Ahojte. Od minulého roka 2/2023 som poberala MD, od októbra som na RD. Chcem sa opýtať, či si mám podávať daňové priznanie. Zamestnávateľ mi ho minulý rok urobil. Tento rok sa neozval a ani žiadne podklady neposlal tak neviem teraz čo robiť. Počas mojej RD sme sa pochytili tak neviem či to je naschvál alebo sa nepodáva alebo čo. Bola by som rada ak by mi pomohla nejaká účtovníčka, ekonómka. Ďakujem
@katarinaba ja som bola PN do toho februára. Z Pn som išla na materskú. Hanbím sa prepáč, ale nerozumiem tomu. Mám mu teda zavolať nech mi pošlú ročné zúčtovanie, alebo potvrdenie o zdaniteľných príjmoch?
ak ti nepreplacali dovolenku (obcas to zvyknu medzi materskou a rodicovskou), alebo ti nedali nejaku odmenu, tak potom nemas ziadny zdanitelny prijem v roku 2023 (tak predpokladam) a tym padom nemusis nic riesit. (materske, PN a ani rodicovsky prispevok v tvojom pripade nie je zdanitelny prijem).
@katarinaba nepreplácali. Vraj preplatia po skončí rd. Každopádne ďakujem 🙏
nemas za co
Ak si mala zdanitelny prijem v roku 2023 (zamestnanie, podnikanie, predaj alebo prenajom nehnutenosti a mnohe ine) nad sumu 2.461,41 EUR, tak musis podat danove priznanie. Ak tvoje prijmy boli len zo zavislej cinnosti, tak tuto povinnost mozes preniest na zamestnavatela - mozes ho poziadat o rocne zuctovanie. Ale to vsetko si musis urobit sama. Ty musis vyplnit a odoslat ziadost. Termin bol do 14.2.2024. Tak ak si nic nespravila, ostava ti len podat danove priznanie.
Ak si mala prijem nizsi ako 2.461,41 EUR, danove podavat nemusis. No moze sa ti oplatit, ak ti boli zrazene nejake preddavky (mzda za januar, odmeny, preplatena dovolenka). Zamtel ma povinnost ti poslat potvrdenie o zdanitelnych prijmoch, tak si to tam potom pozri a zariad sa podla vyssie uvedeneho.