Daňové priznanie a rozličné zamestnania

20. feb 2024

Dobre ranko, nájde sa tu žienka ktorá robí účtovníctvo a vedela by mi poradiť ohladom daňového priznania?
Pytam sa to nakoľko mi nikto z okolia nevie poradiť a účtovnícka v práci mi nedala dostatočnú odpoved na moje otázky, Takze skúšam tu, či sa tu nájde nejaká dobrá duša a poradí mi.

Prvý krát v živote som menila zamestnanie, doteraz som pracovala len v jednej práci, Takze daňové bola pohoda.
Minuly rok som nastúpila od 1.1.2023 K zamestnávateľovi, kde som ale odrobila len cca 3 týždne, potom som ukončila pracovny pomer v skúšobnej dobe. Mzdu za odpracované 3 týždne som prijala na môj bankový účet + dostala som aj stravné na stravnu kartu.

Po ukončení pomeru v tejto práci som išla na urad prace, Takze hneď po ukončení som bola evidovaná na úrade prace. Kým som bola evidovaná na úrade prace som chodila vypomáhať na pár hodín kamarátovi do kaviarne, ale mala som normálne pracu na dohodu so zmluvou v súlade s odpracovanými hodinami, ktoré povoľuje urad prace.

Na úrade prace som bola evidovaná do 31.7.2023 a následne mi vznikol pracovny pomer od 1.8. Kde pracujem doteraz.

Potrebovala by som od vás vedieť čo všetko potrebujem na to, aby mi účtovnícka spravila daňové v aktualnej práci. Aké papiere si pýtať od predošlých zamestnávateľov, popripade z úradu prace. Dakujem pekne za ochotu a za rady.

melanta
20. feb 2024

V tvojej práci ti ročné zúčtovanie už pravdepodobne nespravia. Bolo potrebné požiadať o to zamestnávateľa do 15.2. aj so všetkými dokladmi. Inak by si k tomu potrebovala potvrdenie o príjmoch z oboch dohôd. Z úradu práce nepotrebuješ nič, podpora nie je príjem. A teda ak by ti aj v práci spravili ročné zúčtovanie daní hoci si nepožiadala v zákonom stanovenom termíne, tak z oboch dohôd potrebuješ potvrdenie o príjmoch. Volá sa to Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti. Zavolaj si do oboch firiem a nech ti to pošlú na mail.

janai1
20. feb 2024

Vypytas si Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti a ďalších údajoch podľa § 39 ods. 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov za zdaňovacie obdobie.

Z úradu nepotrebuješ nič.

Ale si si istá ze ti zamestnávateľ urobí ročne zúčtovanie? O to ho bolo potrebné požiadať do 15.2.

martul
20. feb 2024

Od všetkých zamestnávateľov si vypýtaj potvrdenie o zdaniteľnej mzde za r. 2023, z úradu práce priložíš potvrdenie od - do si bola evidovaná. Ak máš nejaké nevykryté obdobie napíš si čestné prehlásenie, že si v tom období nebola nikde evidovaná a nemala si žiadny príjem. Sprav si DP typ A kde sčítaš všetky tieto potvrdenia /jednotlivé položky/, alebo si to daj vypracovať nejakej účtovníčke.

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. feb 2024

@katarinaba lenže tu žiadosť som nemala ako poslať keďže nemám potrebné dokumenty. Myslela som si že je lehota do konca marca, ako je všade spomínané

autor
20. feb 2024

Ešte dodám že firemná účtovnícka papier - žiadosť posielala cca pred týždňom

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
20. feb 2024

Do konca marca je potrebné podať daňové priznanie alebo ročné zúčtovanie. Takže nie, nestačí aby si ty dovtedy požiadala zamestnávateľa. Podať DP alebo RZD je povinnosť každého, patrí to k základnej ekonomickej gramotnosti, takže neospravedlňuje ťa to, že firemná účtovníčka ti niečo nepovedala. A mimochodom, ak žiadosť ti poslala pred týždňom, ak by si ju hneď vypísala, stihla by si termín. Že ty nemáš doklady, pretože si sa vopred nezaujímala nie je problém účtovníčky. Ako ti napísala katka, popros, či ti urobia RZD aj keď požiadaš oneskorene. Alebo si ho urob sama či si zaplať účtovníčku.

autor
20. feb 2024

@katarinaba kde hádžem vinu na druhých? Daňové som podávala 2x v živote, vždy mi s tym pomáhala skúsenejšia kolegyňa v predošlej práci, keďže som dala výpoveď tak prvý krát riešim takúto vec, čo je na tom že sa opýtam? Ako keby ste všetci boli veľmi múdry. Tak nuž, podám si ho sama, čo to riešite? Len som sa opýtala aké dokumenty si mám pýtať aby som vedela čo mám napisat predošlým zamestnávateľom. Ach jaj.

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. feb 2024

@katarinaba nerozumiem tejto zlobe co z teba ide. Že človek napíše skutočnosti a tu sa ideš povysovat nad človekom co nemá toľko skúsenosti. Fuha tebe muselo byt v živote dosť ublizovane. Pekný deň

melanta
20. feb 2024

Prepáč, ale presne kvôli takým ako ty ľudia niekedy nemajú chuť radiť. Nikto sa tu nepovyšuje. Tu nejde o žiadne skúsenosti. Tu ide o základné povinnosti pracujúceho človeka a tie má každý pracujúci ovládať. Dostala si rady, pretože si napísala. A namiesto ďakujem máš komentáre aké máš. @katarinaba tu dosť často pomáha, nemyslím, že sa povyšuje. Tvoje správanie však oka určite nie je. Ak potrebuješ, aby s tebou niekto jednal ako s princeznou, tak si nabudúce zaplať za poradenstvo. Namiesto toho, aby si tu urážala niekoho, kto ti poradil vo svojom voľnom čase a zadarmo.

annia99
20. feb 2024

Ak chces pomôcť, vyplním ti ho. Pošlem ti ho v PDF a to si podas. Len musíš mať tie potvrdenia čo ti písali, pripadne ti dám info, kde si ho vieš sama vyplniť. Ak by si mala problém ozvi sa.

lucka_ke
20. feb 2024

katarinaba tu celé roky ochotne a zadarmo poskytuje odborné rady, aspoň poďakovať by si mohla, skús sa riadiť tým, čo ti napísali vyššie a možno ti to firemná účtovníčka ešte spraví

autor
20. feb 2024

@lucka_ke môže radit ale akým stylom, takú radu si neprosím že aká som a posudzovanie a zaujatý postoj…

autor
20. feb 2024

@annia99 Dakujem pekne. Vážim si to

autor
20. feb 2024

@melanta nemám chut citát tieto slohy vôbec. Ak nemáš čo k tomu povedať poprosim nepísať vôbec dik

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
20. feb 2024

@katarinaba ,,zavádzať" je trošku silné slovo, keď sa už bavíme tak podrobne, ja viem, aký je zákon, ale takisto viem, aké sú tety na DÚ, keď posielam do BA nie je potrebné nič, keď posielam k nám /nenapíšem kde, radšej/, tak mi volá teta aby som doplnila cez všetobecné podanie. Takisto viem, že rodný list treba predložiť raz a oni to už evidujú. Napriek tomu mi volala min. týždeň správkyňa, že som nedala do prílohy rodné listy detí.
Máš pravdu, ale tvoje odpovede sú arogantné a také no....

katarinaba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz