská 🙂 Od marca do konca roka 2011 som ako príležitostný poradca jednej poiťovne, teda cez sprostredkovateľskú činnosť, zarobila nejakých 400€. Je potrebné tento príjem zdaniť? Ešte raz ďakujem.

angua27
autor
14. jan 2012

@hhenike, keďže žrebovanie prebehlo ešte v roku 2011, treba výhru zahŕnuť do daňového v roku 2011. 😉

@evelina30, ak si mala príjmy z poisťovania nižšie ako 1779,65, tak si daňové priznanie podávať nemusíš. ak Ti však s týchto príjmov poisťovňa strhla preddavkovú daň, odporúčam daňové priznanie podať, preddavky sa Ti vrátia. 😉

evelina30
14. jan 2012

Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď 🙂